Piekarnia Piwoński w prestiżowym programie kulinarnym. "To ogromne wyróżnienie"
14 czerwca 2017
Paul Hollywood, najbardziej znany piekarz Wielkiej Brytanii, w poszukiwaniu najlepszych wypieków odwiedził malutką, rodzinną piekarnię w Łomiankach. - Jesteśmy dumni i czujemy się niezwykle wyróżnieni - mówi Małgorzata Piwońska.
Piekarnia Piwoński jest jedyną piekarnią w Polsce, jaką wybrał kręcąc swój nowy program Paul Hollywood City Bakes. Docenił jej historię, tradycję i - przede wszystkim - jakość sprzedawanych specjałów.
- Pieczemy w tym samym piecu, który postawił dziadek Stanisław - a kupił go z likwidowanej piekarni w Warszawie na Złotej, gdzie pieczono w nim chleb jeszcze przed wojną - na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin. Nie mamy maszyn, które porcjują wodę, mąkę i zaczyn - nasze chleby przygotowywane są ręcznie - ani dziadek, ani tata Robert nigdy nie skazili piekarni gramem polepszacza. Tym właśnie różnimy się od innych piekarni: tradycyjnym smakiem i ręczną robotą - mówi Małgorzata Piwońska. - Wizyta tak znanego piekarza i sędziego w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych była ogromnym wyróżnieniem, a program emitowany był na całym świecie - dodaje.
Od ponad 60 lat w Piekarni Piwoński wypiekane jest zdrowe pieczywo wedle tradycyjnych, staropolskich receptur. Wyłącznie z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków. Specjały Piwońskich to nie tylko pieczywo: żytnie, pszeniczne, pytlowe, bułki, chałki, chleby i wiele, wiele innych. W ostatnim czasie prawdziwą furorę robią także wyselekcjonowane przez szefa kuchni Pedra Sancheza Aliagę przekąski z różnych regionów Hiszpanii.
Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88
Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.
Sklepy firmowe:
Łomianki Warszawska 95A
Warszawa, Leopolda Staffa 2,
Warszawa, Bazarek Marymont
Facebook: Piekarnia Piwoński