REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zapomniana kuchnia polska

Kluski króla Sasa.

REKLAMA
"Za króla Sasa jedz, pij i popuszczaj pasa" - to słynne powiedzenie z tamtego okre-su nie ma wprawdzie bezpośredniego związku z dobrą kuchnią króla Sasa, czyli Augusta III (1696 - 1763), a jedynie z przywilejami szlacheckimi, jakie nadawał wówczas król. Jednak niektóre nazwy potraw przetrwały do dziś. Są to m.in. kluski, na które przepis pragnę Państwu zaprezentować i zachęcić do ich przygotowania.
Składniki:
- litrowy słoik tartej bułki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany
- mąka ok. 0,25 dag
- 3 jajka
- pół łyżki masła
- łyżka szynki pokrojonej w kostkę
- bułka (kajzerka) lub odpowiednia ilość grzanek
- 8 gruszek (mogą być w syropie)
- wędzonka 30 dag
Do dużej miski wsypać tartą bułkę, zalać gorącym mlekiem i odstawić, aż bułka spęcznieje. Następnie wbić w masę trzy żółtka, dodać masło, szynkę i sól. Wszyst-ko wymieszać. Kajzerkę pokroić w kostkę i zrobić na patelni grzanki na maśle. Gdy trochę przestygnie, wrzucić do masy. Białka ubić na sztywną pianę i również dodać do masy. Na końcu lekko wymieszać, aby masa była pulchna.

Należy szybko zagotować wodę w garnku i włożyć kluski, które najlepiej robić łyżką nakładając masę na dłoń posypaną mąką. Kluski powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. W międzyczasie przygotowujemy polewę ze śmietany - do za-gotowanego syropu z gruszek należy dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, po czym całość delikatnie doprowadzić do wrzenia. Na wyjęte kluski nakładamy grusz-ki i całość polewamy uzyskanym sosem. Na koniec dookoła dania układamy plas-terki gorącej gotowanej wędzonki. Tak przyrządzona potrawa gotowa jest do je-dzenia bez żadnych dodatków.

Jeśli nie mamy gruszek w syropie, to syrop można przyrządzić w taki sposób: gruszki obrać, wydrążyć i zalać wodą w garnku tak, aby były tylko przykryte. Gotować, dodając łyżkę cukru, laskę cynamonu i trochę anyżku. Gdy gruszki będą miękkie, należy je wyjąć, a syrop wykorzystać do przyrządzenia polewy.

Danie jest bardzo wykwintne, stosunkowo szybko się je robi, ale nie może być podgrzewane, bo traci swój smak i walory estetyczne. Podany przepis wystarcza dla czterech osób.

Życzę smacznego
Jarosław Adamkiewicz


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Wawer





Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


więcej
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Nowości do -45%
REKLAMA
REKLAMA

Ogłoszenia drobne

Usługi stolarskie
 BAREK-BECZKA ORYGINALNY BAREK NA ALKOHOL Zapraszam do zapoznania się z ofertą niezwykle oryginalnych barków domowych imitujacych beczkę. Barki wykonywane są na indywidualne zamówienie klienta. barekdomowy.wordpress.com/

Nauka
 Niemiecki przez Skype - szybka nauka języka do pracy Wybierasz się do pracy, pracujesz lub uczysz się zagranicą? Twój pracodawca w Polsce chce żebyś lepiej mówiła po niemiecku? Interesuje Cię szybka i skuteczna nauka praktycznego niemieckiego? Jeśli nie masz czasu ani możliwości, żeby chodzić na kursy stacjonarne to przetestuj metodę dającą praktycznie 100% SATYSFAKCJI. Na pewno zdarzyło Ci się rozmawiać z kimś w obcym języku i "zgadywać" z kontekstu, o czym jest rozmowa. Ale w pracy, jak zadzwoni do Ciebie szef lub klient, nie będzie już czasu na zgadywanie. Musisz dobrze rozumieć i poprawnie mówić po niemiecku. Dlatego skorzystaj z metody, która ćwiczy rozumienie ze słuchu i angażuje wzrok. http://www.niemiecki-skype.pl/ jolanta.niemiecki@interia.pl Mój telefon: 790 701 508

Komputery
 A A Tani Serwis Komputerów, Laptopów, Dojazd 0 zł 504-617- 837

Kupię części
 Do Fiata 125+PRL: 513-606-666


TU dodaj swoje ogłoszenie
ZA DARMO w necie
ZA GROSZE w gazetach lokalnych
REKLAMA
REKLAMA
Wakacje lato 2020 - zniżki do 60%

Artykuł sponsorowany


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze wydanie

REKLAMA
Wyprzedaż -55%!
© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
REKLAMA
REKLAMA
oprawki-50%