REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

moje magiczne wakacyjne miejsca

# Vladymir

06.07.2003 23:47

W celu ostudzenia temperatury dyskusji na forum i wprowadzenia Was w ciekawszy klimat niż kwalifikacje zawodowe mojej zony, czy też dzieci Historyków, proponuję aktualny temat, na który możemy się wypowiedzieć w celu wskazania tym z nas, którzy wyjeżdzają w wakacyjne wędrówki, jakie są ciekawe miejsca w Polsce, które warto zobaczyć, o których przewodniki nie piszą. A oto moje typy
1. Mierosławiec. Muzeum Wału Pomorskiego.Miejscowy przewodnik na pytanie a jak sie to miasto nazywało przed wojną ?odpowiada: tu była Polska od 1000 lat ! A miasto należało do III Rzeszy, bo to Pomorze Szczecinskie. Na moją sugestię, że już nie musi sie bać mowić prawdy, bo komuna sie skończyła, przewodnik odpowiada: dla mnie komuna nie skończy sie nigdy !. W pobliżu, we wsi Wilkowa Góra /czy tak podobnie ?/ jest do spenetrowania bunkier z trzema podziemnymi kondygnacjami, w tym ze stacja kolejową całkowicie wyposażoną w maszynerię, wszystko nietknięte przez Sowietów, majestatycznie stoczone przez 50letnią rdzę, rozlatujące się w rękach, niesamowite przeżycie...
3. Borne Sulinowo, miasto legenda, radziecki zamknięty garnizon wojskowy, budynek garnizonowego więzienia, a w nim zapisane na ścianach przepisy regulaminu NABLIUDAT' TISZYNU, oraz stołówka garnizonu z mozaikami na ścianach z napisami: TRUD, BORBA, PABIEDA, SŁAWA TRUDU i inne,
5. Kłodzko. Stacja Kłodzko Dworzec Główny usytuowana ponad 2 km za miastem, wszyscy się na to nabierają i tam wysiadają, a potem na piechotę wloką się do miasta, bo komunikacji miejskiej nie ma. Na dworcu tym jest restauracja z ogromnymi planszami na ścianach: Stoliki do siedzenia tylko dla drużyn konduktorskich PKP !, oraz: Zabrania sie przesiadywania w restauracji !!! To jakby zabronić czytać ksiązki w czytelni biblioteki. Ale to nie koniec atrakcji tego miasta. Nad miastem góruje twierdza Boyen, w ktorej kręcono odcinki Pancernych. Obecnie w twierdzy mieści się wytwórnia win Państwowego Przedsiębiorstwa Przetwórstwa Runa Leśnego Las z siedzibą w Wałbrzychu, produkująca wina typu Czar PGRu. W cenie biletu jest nie tylko zwiedzanie wytwórni, ale też degustacja tych win, a miejscowy przewodnik, po wypiciu kilku lampek miejscowego specjału, bardzo chętnie opowie o technologii produkcji winka, z użyciem buraków ćwiklowych /dla barwy Burgunda/, siarki i saletry amonowej, aby za wcześnie się nie skwasiło, oraz spirytusu techniczego dla nabrania mocy. W twierdzy są do z zwiedzania jeszcze przepastne lochy i podziemne korytarze, tylko dla odważnych, bo światło tam często gaśnie,
6. Wambierzyce. Mała miejscowość na Dolnym Śląsku z przepięknym kościołem barokowym, który jest stokroć piekniejszy od sanktuarium w Świętej Lipce /na Mazurach/, oraz z genialnie urządzoną Kalwarią na zboczach góry. Rzecz nie do opisania, to trzeba zobaczyć i już.
W następnych odcinkach: Liszki pod Krakowem, Stańczyki, Konewka pod Spałą i wiele innych, jeśli zechcecie to czytać, oczywiście.

# historykowie

07.07.2003 00:31

Mam parę aneksów i pytań. Kiedyś słyszałem, żę twierdza Bojen to inaczej Giżycko, Wambierzyce z kolei to miejsce, w którym w 1980 roku wygłosił kazenie prymas Wyszyński, które następnie, zmanipulowane przez władze PRL było wykorzystywane do gaszenia nastrojów strajkowych.
A teraz nasze dwa ciekawe miejsca (ponieważ trudno je uznać za szczególnie piękne, a w naszych rankingach miast zajmują raczej odległe miejsca -- ale coś w niech jest jedynego i niepowtarzalnego): 1: Dworzec kolejowy w Aleksandrowie Kujawskim - monumentalny dworzec w zapyziałym dzis miasteczku, które powstało dzięki niemu - dworzec zaś jest tak wielki, gdyż był kiedyś stacją graniczną rosyjsko-pruską i w odróżnieniu od pragmatycznych Prusaków Rosjanie chcieli olśnić przyjeżdżających swoją potęgą. Ciekawe klimaty są tam zwłaszcza o 4 nad ranem (ponieważ pamiętając dawne czasy, pociąg z Torunia nie jedzie do Ciechocinka, tylko kończy swój bieg w Aleksandrowie Kujawskim i mozna tam spędzić uroczą nockę w towarzystwie miejscowych dresiarzy)
2. Nieszawa - ta sama okolica, miasteczko, które apogeum swojego rozwoju osiągnęło w średniowieczu, a od XVIII wieku zaczął się trwający po dziś dzień upadek. Dość ciekawy cmentarz, zwłaszcza, jesli ktoś interesuje sie elitami lokalnymi, niesamowita uliczka do starego gotyckiego kościoła, wysadzana bodajże lipami, a zamknięta klasycznym polskim dworkiem. Po drodze muzeum Noakowskiego, który wywodził się właśnie stamtąd. Do tego klasztor z piękną kaplica i prom przez Wisłę, podobno czynny (ale my akurat trafiliśmy na remont). Widok nad Wisłe i okolice reklamowany jest przez znawców jako tzw. klasyczny polski krajobraz -- i rzeczywiście, jeden ze znaczków pocztowych poświęcony "Żołnierzom Wyklętym" przedstawiał jakby widokówkę z Nieszawy, oddzieloną od widza drutem kolczastym. Na rynku gospoda w stylu PRL, gdzie serwują niezłe piwo, z którego piana zbierana jest aluminiową łyżką.
Najlepszy dojazd i tam i tam z Ciechocinka.

# Kotkaa

07.07.2003 00:38

Mnie najbardziej jednak urzekł Przemyśl - niby duże i znane miasto, a dla mnie odkrycie - zawsze myślałam, że nic ciekawego tam nie ma. Niesamowite zderzenie - a raczej współistnienie - kultur i kościołów. Miejsce magiczne. Dośc wspomnieć, że jednego dnia spotkaliśmy tam kominiarza, znaleźliśmy kilka grosików, widzielismy tęczę i spotkaliśmy kolejne wcielenie ukochanego psa.
A do tego zupełnie niezwykła kustoszka muzeum archidiecezjalnego - siostra Florentyna - dzięki niej dość przypadkowe - choć bardzo ciekawe, a czasami bardzo cenne -- zbiory zamieniają się w prawdziwe perełki.
W menu pewnej restauracji przeczytaliśmy, że miejce to pamięta czasy, kiedy świeciły gazowe latarnie, stukały dorożki, a San, marząc, że jest Dunajem, pluskał radośnie wiedeńskie walce...
I coś w tym jest.

REKLAMA

# nicka

11.07.2003 15:44

czy byliście kiedyś w Sopocie? Nie chodzi tu o Molo czy zapchany Monciak. Między Monciakiem a Gdańskiem są pełne uroku, ciche i spokojne uliczki z kamienicami pamiętającymi czasy, kiedy przyjeżdżała tam przedwojenna śmietanka towarzyska. Część domów jest w dobrym stanie, ale część zaniedbana, aż chce się kupić jedną z kamienic, odrestaurować i zamieszkać w niej latem.
Polecam, jeżeli będziecie w Sopocie pospacerujcie koniecznie tymi uliczkami koniecznie zadzierając głowy do góry, żeby obejrzeć elewacje, a zobaczycie naprawdę zachwycające rzeczy.

# Milupa_Odzywka

04.08.2003 23:06

...Teraz tez na te urokliwe uliczki przyjezdza "smietanka towarzyska". Kwartaly opisane powyzej, to nic innego jak zaglebie nadmorskiej rozpusty, agencja na agencji. Klientela odpowiednia do naszych czasow...ruch w sezonie taki, ze ta Wstrzemiezliwa z Drugiego Pietra opisana w Newsweeku, zmeczona kierowaniem praca w firmie telekomunikacyjnej zreszta, po jednej nocy polegajacej na swiadczeniu uslug ( ...w koncu to tez jakas forma lacznosci, no nie ? ) zrozumialaby szybko, jak bardzo mozna byc zrypana...po pracy.

# kaczka wodna

04.08.2014 08:31

Moje ulubione miejsce to staw w Parku Łazienkowskim.

REKLAMA

# miki79

08.08.2016 10:21

Jak każdemu kto wybiera się w Pieniny polecam noclegi w schronisku Orlica w Szczawnicy. To doskonała baza wypadowa dla każdego począwszy od osób starszych poprzez młode małżeństwa z dziećmi a na młodzieży i nastolatkach kończąc. Pokoje są po remoncie a z ich okien roztacza się bajeczny widok. Kuchnia regionalna serwuje wyjątkowo smaczne danie
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe