REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

drugastrona

13.11.2019 10:20

Wymawia się normalnie. Dziwi mnie, że ludzi dziwi taka nazwa ulicy. Świętojerska czy Świętokrzyska nie dziwi? To też "prastare" nazwy.

# Tomy

13.11.2019 10:48

Chyba Wam brakuje tematów, ja nie widzę tu żadnej sensacji.
Bardziej dziwna może się wydawać np. Skarbka z Gór ;)

# Paweł

13.11.2019 13:56

Bez jaj, a może Zyndarma z Maszkowic czy Skarbka z Gór... Na tej drugiej mieszkałem 10 lat, nie zliczę ile razy musiałem prostować bzdury bo ktoś nie umiał wymówić albo nawet przepisać. W Krakowie jakoś nikomu Starowiślna nie przeszkadza.

REKLAMA

# Żerom

13.11.2019 14:13

Szkoda, że mimo moich pism władze Białołęki są zupełnie obojętne na upamiętnienia np. skwerem Henryka Melcera-Szczawińskiego, wybitnego pianisty i kompozytora, urodzonego w 1869 w Marcelinie (obecnie dz. Białołęka). Wiem, że w Ursusie jest uliczka jego imienia, ale w czym to przeszkadza upamiętnić go w inny sposób? Np. Żeromski ma zarówno park na Żoliborzu jak i ulicę na Bielanach. Podobnie z upamiętnieniem Aleksandry Zagórskiej nie posiadającej w ogóle ulicy...

# PKU

14.11.2019 08:09

Nie rozumiem w czym problem. Moje dzieci w początkowych klasach podstawówki nie mają problemu z wymówieniem tej nazwy. Ładna polska nazwa. Może ta pani by chciała "Old Vistula St" albo AlterEtwas Strasse?
Od razu skojarzyło mi się z tymi dziwnymi ludźmi co zmienili ulicę o nazwie z wieloletnią tradycją - Krowią na jakiegoś amerykańskiego prezydenta. Nie mam nic do Reagana, ale wolałbym mieszkać przy Krowiej niż przy Reagana, bo to po prostu ładniej brzmi.

# Sceptyczny Dra%u0144

14.11.2019 12:58

I pomyśleć, że w listopadzie też mamy sezon ogórkowy. Tematów zabrakło? Problem z wymową mógłby być chyba tylko dla Amerykanów...

REKLAMA

# Bemowianka

16.11.2019 11:34

W Krakowie Starowiślna to jedna z piękniejszych ulic. Wszyscy wiedzą gdzie się znajduje i nikt nie ma problemu z wymówieniem tej nazwy. Tego samego życzę mieszkańcom Białołęki, żeby ich Starowiślna była choć w części tak piękna jak ta krakowska.

Matka_Sławka_z_Gdańska

16.11.2019 18:13, wpis modyfikowany 3 razy,ostatnio 16.11.2019 18:29

A co Państwo zrobią, jak przyjdzie się zmagać z nazwą: Szkoła Podstawowa im. Abp Juliusza Paetza?
Gdzie trzeba będzie finezyjnej delikatności, by utracić "a" zmiękczyć równocześnie "e" i niebywałego wyczucia taktu, by elegancko rozegrać dźwięk między językiem i dolnymi zębami, by wydobyć z niego zbitkę "tz"!? Tylko chamom (za przeproszeniem!) może się wydawać, że opędzą to zwykłym "ce". Prostactwo....!
Proszę się nad tym zastanowić, może nawet poćwiczyć przed lustrem?
Dodaj komentarz:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy