Jak długo można trzymać surowe jajka w lodówce?
Kupując jajka, często zastanawiamy się nad ich datą przydatności do spożycia i właściwym przechowywaniem. Według producentów, kluczowe jest, aby po zakupie jajka umieszczać w chłodni. Na opakowaniu znajduje się zawsze data, do której zaleca się ich spożycie, jednak w praktyce jajka mogą pozostać zdatne do jedzenia znacznie dłużej - czytaj w Onet Kobieta.
Okazuje się, że jajka przechowywane w lodówce, z nienaruszoną skorupką, mogą być dobre nawet po upływie dwóch miesięcy od zalecanego terminu. Aby ocenić ich świeżość, warto zaufać zmysłom węchu i wzroku. Jeśli jajka nie wykazują niepokojących zmian w wyglądzie i zapachu, najprawdopodobniej nadają się do spożycia. Zepsute jajka z reguły dają jednoznaczne sygnały, których trudno nie zauważyć.
Należy jednak pamiętać, że niewłaściwe przechowywanie skraca trwałość jajek. Te, które nie były trzymane w chłodni, mogą stracić świeżość już po tygodniu przechowywania w temperaturze pokojowej. Z kolei jajka z pękniętą skorupką psują się szybko - najlepiej spożyć je w ciągu 24 godzin od uszkodzenia, oczywiście pod warunkiem przechowywania w lodówce.
Warto też zwrócić uwagę na to, gdzie w lodówce umieszczamy jajka. Chociaż wiele osób korzysta z półek na drzwiczkach, przeznaczonych specjalnie dla tego produktu, nie jest to najlepszy wybór. Drastyczne zmiany temperatur przy otwieraniu lodówki mogą negatywnie wpływać na ich trwałość. Zaleca się umieszczanie jajek w głębi lodówki, najlepiej na środkowej półce.
Źródło: gotowanie.onet.pl