Kapusta, ogórki, jabłka
7 lutego 2003
Nie lubimy jesiennych szarug, nie sprawiają nam też radości długie, zimowe wieczory. Choćby dlatego, że częściej dopadają nas wtedy infekcje, bo jesteśmy na nie mniej odporni.
Przyjaciele zdrowia
W utrzymaniu dobrego samopoczucia racjonalne żywienie odgrywa bardzo ważną rolę. Tymczasem coraz częściej nasze jadłospisy są niezbyt urozmaicone. Bywa, że zbyt często sięgamy po słodycze i dania fast food, jemy zaś za mało owoców i warzyw. Przyczyn tego jest wiele: pośpiech, ceny, przyzwyczajenia. Jednak jest też prawdą, że często kieruje nami wygodnictwo. Nie można przecież powiedzieć, że kapusta kiszona lub ogórki wymagają wielkich przygotowań, by je podać na stół. Nie są też drogie. Podobnie jak jabłka. Taki program minimum: codziennie kiszona kapusta lub ogórki i jabłka w menu - może być realizowany w większości domów. Dzięki temu organizm otrzyma sporą porcję witamin i mikroelementów. Jabłka to niezłe źródło witaminy C, kwasów cytrynowego i jabłkowego, dobrze przyswajalnych cukrów - fruktozy, sacharozy i glukozy oraz błonnika, który reguluje przemianę materii. Także kiszone ogórki i kapusta dostarczają witaminy C (więcej jest w soku). Ponadto kapusta jest dobrym źródłem witamin A, z grupy B, PP i K. Zawiera także potas, wapń i fosfor.
Zastrzyk energii
W okresie zimowym można też wzmocnić organizm specjalnymi preparatami zawierającymi witaminy i minerały. Dostępnych jest wiele takich środków, można je kupić bez recepty w aptece, niektóre także w sklepach spożywczych. Przed kupnem dobrze jest skonsultować się z lekarzem lub poradzić farmaceuty w aptece. Obecnie wiele firm produkuje witaminowo-mineralne preparaty w wersjach przeznaczonych specjalnie dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Wzmacniają one organizm, poprawiają samopoczucie, dodają energii. Zwiększają odporność, dzięki czemu łatwiej zwalczamy wirusy. Niektóre wspomagają pracę serca i układu nerwowego. Mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety.
jk