REKLAMA

Puls Warszawy

różne

 

Mrożonki dla zdrowia

  13 stycznia 2003

Jest wiele sposobów przechowywania żywności. Warzywa, owoce, grzyby, mięso i ryby można kisić, solić, pasteryzować, suszyć, marynować. Dziś najchętniej sięgamy po mrożonki. Jest ich wiele do wyboru.

REKLAMA

Zamrażanie to najbardziej naturalny i najlepszy sposób przechowywania żywności przez dłuższy czas. Zamrożone w odpowiedni sposób produkty zachowują większość cennych składników odżywczych, ponieważ straty witaminy C nie przekraczają 20 procent, a witaminy A, B1 i PP zachowane są niemal w całości. Dla porównania warto przytoczyć, że w wyrobach wekowanych czy pasteryzowanych witamin jest nawet o 70 procent mniej w stosunku do zawartości w świeżych owocach i warzywach. Ważne jest również, że mrożonki zachowują smak i aromat świeżych produktów, nie ma w nich konserwantów, substancji polepszających smak i kolor. Bardzo często są też świeższe od warzyw i owoców kupionych na targu, bowiem zamraża się je od razu w tym dniu, w którym zostały zebrane.


Dla każdego coś, co lubi

Firmy produkujące mrożonki oferują produkty dobrze znane i lubiane, wprowadzają też nowe. Oprócz tradycyjnych mieszanek kompotowych i warzywnych, z których można gotować zupy, na klientów czekają nowe kompozycje. Dużą popularnością cieszyły się i cieszą nadal np. zupa prezydencka, barszcz ukraiński czy zupa kalafiorowa. Chętnie kupowane są marchewka z groszkiem, sałatka jarzynowa. Pojawiły się też nowe sałatki, np. meksykańska, z brokułami czy sałatka VIP. Dostępne są też mrożone brokuły, bób, marchewka mini. Dzięki nim można komponować nawet najbardziej wyszukane smakowo potrawy.


Polacy też lubią mrożonki

Z roku na rok chętniej i częściej kupujemy mrożonki. Cóż, coraz mniej mamy czasu, ale też bardziej dbamy o zdrowie i kondycję. Dzięki mrożonkom możemy przez cały rok szybko przygotować smaczne, zdrowe dania i mieć więcej czasu dla siebie. Co prawda na razie w porównaniu z Niemcami czy Anglikami, którzy zjadają po 30 kg mrożonek rocznie, wypadamy nie najlepiej (zaledwie 5,6 kg w roku na osobę), ale sytuacja stale się poprawia. Ułatwiają nam to produkujące mrożonki firmy, które co roku poszerzają ofertę, dzięki czemu menu może być bardzo urozmaicone.

jk

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje w Pulsie Warszawy

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Najchętniej czytane w Pulsie Warszawy

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe