Masło czy osełka? Zobacz, czym się różnią
Zgodnie z normami UE, masło to produkt wyłącznie mleczny, bez dodatku tłuszczów roślinnych. "Masło extra" to synonim najwyższej jakości, bogatego w witaminy A, D, E i K. Natomiast termin "osełka" nie podlega tak restrykcyjnym regulacjom. Może ona zawierać mieszankę tłuszczów, w tym niezdrowy olej palmowy lub utwardzone tłuszcze roślinne, znane z negatywnego wpływu na zdrowie - czytamy w Onet Kobieta.
Przed zakupem należy dokładnie przeczytać etykietę. Poszukiwanie oznaczeń "masło" lub "masło extra" zapewni produkt w 100 proc. mleczny. Unikaj tych z olejem palmowym i utwardzonymi tłuszczami, które mogą zawierać szkodliwe tłuszcze trans.
Decydując się na wybór między masłem a osełką, warto rozważyć nie tylko smak, ale również wpływ na zdrowie. Prawdziwe masło oferuje wartości odżywcze, podczas gdy osełka może być mniej zdrową, choć tańszą alternatywą.
Źródło: kobieta.onet.pl