Z tym grzybem można pomylić muchomora. Na co trzeba uważać?
Doświadczeni grzybiarze potrafią bezbłędnie rozróżniać różne gatunki grzybów, jednak dla przeciętnego człowieka, pomyłka może być niebezpieczna. Jeden nieuważny ruch i muchomor jadowity może trafić do koszyka, co może mieć tragiczne konsekwencje. Dlatego ostrożność i wiedza są kluczowe podczas grzybobrania - czytamy w Onecie.
Muchomor jadowity charakteryzuje się białym, gładkim kapeluszem, który zmienia kształt od owalnego, przez stożkowato-dzwonkowaty, aż po lekko wypukły. Jego cylindryczny trzon oraz gęsto ustawione białe blaszki mogą wprowadzać w błąd. To jednak bardzo toksyczny grzyb, którego spożycie może prowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia wątroby, a nawet śmierci.
Jak odróżnić muchomora jadowitego od pieczarki?
Muchomor jadowity bywa mylony z młodą pieczarką, jednak posiada charakterystyczny, duszący zapach. Kluczowym elementem identyfikacji jest ruchoma pochwa na bulwie trzonu, której pieczarki nie mają.
Chociaż muchomor jadowity jest bardzo niebezpieczny, w Polsce występuje rzadko. Ryzyko jego napotkania jest niewielkie, ale warto pamiętać, że jest to gatunek zagrożony wymarciem (status V). Niszczenie tego grzyba jest zabronione.
Zbieranie grzybów to pasjonujące hobby, ale wymaga odpowiedniej wiedzy i ostrożności. Uniknięcie pomyłek może uratować życie.
Źródło: kobieta.onet.pl