Forum › Bemowo
# qwer 08.03.2017 12:56 |
|
Zlikwidować istniejące przejścia, wyciąć drzewa i postawić ekrany akustyczne.
|
# BeMózg 08.03.2017 13:07 |
|
Posługiwanie się proponowaną przez niedoświadczonego redaktora amatorszczyzną projektową finansowaną z budżetu partycypacyjnego, w przypadku poważnych inwestycji infrastrukturalnych jest nieuzasadnione ekonomicznie i prowadzi do zmarnowania znacznej części środków finansowych.
W przypadku przebudowy zdziadziałej ulicy Powstańców Śląskich kolejność postępowania powinna być następująca: 1) Opracowanie i uchwalenie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, obejmującego odcinek ulicy od Al. Obrońców Grodna do ulicy Reymonta wraz z przyległym terenem, przewidującego utworzenie reprezentacyjnej ulicy, będącej główną osią dzielnicy Bemowo. Oczywistym jest, że postanowienia planu miejscowego muszą być zgodne z obowiązującym Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy. 2) Opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej przebudowy ulicy, która powinna zostać wybrana w konkursie architektonicznym rozstrzygniętym z udziałem mieszkańców dzielnicy. Konsekwentnie realizowana koncepcja zapewniłaby spójność przestrzenną i estetyczną całego omawianego ciągu. 3) Podjęcie odpowiednich uchwał Rady Miasta i Rady Dzielnicy w sprawie etapowania i realizacji oraz finansowania przebudowy ulicy. 4) Sukcesywne opracowywanie projektów architektoniczno-budowlanych przebudowy i zagospodarowania poszczególnych odcinków ulicy a następnie realizacja robót budowlanych albo realizacja inwestycji w formie "zaprojektuj i zbuduj". Niestety takich działań można oczekiwać od osób i instytucji samorządowych, potrafiących sprawnie i nowocześnie zarządzać miastem. Sprawne zarządzanie Warszawą realizowane jest tylko częściowo. Jednocześnie naciski społeczne powodują powstawanie jednostkowych i oderwanych od siebie chaotycznych działań, takich jak między innymi budżet partycypacyjny, będący w znacznej części - jak to napisałem na wstępie - amatorszczyzną. |
# zjelonek 08.03.2017 13:20 |
|
Byłbym ostrożny z tym genetycznie modyfikowanym mchem na ekranach "antysmogowych" - nie wiadomo czy taki mech nie rozrośnie się , zeżre asfalt z jezdni i rozpleni się na okoliczne budynki. Skuteczność takich ścianek jest nieznana , za to znana wysoka cena.
Byłbym za nasadzeniami iglaków bo działają cały rok - tuje i brabanty szybko rosną. A w ogóle to całkowicie zgadzam się z przedmówcą - dość chaotycznych działań |
# Chochoł 10.03.2017 21:59 |
|
Ja ostatnio do znajomych na ulicę Pirenejską w godzinach wieczornych awaryjnie taksówką jechałem, więc przepraszam bardzo, ale zapytam, czy w ramach budżetu partycypacyjnego można uruchomić linię autobusową, która obejmie swoim zasięgiem Conrada i Powstańców Śląskich, bo w ramach oszczędności ZTM 167 ZABRAŁ i 184 na Wrocławską samowolnie przełożył?! Widział ktoś z Państwa może eko skwerek przy pętli autobusowej Chomiczówka z ubiegłorocznej edycji? Tak to mini pole ryżowe na którym nic nie rośnie. Szanując mądre propozycje złożone przez mieszkańców Bemowa, skorzystam z okazji i w tym miejscu upomnę się o materiał na temat zachwianej komunikacji miejskiej pomiędzy Bemowem i Bielanami. Na marginesie dodam, że jedno przejście dla pieszych w okolicy ma być tzw. inteligentne, czyli jeżeli ktoś bliża się do zebry to przed pasami zapalają się "kocie oczka" ostrzegające kierowców i ten projekt sfinansuje miasto. Redaktor Gadomski pytał pod artykułem o komunikacji na Chomiczówce co można zmienić i zachęcał do dyskusji, a Czytelnicy dopytują się co z kontynuacją tego ważnego tematu?
|
LINKI SPONSOROWANE
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Wstąp do księgarni
Najnowsze informacje na TuBemowo
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.