Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
autor: | Luca Cesari |
przekład: | Mateusz Kłodecki |
wydawnictwo: | Znak Koncept |
wydanie: | pierwsze, Kraków |
data: | 1 czerwca 2022 |
forma: | książka, okładka miękka ze skrzydełkami |
wymiary: | 144 × 205 mm |
liczba stron: | 336 |
ISBN: | 978-83-2408415-9 |
Inne formy i wydania
e-book (epub, mobipocket) | 2022.06.01 |
książka, okładka miękka ze skrzydełkami, pierwsze | 2022.06.01 |
,,Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka".
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag?. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o ,,tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?
Nakarmieni ,,jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.
Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?
Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.
Palce lizać!
Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.
,,Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów - ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni".
Bartek Kieżun - dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim
Na sąsiedniej półce
-
nowość[ książka, e-book ]Urwany ślad. Zaginieni w amerykańskich parkach narodowychJon Billman
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Mogłem milczećJacek Dubois, Igor Tuleya, Anna Matusiak
-
nowość[ książka ]Piekło tuż za rogiemTricky
-
nowość[ książka ]Frida Kahlo. Listy miłosneSuzanne Barbezat
-
nowość[ książka, e-book ]Najlepsi . Kowboje, którzy polecieli w kosmosTom Wolfe
-
nowość[ książka, e-book ]Dusza. Historia ludzkiego umysłuPaul Ham
-
nowość[ książka, e-book ]Tajemniczy pan Nakamoto. Kim jest genialny twórca kryptowaluty?Benjamin Wallace
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Didaskalia. Osiem rozmów o przyszłości PolskiPatrycjusz Wyżga
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Tajwan. Herbatka na beczce prochuMarcin Jacoby
-
nowość[ książka ]Byłem więźniem ...wyzwolił mnie OnRoman ps. Jonasz Kotliński
-
nowość[ audiobook, e-book ]Skóra matki. Psychologiczny portret Eda GeinaJuliusz J. Manell
-
nowość[ książka, e-book ]Zamachy w PRL. Prawda skryta w mrokuIwona Kienzler
LINKI SPONSOROWANE