REKLAMA

Misz@masz
  19 listopada 2024  

Nie wszystkie orzechy warto włączać do diety. Dietetyczka ostrzega

Orzechy to prawdziwe skarby natury, ale czy wiesz, jak wybrać te najlepsze? Anna Jedrej, ekspertka w dziedzinie żywienia, podkreśla, że nie wszystkie orzechy są stworzone równo. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uniknąć zdrowotnych pułapek - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

Choć orzechy na wagę mogą wydawać się korzystniejszą opcją cenową, to jednak narażone są na działanie światła, powietrza i wilgoci, co przyspiesza ich proces jełczenia. "Nie polecam zwłaszcza kupowania orzechów na wagę na bazarkach, ponieważ mogą pochodzić z niepewnych źródeł" - ostrzega Jedrej.

Pleśń nie zawsze jest widoczna gołym okiem. Przebarwienia i nieprzyjemny zapach powinny natychmiast wzbudzić twoją czujność. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lepiej pozbyć się całego opakowania orzechów.

Solone orzechy to pokusa, której wielu z nas ulega. Należy jednak pamiętać, że zalecana dzienna dawka soli to zaledwie 5 gramów, a przeciętny Polak spożywa jej znacznie więcej. Nadmiar soli może być szkodliwy dla zdrowia.

Anna Jedrej przypomina, by zwracać uwagę na stan opakowania orzechów. Nieszczelne może doprowadzić do utleniania i jełczenia zawartości. Ekspertka radzi również wybierać orzechy bez dodatku soli, cukru i chrupiącej otoczki, które zwiększają kaloryczność produktu i często zawierają konserwanty.

Nieprzetworzone orzechy, czyli te niełuskane i niesproszkowane, mają dłuższą trwałość i są mniej podatne na utlenianie. To wybór, który przyniesie twojemu organizmowi najwięcej korzyści.

Dietetyczka radzi unikać orzechów smażonych i prażonych, ponieważ wysoka temperatura może negatywnie wpływać na ich wartość odżywczą.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA