Haberbusch: reaktywacja. Produkcja piwa wraca na Grzybowską
29 kwietnia 2021
Po 17 latach przerwy na terenie dawnego browaru Haberbuscha i Schielego znów będzie warzone piwo. Wszystko dzięki ukraińskiemu inwestorowi.
Kwartał między Chłodną, Wronią, Grzybowską i Żelazną to jedno z miejsc w Warszawie, które zmieniły się w ostatnich latach dosłownie nie do poznania. Firmy wynajmujące biura i miejsca na restauracje w kompleksie Browary Warszawskie nie zapominają jednak o historii miejsca.
Browar Warszawski od Ukraińca
Jednym z lokali, które zostaną wkrótce otwarte przy nowej, łączącej Grzybowską z Krochmalną ulicy Haberbuscha i Schielego, będzie minibrowar restauracyjny o nazwie Browar Warszawski.
Wronia: nie remontują chodnika, bo... mają inne priorytety
Biegnąca obok nowego kompleksu Browarów Warszawskich ulica miała zostać wyremontowana wspólnymi siłami przez dewelopera i samorząd. Firma zrobiła swoje, ratusz zostawił rozgrzebany chodnik.
Za pomysłem stoi ukraiński restaurator Mark Zarchin (Zarkhin), związany z Restauracją Baczewskich przy Szucha i twórca piwa Kumpel.
Browar Warszawski będzie się mieścić w części XIX-wiecznych piwnic dawnej leżakowni browaru Haberbuscha i Schielego. Minibrowar zajmie 2000 m2, a restauracja - 500 m2. Jak zapowiada Zarchin, jego celem będzie stworzenie miejsca, które chętnie odwiedzą zarówno mieszkańcy Mirowa, jak i turyści.
(dg)