Mrożonki dla zdrowia
13 stycznia 2003
Jest wiele sposobów przechowywania żywności. Warzywa, owoce, grzyby, mięso i ryby można kisić, solić, pasteryzować, suszyć, marynować. Dziś najchętniej sięgamy po mrożonki. Jest ich wiele do wyboru.
Dla każdego coś, co lubi
Firmy produkujące mrożonki oferują produkty dobrze znane i lubiane, wprowadzają też nowe. Oprócz tradycyjnych mieszanek kompotowych i warzywnych, z których można gotować zupy, na klientów czekają nowe kompozycje. Dużą popularnością cieszyły się i cieszą nadal np. zupa prezydencka, barszcz ukraiński czy zupa kalafiorowa. Chętnie kupowane są marchewka z groszkiem, sałatka jarzynowa. Pojawiły się też nowe sałatki, np. meksykańska, z brokułami czy sałatka VIP. Dostępne są też mrożone brokuły, bób, marchewka mini. Dzięki nim można komponować nawet najbardziej wyszukane smakowo potrawy.
Polacy też lubią mrożonki
Z roku na rok chętniej i częściej kupujemy mrożonki. Cóż, coraz mniej mamy czasu, ale też bardziej dbamy o zdrowie i kondycję. Dzięki mrożonkom możemy przez cały rok szybko przygotować smaczne, zdrowe dania i mieć więcej czasu dla siebie. Co prawda na razie w porównaniu z Niemcami czy Anglikami, którzy zjadają po 30 kg mrożonek rocznie, wypadamy nie najlepiej (zaledwie 5,6 kg w roku na osobę), ale sytuacja stale się poprawia. Ułatwiają nam to produkujące mrożonki firmy, które co roku poszerzają ofertę, dzięki czemu menu może być bardzo urozmaicone.
jk