Forum › Warszawa
# wtf 02.09.2020 18:11 |
|
dramat
|
# Razor 03.09.2020 23:34 |
|
Witam,
jeżdżę swoją hulajnogą elektryczną już kilka lat i zawsze korzystam z metra oraz tylko do 'przerzucenia się' przez Wisłę z autobusów - tak jest czasowo najoptymalniej. Prosta zasada: jak jest pełny autobus, to czekam na następny + staram się wybierać miejsca, żeby nie tarasować przejścia innym. Jak do tej pory miałem dwa spięcia z kierowcami. Pierwsze, ze 2 lata temu, średnio pełny/luźny autobus, wsiadłem ostatni, środkowe drzwi. Kierowca wyszedł z autobusu i zaczął wykrzykiwać, że nie mogę stać w drzwiach, zignorował info, że wysiadam na następnym przystanku. Przesunąłem się do środka i wrócił do szoferki bluzgając na wszystkich z 2ma kółkami. Drugie, rok temu, połowa miejsc siedzących zajęta, cała przestrzeń stojąca wolna. Po tym jak wsiadłem, kierowca zaczął ze mną prowadzić dyskusję pod tytułem: "Czy wiem, że przewożenie hulajnóg jest nielegalne?" Nie poparł tego żadnymi argumentami, więc na tym się skończyło. Natomiast zaraz po tym wysłałem zapytanie do ZTM, czy można przewozić hulajnogi/hulajnogi elektryczne, czy jeśli tak, to czy bez dodatkowej opłaty jak rower i czy w miejscach wyznaczonych tam gdzie rower/wózki. W skrócie odpowiedź od ZTM WAW: "...przewożenie hulajnogi traktowane jest na podobnych zasadach, jak przewożenie zwykłego bagażu + patrz rozdział 3 regulaminu dla bagażu Uchwała XXVI/658/2016 + są robione analizy, jak zrobić/zmienić żeby pogodzić wszystkie grupy" PODSUMOWUJĄC: można przewozić hulajnogi, bez opłat, nie musi być w miejscu wyznaczonym jak rower, pod warunkiem, że nie blokuje/nie zagraża innym/nie zasłania widoczności oraz pod nadzorem właściciela, i tylko przy nieprzestrzeganie w/w warunków, kierowca może wyprosić z pojazdu PS. Mail od ZTM czeka na telefonie w ulubionych na 3ciego kierowcę, który będzie chciał ze mną porozmawiać |
LINKI SPONSOROWANE
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Kup bilet
Najnowsze informacje w Pulsie Warszawy
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.