Forum › Bielany
# Kolo 17.04.2023 11:23 |
|
Więcej zieleni - co do zasady jak najbardziej tak. Problem pojawia się, gdy przechodzimy od ogółu do szczegółu. Nie sztuka wprowadzic dodatkowa zieleń, ale sztuka o to potem dbać. A z tym jest bardzo różnie i raczej słabo. Juz te skwery które istnieją są zaniedbane, zachwaszczone z uwagi na brak regularnego koszenia (brak koszenia trawy skutkuje jej wynaturzeniem, zachwaszczeniem i w konsekwencji zanikiem - wie o tym każdy kto mieszka w domu i ma ogrod). Wiem, że dorabia się do tego ideologię, ale przyczyna w rzeczywistości jest oszczędzanie na koszeniu. Sredniovtrafiony jest też pomysł sadzenia roślin miodidajnych przy arteriach komunikacyjnych - życzę zdrowego miodku pomysłodawcom takiego rozwiązania. Podobnie robienie skwerow jako szaletow dla psów. Po pierwsze stanowi to zachętę do zwiększania poglowia psów, z drugiej powoduje to dewastacje przestrzeni publicznej, a po trzecie to jest marnowanie publicznych środków. Wiadomo przecież że kundlarze są w stanie zdewastowac i zamienić w klepisko każda przestrzeń. Jeśli już skwery (czego jestem zwolennikiem) to należy przewidywać zakaz wchodzenia z psami i chociaż niewielkie ogrodzenua zeby ten proceder utrudnić. W innym przypadku nie ma to kompletnie sensu bo w krótkim czasie będzie taki skwer straszyć i służyć wyłącznie jako szalet dla psów. Wiem że zdrowy rozsądek i ideologia się że sobą kłócą ale może jednak przy projektowaniu wziąć pod uwagę choć odrobinę zdrowego rozsądku i wprowadzać zabezpieczenia uniemożliwiające wchodzenie z psami.
|
# Pablos 18.04.2023 22:03 |
|
Teren widocznej myjni został sprzedany developerowi...
|
LINKI SPONSOROWANE
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Kup bilet
Najnowsze informacje na TuBielany
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.