Forum › Białołęka
drugastrona 13.11.2019 10:20 |
|
Wymawia się normalnie. Dziwi mnie, że ludzi dziwi taka nazwa ulicy. Świętojerska czy Świętokrzyska nie dziwi? To też "prastare" nazwy.
|
# Tomy 13.11.2019 10:48 |
|
Chyba Wam brakuje tematów, ja nie widzę tu żadnej sensacji.
Bardziej dziwna może się wydawać np. Skarbka z Gór ;) |
# Paweł 13.11.2019 13:56 |
|
Bez jaj, a może Zyndarma z Maszkowic czy Skarbka z Gór... Na tej drugiej mieszkałem 10 lat, nie zliczę ile razy musiałem prostować bzdury bo ktoś nie umiał wymówić albo nawet przepisać. W Krakowie jakoś nikomu Starowiślna nie przeszkadza.
|
# Żerom 13.11.2019 14:13 |
|
Szkoda, że mimo moich pism władze Białołęki są zupełnie obojętne na upamiętnienia np. skwerem Henryka Melcera-Szczawińskiego, wybitnego pianisty i kompozytora, urodzonego w 1869 w Marcelinie (obecnie dz. Białołęka). Wiem, że w Ursusie jest uliczka jego imienia, ale w czym to przeszkadza upamiętnić go w inny sposób? Np. Żeromski ma zarówno park na Żoliborzu jak i ulicę na Bielanach. Podobnie z upamiętnieniem Aleksandry Zagórskiej nie posiadającej w ogóle ulicy...
|
# PKU 14.11.2019 08:09 |
|
Nie rozumiem w czym problem. Moje dzieci w początkowych klasach podstawówki nie mają problemu z wymówieniem tej nazwy. Ładna polska nazwa. Może ta pani by chciała "Old Vistula St" albo AlterEtwas Strasse?
Od razu skojarzyło mi się z tymi dziwnymi ludźmi co zmienili ulicę o nazwie z wieloletnią tradycją - Krowią na jakiegoś amerykańskiego prezydenta. Nie mam nic do Reagana, ale wolałbym mieszkać przy Krowiej niż przy Reagana, bo to po prostu ładniej brzmi. |
# Sceptyczny Dra%u0144 14.11.2019 12:58 |
|
I pomyśleć, że w listopadzie też mamy sezon ogórkowy. Tematów zabrakło? Problem z wymową mógłby być chyba tylko dla Amerykanów...
|
# Bemowianka 16.11.2019 11:34 |
|
W Krakowie Starowiślna to jedna z piękniejszych ulic. Wszyscy wiedzą gdzie się znajduje i nikt nie ma problemu z wymówieniem tej nazwy. Tego samego życzę mieszkańcom Białołęki, żeby ich Starowiślna była choć w części tak piękna jak ta krakowska.
|
Matka_Sławka_z_Gdańska 16.11.2019 18:13, wpis modyfikowany 3 razy, |
|
A co Państwo zrobią, jak przyjdzie się zmagać z nazwą: Szkoła Podstawowa im. Abp Juliusza Paetza?
Gdzie trzeba będzie finezyjnej delikatności, by utracić "a" zmiękczyć równocześnie "e" i niebywałego wyczucia taktu, by elegancko rozegrać dźwięk między językiem i dolnymi zębami, by wydobyć z niego zbitkę "tz"!? Tylko chamom (za przeproszeniem!) może się wydawać, że opędzą to zwykłym "ce". Prostactwo....! Proszę się nad tym zastanowić, może nawet poćwiczyć przed lustrem? |
LINKI SPONSOROWANE
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Kup bilet
Najnowsze informacje na TuBiałołęka
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.