REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zapomniana kuchnia polska

Szczupak faszerowany.

REKLAMA
Długi weekend przed nami, a wraz z nim rozpocznie się sezon wędkarski na szczu-paki. Tę rybę nasi dziadowie spożywali najchętniej upieczoną na ognisku lub z pie-ca. Ten drugi sposób wymagał owinięcia cienkimi plasterkami słoniny, wówczas ry-ba miała niepowtarzalny smak. Jednak na stołach szlacheckich czy mieszczańskich taki sposób podania ryby wydawał się zbyt prosty. Dlatego dość szybko został wy-party. Obecnie szczupak faszerowany stanowi główne danie na wielu wybornych bankietach, a nawet powoli w niektórych kręgach staje się daniem wigilijnym.
Składniki:
- szczupak (ok. 50-60 cm)
- 2 kajzerki (suche)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- włoszczyzna
- sól, pieprz biały, cukier do smaku
Szczupaka należy obrać z łusek, odciąć głowę oraz zdjąć skórę do odcinka ogona ryby o długości 20-25 cm. Resztę mięsa oczyszczamy z ości głównych i mielimy przez maszynkę dodając namoczone w mleku kajzerki. Do masy dodajemy pieprz i sól oraz trochę cukru. Cebulę należy opalić lub, gdy nie mamy kuchenki gazowej, lekko opiec w piekarniku.

Do rozpuszczonego masła na patelni trzeba wrzucić przetartą cebulę i zago-tować. Gdy masa cebulowa ostygnie dodajemy do farszu. Taki farsz wkładamy do skóry szczupaka, związujemy nitką lnianą i gotujemy z włoszczyzną w niewielkiej ilości wody. Oczywiście niezbędne jest tutaj naczynie jak najdłuższe. Jeśli nie ma-my takiego, to odcinek ogona ryby odcinamy i gotujemy obie części w mniejszym naczyniu. Szczupaka gotujemy prawie godzinę dodając do sosu pieprzu i soli. Szczupaka wykładamy na półmisek obkładając go ugotowanymi brokułami a plas-terki przekładamy ananasem. Szczupaka można polać dowolnym białym sosem.

Smacznego!
Jarosław Adamkiewicz


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Wawer




Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 



REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA


więcej
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA

Najczęściej czytane

REKLAMA
REKLAMA
Nowości do -45%
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Wyprzedaż -55%!

Najnowsze wydanie

© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
REKLAMA
REKLAMA