Działa na jelita lepiej niż siemię lniane. Pij ten napar, a brzuch zniknie raz-dwa
Babka płesznik, powszechnie uznawana za chwast, zyskuje coraz większą popularność jako naturalny suplement diety, który zaletami może przewyższyć siemię lniane. Ta roślina, choć niedoceniana, posiada szereg właściwości prozdrowotnych, w tym wspomaganie walki z tkanką tłuszczową. Warto wiedzieć, jak działa napar z nasion babki płesznik i jak go przygotować - informuje Medonet.
Babka płesznik, rosnąca na polach, łąkach, przy drogach i na osiedlowych trawnikach na całym świecie, w tym w Polsce, jest łatwo rozpoznawalna dzięki swoim charakterystycznym, jajowatym liściom i długim, wzniesionym kłosom kwiatowym o jasnobrązowym kolorze.
Choć dla wielu babka płesznik jest jedynie chwastem, osoby zainteresowane zielarstwem zdają sobie sprawę z jej wartości. Liście rośliny są bogate we flawonoidy, glikozydy irydoidowe, kwasy organiczne i śluz, które mają działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwkaszlowe. Nasiona natomiast są źródłem białek, tłuszczów, błonnika i substancji śluzowych - czytamy serwisie Medonet.
Babka płesznik była stosowana w medycynie ludowej na przestrzeni wieków do łagodzenia infekcji dróg oddechowych, podrażnień gardła oraz problemów skórnych. Jest również wykorzystywana do leczenia problemów układu pokarmowego, takich jak biegunka, zaparcia, wrzody i zespół jelita drażliwego. Dodatkowo pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i jest wsparciem dla pacjentów z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ spowalnia trawienie węglowodanów i chroni przed gwałtownymi wahaniami glikemii.
Jak informuje Medonet, babka płesznik to również nieoceniony pomocnik w procesie odchudzania. Warto zauważyć, że zawiera więcej błonnika niż siemię lniane. Poprzez pobudzanie perystaltyki jelit i regulację rytmu wypróżnień, zwiększa uczucie sytości, co pomaga w walce z podjadaniem między posiłkami. Wspomniane wcześniej spowolnienie trawienia węglowodanów i utrzymanie poziomu glukozy we krwi na właściwym poziomie, ma kluczowe znaczenie dla procesu odchudzania.
Aby skorzystać z tych właściwości, można przygotować kleik z nasion babki płesznik, dostępnych w aptekach, sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. Kleik powstaje w ciągu 15 minut po zalaniu 1-2 łyżek nasion babki szklanką ciepłej wody. Można go wypić przed posiłkiem lub dodać do niego. Alternatywą są kapsułki ze sproszkowanymi nasionami babki płesznik lub suplementy diety z jej dodatkiem.
Źródło: www.medonet.pl