Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
| autor: | Luca Cesari |
| przekład: | Mateusz Kłodecki |
| wydawnictwo: | Znak Koncept |
| wydanie: | pierwsze, Kraków |
| data: | 1 czerwca 2022 |
| forma: | książka, okładka miękka ze skrzydełkami |
| wymiary: | 144 × 205 mm |
| liczba stron: | 336 |
| ISBN: | 978-83-2408415-9 |
Inne formy i wydania
| e-book (epub, mobipocket) | 2022.06.01 |
| książka, okładka miękka ze skrzydełkami, pierwsze | 2022.06.01 |
,,Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka".
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag?. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o ,,tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?
Nakarmieni ,,jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.
Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?
Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.
Palce lizać!
Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.
,,Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów - ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni".
Bartek Kieżun - dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim
Na sąsiedniej półce
-
nowość[ książka ]Świat Zaginiony. Wyprawa do wnętrza PRL. Tom 1Jacek Piekara
-
nowość[ książka ]Listy. Wydanie rozszerzoneJ.R.R. Tolkien
-
nowość[ e-book ]Wojciech Kruk. Historia jubilerskiej rodzinyWojciech Kruk
-
nowość[ książka ]Michnik. Człowiek, który zredagował PolskęAnna Nasalska
-
nowość[ książka ]Bal trwa teraz. Transpersonalna autobiografiaRiya Sokół
-
nowość[ książka ]Dzienniki z GazyRami Abou Jamous
-
nowość[ książka, e-book ]Liść i drzewo. Powrót do wiary przodkówRomuald Jakub Weksler-Waszkinel
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Republika pobożnych. Chasydzka historia PolskiDorota Bidzińska
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Historia jednej znajomościWojciech Mann, Andrzej Olechowski, Karolina Opolska
-
nowość[ książka ]Teatr Józefa CzechowiczaKrzysztof Pleśniarowicz
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Lekarka z tundry. Opowieść z krańców NorwegiiIngvild Holtan-Hartwig
-
nowość[ książka ]KOMANDOR Podporucznik. Prawdziwa historia polskiego oficera, który uratował setki istnień i stworzył Orlą StrażBartosz Rutkowski
LINKI SPONSOROWANE
















































