REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

Ciekawie, ale nie zachwycająco

# Historykowie

10.08.2003 00:58

Wróciliśmy właśnie z wycieczki z Mazur i Suwalszczyzny -- jednak Mazury przegrywają z Galicją (być może ma na to wpływ fakt, że nie jesteśmy żeglarzami i nastawiamy się raczej na turystykę miejską). Za godne polecenia uważamy: w Szczytnie okolice ratusza i hotel przy dworcu PKP i PKS, gdzie za 88 pln dają wygodną, dużą dwójkę z łazienką i dobre śniadanie (obiekt w stylu pruskim).
W Kętrzynie -- główną ulicę miasta, gdzie wieczorem jest piękny, secesyjny klimat. Dla koneserów - muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego.
Ełk (poniekąd nasze odkrycie)- urokliwe i przystępne cenowo knajpki nad jeziorem, wieża ciśnień, którą można obejrzeć również wewnątrz, przejazd wąskotorówką (pod parą! - niestety 15pln od pyska) i krytą pływalnię, dwa razy ciekawszą od tej na Tarchominie (m.in. długa rura do zjeżdżania, bicze wodne itp, prawie pełnowymiarowy basen głęboki) i dwa razy tańszą. Suwałki - miasto jednej ulicy, jak pisała urodzona tam Konopnicka. Warte polecenia dla miłośników śladów imperium rosyjskiego na ziemiach polskich, posiada również pięć starych i skłaniających do zadumy nekropolii pięciu różnych wyznań (podobno pisała o nich już Konopnicka), oraz niebanalne muzeum tejże.
Sejny - doskonały przykład na medialne wykreowanie dziury. Aczkolwiek ciekawa bazylika, w której odbywają się koncerty organowe, smaczna litewska kuchnia (najlepsze potrawy dają obok konsulatu litewskiego) i kameralne muzeum Fundacji Pogranicze.
Augustów - dużo się tam dzieje: wieczorne koncerty, jednoaktówki Mrożka, ciekawe muzeum kanału oraz wycieczki po nim, stanice żeglarskie - jak ktoś lubi szanty, to jest OK.
Odradzamy: weekend w Sejnach i w ogóle zachwyty nad małymi miejscowościami - są urokliwe, ale na dwie godziny.
- bazę turystyczna w Suwałkach (jest potwornie droga, podobnie jak w Ełku - w obydwu miejscach jest do wyboru kilka hoteli z cenami grubo powyżej 100 złotych lub standard schroniska PTSM ze środkowego PRL)

# aborygen

11.08.2003 11:41

Ja też byłem w tym roku na Mazurach i Suwalszczyźnie, ale moje wrażenia są zgoła odmienne. Może dlatego, że nie interesowały mnie miasta tylko jeziora i lasy, czyli to co te krainy mają najcenniejszego. Na Mazurach żeglowałem, a na Suwalszczyźnie prawie nie schodziłem z roweru. Zresztą polecam wszystkim zabranie roweru na Suwalszczyznę bo tamtejsze trasy i asfaltowe i szutrowe to raj dla miłośników dwóch kółek. Turystów przy tym niewielu, a w niektórych wioskach wcale. Ludność miejscowa przyjazna i otwarta toteż zostawiłem tam wielu nowych znajomych. Szczególnie w małych osadach pod sklepami z zimnym piwkiem, bo upały dawały się we znaki. A jeziora to czysta rozkosz, przejżyste, ciepłe i co najważniejsze odludne, także walet jak najbardziej wchodzi w grę. I te świeże ryby...............

# ak

11.08.2003 12:21

Dokąd dojeżdza kolejka ełcka? Wiem, że na pewno jeździ w Sypitkach, ale dokąd jedzie dalej. Tory w Kalinowie nie wyglądają na używane.

REKLAMA

# Kotkaa

11.08.2003 20:10

Folder reklamowy, który dają w pociągu mówi, że kolejka jedzie do Turowa albo do Zawad, wycieczki moga być połączone ze spływem, rajdem rowerowym, ogniskiem, kuligiem, przejażdżakami konnymi, zwiedzaniem zabytków - co dusza zapragnie za odpowiednią opłatą. My przyłączyliśmy się do wycieczki ze Śląska. Wszystko można ustalić przez telefon albo na dworcu EKW.

cezar

11.08.2003 23:57

Ja Mazury zwiedziłem rok temu na rowerze prosto z Wawy.
odwiedzilem m.in. takie miasta po drodze jak:
Ostrów Mazowiecka(zachaczylismy o Treblinke rowniez :-),kolejno Nowogród,Pisz, Ruciane Nida,Mikołajki ,Kętrzyn (koło Gerłoż i pole namiotowe ),Wegorzewo, Gołdap (ładne misto), pod koniec juz Suwałki i Augustów. oczywiscie grzechem by było nie zobaczyc sluź Augustowskich i Parku Suwalskiego nie wspomne o wszystkich jeziorach mazurskich. to była jazda!!! ponad 1300km w 15 dni ROWEREM!
W tym roku cieniutko, jutro z rana w Bieszczady i to blachosmrodem, ale czego sie nie robi dla rodzinki
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA