Zapomniana kuchnia polska
7 listopada 2008
Żeberka w sosie czerwonym.
Składniki: - 1,5 kg żeberek zalewa: - 3 łyżeczki bazylii - 2 łyżeczki szałwii - 3-4 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka tymianku sos: - 200 g ketchupu - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki tabascoŻeberka należy obmyć zimną wodą, podzielić na porcje i każdą część za pomocą ręczniczków papierowych osuszyć z wody. Zioła zmieszać z sosem sojowym i tą zalewą natrzeć mięso, włożyć do miski i odstawić do chłodnego miejsca na 3-4 godziny. Jeśli do lodówki, to nie przykrywać miski. Następnie wkładamy żeberka do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika bądź do naczynia żaroodpornego lub bez-pośrednio na blachę wysmarowaną tłuszczem. Układamy tak, aby porcje nie styka-ły się ze sobą. Jeśli piekarnik ma funkcję grillowania, to trzeba pamiętać, aby co jakiś czas odwracać mięso. Po 45 minutach żeberka powinny być już miękkie. Wówczas smarujemy je sosem i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut. Danie wyśmie-nicie smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz