REKLAMA

Misz@masz
  wczoraj  

Przepisy na sałatki wielkanocne. Tradycyjne smaki w nowym wydaniu

Poczuj nową energię świątecznej kuchni. Tym razem stawiamy na kreatywność w żywieniu i pokazujemy, jak sałatki mogą być motywem przewodnim wielkanocnego stołu. Nie rezygnujemy z jajek na twardo, ale łączymy je z zaskakującymi składnikami - od białej kiełbasy po prażony słonecznik. Efekt? Tradycja w nowoczesnym wydaniu - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

Pierwszą propozycją, która zrobi furorę wśród fanów świątecznej klasyki, jest sałatka z jajkami, rukolą i sosem chrzanowym. To propozycja, która łączy wiosenną lekkość z wyrazistym aromatem chrzanu, dodając zarazem odrobinę świeżości na stół. W składzie znajdziemy m.in. cztery jajka na twardo, garść rukoli i warzywa takie jak ogórek czy rzodkiewki. Lekki sos na bazie jogurtu naturalnego, chrzanu i soku z cytryny dopełnia całość, gwarantując eksplozję smaku.

Jeśli szukacie bardziej zdrowej alternatywy, warto wybrać sałatkę z brokułem, jajkami i prażonym słonecznikiem. To propozycja dla osób ceniących lekką i prostą kuchnię. Kluczowe składniki to brokuły blanszowane tak, aby zachować ich chrupkość, jajka na twardo oraz ziarenka słonecznika, które wcześniej prażymy na suchej patelni. Całość okraszona sosem z majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku daje idealny balans między zdrowiem a smakiem.

Miłośnicy bardziej sycących propozycji powinny zwrócić uwagę na sałatkę z jajkami, chrzanem i szynką - pikantną, konkretną i bardzo wielkanocną opcję. Tu na pierwszy plan wychodzi wyrazistość. Z jajkami na twardo, pokrojonym ogórkiem kiszonym, kawałkami dobrej jakości szynki i tartego chrzanu, danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Całości dopełnia majonez, a szczypta pieprzu oraz świeży szczypiorek nadają sałatce charakterystycznego, wielkanocnego sznytu.

Odważniejszym pomysłem jest sałatka wielkanocna z... białą kiełbasą. Typowo polski składnik, który zazwyczaj króluje na stole w odsłonie żurku, przenosi się tu na talerz w zupełnie innej formie. Kroimy ugotowaną białą kiełbasę, jajka na twardo, ziemniaka i ogórka kiszonego, a następnie przyprawiamy majerankiem, musztardą oraz majonezem. Propozycja, która może budzić zaskoczenie, ale efekt przekonuje nawet najbardziej sceptycznych smakoszy.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni