REKLAMA

Puls Warszawy

różne

 

Kapusta, ogórki, jabłka

  7 lutego 2003

Nie lubimy jesiennych szarug, nie sprawiają nam też radości długie, zimowe wieczory. Choćby dlatego, że częściej dopadają nas wtedy infekcje, bo jesteśmy na nie mniej odporni.

REKLAMA

Przyczyną jest z jednej strony pogoda, z drugiej zaś mniej owoców i warzyw w diecie, co często prowadzi do niedoboru potrzebnych organizmowi witamin i mikroelementów. Wzmocnić odporność można wprowadzając do menu dostępne na rynku warzywa i owoce oraz zażywając preparaty witaminowe.


Przyjaciele zdrowia

W utrzymaniu dobrego samopoczucia racjonalne żywienie odgrywa bardzo ważną rolę. Tymczasem coraz częściej nasze jadłospisy są niezbyt urozmaicone. Bywa, że zbyt często sięgamy po słodycze i dania fast food, jemy zaś za mało owoców i warzyw. Przyczyn tego jest wiele: pośpiech, ceny, przyzwyczajenia. Jednak jest też prawdą, że często kieruje nami wygodnictwo. Nie można przecież powiedzieć, że kapusta kiszona lub ogórki wymagają wielkich przygotowań, by je podać na stół. Nie są też drogie. Podobnie jak jabłka. Taki program minimum: codziennie kiszona kapusta lub ogórki i jabłka w menu - może być realizowany w większości domów. Dzięki temu organizm otrzyma sporą porcję witamin i mikroelementów. Jabłka to niezłe źródło witaminy C, kwasów cytrynowego i jabłkowego, dobrze przyswajalnych cukrów - fruktozy, sacharozy i glukozy oraz błonnika, który reguluje przemianę materii. Także kiszone ogórki i kapusta dostarczają witaminy C (więcej jest w soku). Ponadto kapusta jest dobrym źródłem witamin A, z grupy B, PP i K. Zawiera także potas, wapń i fosfor.


Zastrzyk energii

W okresie zimowym można też wzmocnić organizm specjalnymi preparatami zawierającymi witaminy i minerały. Dostępnych jest wiele takich środków, można je kupić bez recepty w aptece, niektóre także w sklepach spożywczych. Przed kupnem dobrze jest skonsultować się z lekarzem lub poradzić farmaceuty w aptece. Obecnie wiele firm produkuje witaminowo-mineralne preparaty w wersjach przeznaczonych specjalnie dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Wzmacniają one organizm, poprawiają samopoczucie, dodają energii. Zwiększają odporność, dzięki czemu łatwiej zwalczamy wirusy. Niektóre wspomagają pracę serca i układu nerwowego. Mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety.

jk

 

REKLAMA

Komentarze (1)

# Darekor

10.05.2021 11:02

Też sie z tym zgadzam, że kapusta zwłaszcza kiszona, ogórki oraz jabłka wpływają pozytywnie na utrzymanie właściwej kondycji naszego organizmu tzn. zwiększają naszą odporność oraz wspomagają serce, https://www.biotrendy.pl/kategoria-produktu/uklad-nerwowy-i-pamiec/ oraz pokarmowy, dlatego też warto jeść je regularnie w troche większych ilościach.
więcej na forum

REKLAMA

Najnowsze informacje w Pulsie Warszawy

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Najchętniej czytane w Pulsie Warszawy

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024