REKLAMA

marywilska najlepszy adres 1marywilska najlepszy adres 2marywilska najlepszy adres 0
Misz@masz
  12 lutego 2025  

Kopytka bez jajek: rewolucja w kuchni. Sprawdź, co zrobić, by były idealne

Czy kopytka mogą być jeszcze lepsze? Okazuje się, że tak. Eksperci uważają, że kluczem do sukcesu jest wyeliminowanie z przepisu... jajek. Ten drobny składnik może mieć ogromny wpływ na ostateczny efekt, sprawiając, że popularny przysmak staje się twardy i daleki od doskonałości - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

moje bielany 003 2moje bielany 003 0

Kopytka to absolutny klasyk polskiej kuchni, goszczący na domowych stołach od pokoleń. Tradycyjny przepis wykorzystuje mąkę pszenną, ziemniaki, jajko oraz sól. Jednak jak wskazują doświadczeni kucharze, to właśnie jajka mogą być odpowiedzialne za zbite i ciężkie ciasto. Miłośnicy kuchni eksperymentalnej zauważają, że ich właściwości sklejające powodują, że kluski tracą na lekkości i zachęcają do zastąpienia jajek mąką ziemniaczaną.

Prosty przepis na delikatne kopytka bez jajek

Eliminacja jajek z tradycyjnego przepisu to drobna zmiana, ale jej efekty mogą zaskoczyć. Miłośnicy domowego gotowania przekonują, że zamiana ta pozwala uzyskać lekką i miękką konsystencję klusek, która wręcz rozpływa się w ustach. Jak zatem przygotować idealne kopytka? Przedstawiamy sprawdzony sposób.

Składniki:

- 2 kg ziemniaków

- 400 g mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki należy dokładnie rozgnieść na gładkie purée. Następnie dodaje się mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystkie składniki trzeba zgniatać do momentu uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Z tak przygotowanego ciasta formuje się wałeczki o pożądanej grubości, a następnie delikatnie spłaszcza dłonią i kroi na kawałki o długości 2 cm. Kluski wrzuca się do garnka z wrzącą wodą, gotując je przez niecałą minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Co ciekawe, istnieje również sposób na dodatkowe podkreślenie delikatności kopytek. Zaleca się dodanie do wody niewielkiej ilości mleka w proporcji pół na pół. Dzięki temu ciasto zyskuje subtelną kremową nutę.

Smak, który podbije każde menu

Kopytka w tej wersji to doskonała baza dla wielu dań, które można serwować na różne sposoby. Sprawdzą się zarówno w towarzystwie pieczonego mięsa, aksamitnego sosu grzybowego, jak i w słodszym wariancie z owocami. Ich delikatność oraz prostota wykonania to gwarancja sukcesu na każdym stole.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

marywilska niedziele 2marywilska niedziele 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

pan materac black week 2025 3pan materac black week 2025 0
Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

marywilska 7 dni w tygodniu 1marywilska 7 dni w tygodniu 2marywilska 7 dni w tygodniu 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

marywilska mikolajki 2025 2marywilska mikolajki 2025 0

REKLAMA

autoreklama tustolica 2autoreklama tustolica 0

REKLAMA

moje bielany 004 3moje bielany 004 0

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

REKLAMA

cmp 09-2025 3cmp 09-2025 0

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 1smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 3refleks chlodnictwo 2024-11-21 0