REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  9 lutego 2007

Kluski króla Sasa.

REKLAMA

"Za króla Sasa jedz, pij i popuszczaj pasa" - to słynne powiedzenie z tamtego okre-su nie ma wprawdzie bezpośredniego związku z dobrą kuchnią króla Sasa, czyli Augusta III (1696 - 1763), a jedynie z przywilejami szlacheckimi, jakie nadawał wówczas król. Jednak niektóre nazwy potraw przetrwały do dziś. Są to m.in. kluski, na które przepis pragnę Państwu zaprezentować i zachęcić do ich przygotowania.
Składniki:
- litrowy słoik tartej bułki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany
- mąka ok. 0,25 dag
- 3 jajka
- pół łyżki masła
- łyżka szynki pokrojonej w kostkę
- bułka (kajzerka) lub odpowiednia ilość grzanek
- 8 gruszek (mogą być w syropie)
- wędzonka 30 dag
Do dużej miski wsypać tartą bułkę, zalać gorącym mlekiem i odstawić, aż bułka spęcznieje. Następnie wbić w masę trzy żółtka, dodać masło, szynkę i sól. Wszyst-ko wymieszać. Kajzerkę pokroić w kostkę i zrobić na patelni grzanki na maśle. Gdy trochę przestygnie, wrzucić do masy. Białka ubić na sztywną pianę i również dodać do masy. Na końcu lekko wymieszać, aby masa była pulchna.

Należy szybko zagotować wodę w garnku i włożyć kluski, które najlepiej robić łyżką nakładając masę na dłoń posypaną mąką. Kluski powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. W międzyczasie przygotowujemy polewę ze śmietany - do za-gotowanego syropu z gruszek należy dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, po czym całość delikatnie doprowadzić do wrzenia. Na wyjęte kluski nakładamy grusz-ki i całość polewamy uzyskanym sosem. Na koniec dookoła dania układamy plas-terki gorącej gotowanej wędzonki. Tak przyrządzona potrawa gotowa jest do je-dzenia bez żadnych dodatków.

Jeśli nie mamy gruszek w syropie, to syrop można przyrządzić w taki sposób: gruszki obrać, wydrążyć i zalać wodą w garnku tak, aby były tylko przykryte. Gotować, dodając łyżkę cukru, laskę cynamonu i trochę anyżku. Gdy gruszki będą miękkie, należy je wyjąć, a syrop wykorzystać do przyrządzenia polewy.

Danie jest bardzo wykwintne, stosunkowo szybko się je robi, ale nie może być podgrzewane, bo traci swój smak i walory estetyczne. Podany przepis wystarcza dla czterech osób.

Życzę smacznego
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy