Gastrofizyka
autor: | Charles Spence |
wydawnictwo: | Świat Książki |
wydanie: | Warszawa |
data: | 18 kwietnia 2018 |
forma: | e-book (epub, mobipocket) |
liczba stron: | 456 |
ISBN: | 978-83-8031915-8 |
Inne formy i wydania
książka, okładka zintegrowana | 2018.04.18 |
e-book (epub, mobipocket) | 2018.04.18 |
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób?
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence'a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy.
W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników ,,spoza talerza" wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań.
Charles Spence jest szefem Crossmodal Research Laboratory (Laboratorium Badań Międzymodalnych) na Uniwersytecie Oxfordzkim, prowadzi badania dotyczące tego, jak nasze mózgi przetwarzają i integrują informacje docierające do nich od wszystkich narządów zmysłów. Był konsultantem w wielu firmach międzynarodowych, takich jak Unilever, PepsiCo, Diageo, Pernod Ricard, P&G, Nestlé i Twinings, udzielał im rad związanych z projektowaniem polisensorycznym, opakowaniami, kreowaniem marki., Współpracował ze światowej sławy szefami kuchni, barmanami i baristami, między innymi Hestonem Blumenthalem i Ferranem Adrią.
Występuje regularnie w audycji ,,The Kitchen Cabinet" w Radio 4 BBC, a jego badania przedstawiano w ,,Economist" i ,,New Scientist". W 2008 roku otrzymał nagrodę Antynobla za przełomową pracę nad ,,sonicznym chrupkiem" i wykazanie, że im głośniejsze chrupanie, tym chips wydaje się świeższy. O profesorze pisali: ,,Guardian", ,,Financial Times" i ,,New Yorker"
Na sąsiedniej półce
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Noski. Tak ćpają polskie dzieciPiotr Mieśnik, Magda Mieśnik
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życieJohn Glatt
-
nowość[ książka ]Przestawianie zwrotnicy. Jak politycy bawią się kolejąKarol Trammer
-
nowość[ książka ]Przeżyć. Droga dziewczyny z Korei Północnej do wolnościYeonmi Park, Maryanne Vollers
-
nowość[ książka, audiobook ]Pieniądz. Historia ludzkościDavid McWilliams
-
nowość[ książka, e-book ]Rywalki. Dziesięć utalentowanych kobiet, które zmieniły historięPaola Calvetti
-
nowość[ książka, e-book ]Przeklęty. Historia domu SmurlówEd Warren, Lorraine Warren, Robert Curran, Jack Smurl, Janet Smurl
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Oddycham, odkąd moi rodzice umarliKatarzyna Butowtt, Wiktor Słojkowski
-
nowość[ książka, e-book ]Inny dom. Ludzie, system i granice wsparcia w polskich DPSJędrzej Dudkiewicz
-
nowość[ audiobook, e-book ]Sad idzieIrena Krzywicka
-
nowość[ e-book ]Jak podzielić jajko. Prawdziwa historii głodu, miłości i obfitościBonny Reichert
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Pożegnanie z Narwią. Rozmawia Wojciech TochmanHanna Krall, Wojciech Tochman
LINKI SPONSOROWANE