Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
autor: | Witold Szabłowski |
wydawnictwo: | W.A.B |
wydanie: | Warszawa |
data: | 10 listopada 2021 |
forma: | książka, okładka miękka ze skrzydełkami |
wymiary: | 142 × 202 mm |
liczba stron: | 384 |
ISBN: | 978-83-2809267-9 |
Z tej książki dowiecie się, jak - i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru.
Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj.
Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu.
Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel.
Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
Na sąsiedniej półce
-
[ książka ]Jak nakarmić dyktatoraWitold Szabłowski
-
[ książka, e-book ]Tańczące niedźwiedzieWitold Szabłowski
-
[ książka, e-book ]Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z WołyniaWitold Szabłowski
-
[ książka ]The New Yorker. Biografia pisma, które zmieniło AmerykęMichał Choiński
-
[ książka ]Osiecka. Rodzi się ptakKarolina Felberg
-
[ książka ]Osobliwość coraz bliżej. Kiedy połączymy się z AIRay Kurzweil
-
[ książka ]Koreańska sztuka szczęściaBarbara J. Zitwer
-
[ książka ]Nie musisz być szalony, żeby tu pracowaćBenji Waterhouse
-
[ książka ]Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego MiastaMagdalena Wolińska-Riedi
-
[ książka ]Ten głos. Ksawery Jasieński. Biografia słynnego prezentera radiowego i lektoraMarta Kawalec
-
[ książka, e-book ]Włoska mafia. Cosa Nostra, Kamorra i 'Ndrangheta od 1946 roku po czasy dzisiejszeJohn Dickie
-
[ książka ]Powrót fatumTomasz Stawiszyński
LINKI SPONSOROWANE