Jak nakarmić dyktatora
autor: | Witold Szabłowski |
wydawnictwo: | W.A.B |
wydanie: | Warszawa |
data: | 18 września 2019 |
forma: | książka, okładka miękka ze skrzydełkami |
wymiary: | 142 × 202 mm |
liczba stron: | 320 |
ISBN: | 978-83-2806991-6 |
Co mogą powiedzieć o historii ci, którzy gotowali w jej kluczowych momentach? Co bulgotało w garnkach, kiedy ważyły się losy świata? Co dostrzegli kątem oka kucharze, którzy wtedy pilnowali, by nie przypalił się ryż, nie wykipiało mleko, nie zwęglił się kotlet albo nie ulała woda z kartofli? Co zjadł Saddam Husajn, gdy już wydał rozkaz, by zagazować dziesiątki tysięcy Kurdów? A co jadł Pol Pot w czasie, gdy niemal dwa miliony Khmerów umierały z głodu? I wreszcie: czy jedzenie wpływało na ich politykę? A może któryś z kucharzy, korzystając z magii, jaka towarzyszy jedzeniu, też zaczął na nią wpływać? Szabłowski przez kilka lat szukał po całym świecie kucharzy Fidela Castro, Pol Pota, Saddama Husajna i innych satrapów. Notował i opowieści, i przepisy. Tak powstała intrygująca opowieść o historii widzianej przez kuchenne drzwi; niezwykły mariaż reportażu z książką kucharską.
Na sąsiedniej półce
-
[ książka ]Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcemWitold Szabłowski
-
[ książka, e-book ]Tańczące niedźwiedzieWitold Szabłowski
-
[ książka, e-book ]Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z WołyniaWitold Szabłowski
-
nowość[ książka ]Bezsenność w TokioMarcin Bruczkowski
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Boniecki. Rozmowy o życiuAdam Boniecki, Anna Goc
-
nowość[ książka ]Miłosz. BiografiaAndrzej Franaszek
-
nowość[ książka ]Ukrywałam Anne Frank. Wszystkie tajemnice ElisabethJoop van Wijk-Voskuijl
-
nowość[ książka ]Gangi IzraelaArtur Górski
-
nowość[ książka ]Jeden dzień z życia Abeda Salamy. ReportażNathan Thrall
-
nowość[ książka, e-book ]Odpowiedź HiobowiCarl Gustav Jung
-
nowość[ książka ]BruderferajnIwona Kienzler
-
nowość[ książka ]Ziemia Ulro. Przedmowa: Olga TokarczukMiłosz Czesław