REKLAMA

Misz@masz
  przedwczoraj  

Jak długo można trzymać surowe jajka w lodówce?

Kupując jajka, często zastanawiamy się nad ich datą przydatności do spożycia i właściwym przechowywaniem. Według producentów, kluczowe jest, aby po zakupie jajka umieszczać w chłodni. Na opakowaniu znajduje się zawsze data, do której zaleca się ich spożycie, jednak w praktyce jajka mogą pozostać zdatne do jedzenia znacznie dłużej - czytaj w Onet Kobieta.

REKLAMA

Okazuje się, że jajka przechowywane w lodówce, z nienaruszoną skorupką, mogą być dobre nawet po upływie dwóch miesięcy od zalecanego terminu. Aby ocenić ich świeżość, warto zaufać zmysłom węchu i wzroku. Jeśli jajka nie wykazują niepokojących zmian w wyglądzie i zapachu, najprawdopodobniej nadają się do spożycia. Zepsute jajka z reguły dają jednoznaczne sygnały, których trudno nie zauważyć.

Należy jednak pamiętać, że niewłaściwe przechowywanie skraca trwałość jajek. Te, które nie były trzymane w chłodni, mogą stracić świeżość już po tygodniu przechowywania w temperaturze pokojowej. Z kolei jajka z pękniętą skorupką psują się szybko - najlepiej spożyć je w ciągu 24 godzin od uszkodzenia, oczywiście pod warunkiem przechowywania w lodówce.

Warto też zwrócić uwagę na to, gdzie w lodówce umieszczamy jajka. Chociaż wiele osób korzysta z półek na drzwiczkach, przeznaczonych specjalnie dla tego produktu, nie jest to najlepszy wybór. Drastyczne zmiany temperatur przy otwieraniu lodówki mogą negatywnie wpływać na ich trwałość. Zaleca się umieszczanie jajek w głębi lodówki, najlepiej na środkowej półce.

Źródło: gotowanie.onet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Kup bilet

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA