REKLAMA

Forum › Warszawa

REKLAMA

# wwa

08.10.2020 16:01

Problem wysokości opłat za c.o. jest wielowymiarowy. Np. u mnie grzeją tzw. piony a grzejniki mam zakręcone. Budynek z 1987 ocieplony , okna wymienione. Brak podzielników i opomiarowania. Po prostu poprawiła się izolacyjność budynku, grzejniki są w tym przypadku przewymiarowane.

# xxxxxxxxxx

08.10.2020 21:50

I tak jest w kilku mieszkaniach na Wawrzyszewie że zakręcają ludzie kaloryfery aby mieć zwroty za ogrzewanie a to nie jest uczciwe bo inni lokatorzy placą za ich ogrzewanie i wedlug mnie nie powinno być zwrotow i skonczyloby się cwaniakowanie w dodatku że są lokatorzy ktorzy zostawiają otwarte okna w pomieszczeniach w ktorych nie przebywają przez calą dobę i oziębiają pomieszczenia innych lokatorow tym samym okradają ich z ciepla. Administrator powinien przyjrzeć się takim lokatorom i nie zwracać im za taką oszczędność.

# wwa

09.10.2020 11:50

Jak wspomniałem nie mam żadnych korzyści z oszczędnego korzystania z ogrzewania, gdyż budynek jest rozliczany na zasadzie wskazania licznika na węźle w rozbiciu na m2 danego mieszkania. Prawdą jest, że Ci którzy wietrzą w zimie wywalają dosłownie pieniądze za okno.

REKLAMA

# Szczegół

09.10.2020 21:37

Nie bierzecie pod uwagę, że spółdzielnie kontaktują przed sezonem grzewczym z elektrociepłowniami zapotrzebowanie na ogrzanie bloku . I nie ważne czy zima będzie łagodna, czy sroga . Kasa musi się zgadzać, prezes też musi z czegoś dostać.
A co robią w ciepłe zimy, odkręcają na full kaloryfery na klatkach schodowych, szczególnie na parterze, usuwają pokrętła, żeby nie można było przekręcić kaloryferów na korytarzu, tak przynajmniej jest w moim bloku na Bródnie. Jak jest za gorąco to opiekunowie bloku, otwierają drzwi wejściowe do klatki. Ot taka paranoja ...

# Bemwaw

11.10.2020 21:23

Debil pisał ten artykuł, aż szkoda gadać. Podzielniki nie są przyrządami pomiarowymi i niczego nie mierzą. Wskazują jedynie podział kosztów w zależności od utrzymującej się temperatury w mieszkaniu. Grzejniki nie musza być włączone, zwłaszcza to się tyczy starych podzielników wyparkowych bo elektroniczne są znacznie precyzyjniejsze, ale i tak częściowo nalicza się z powierzchni mieszkania np. w stosunku 20/80.

# Klos

12.10.2020 20:23

#wwa napisał(a) 09.10.2020 11:50
Jak wspomniałem nie mam żadnych korzyści z oszczędnego korzystania z ogrzewania, gdyż budynek jest rozliczany na zasadzie wskazania licznika na węźle w rozbiciu na m2 danego mieszkania. Prawdą jest, że Ci którzy wietrzą w zimie wywalają dosłownie pieniądze za okno.
Wietrzenie w zimie masakra. Lepiej się kisić w smrodzie

REKLAMA

# Moteo

02.12.2023 04:02

O ile rozumiem spółdzielnia nie moze zabrac sobie ta kase, musi ja oddac sasiedzia, inaczej za te same kalorje jest placono dwa razy i jest to oszuctwo.

lewin

11.01.2024 09:27

Ja kupiłem http://katrina-laubega.pl/zalety-lekkich-oslon-na-grzejniki/ szczerze polecam.
Dodaj komentarz:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje w Pulsie Warszawy

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl