REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

Czy warto mieć dziecko?

# Marek

06.03.2003 11:18

Czy warto mieć dziecko?

# aza

06.03.2003 11:32

nie rozpatruj tego w takich kategoriach!!!!!! to nie jest RZECZ, RZECZ, którą się chce bo "warto"...
albo chcesz bo czujesz że chcesz być ojcem, albo nie chcesz/masz dylemat "czy warto". Rada - daruj sobie, zbyt wiele niechcianych lub porzuconych dzieci jest na świecie. Czyżby w ich przypadku rodzice doszli do wniosku, że jednak nie warto?! Szkoda, że za późno... niestety dla dziecka
Pozdr

# Mieszkaniec

06.03.2003 12:37

Gdy człowiek rozważa "czy warto", to znaczy, że jeszcze jest za wcześnie na potomstwo.
W pewnym wieku uruchamia się "potrzeba", która nie stawia takich pytań. Jeśli się nie uruchamia, to szkoda męczyć dzieci i siebie. Ojcostwo "na siłę" rzadko przynosi pozytywne rezultaty.

REKLAMA

# terri

06.03.2003 13:19

Marek jestem ojcem 2 wspaniałych dzieciaczków, i coś wiem na ten temat .
Naprawdę polecam ale z kochającą osobą.
pozdrawiam

# Kotka

06.03.2003 14:04

A co z różnicą "potrzeb"? Jeśli ona chce, a on się boi, albo odwrotnie? Biorąc pod uwagę, że "one" biologicznie rzecz ujmując nie mogą zbyt długo czekać?

# aza

06.03.2003 14:31

a czego tu się bać? jeśli jedna osoba boi się odpowiedzialności, może chce sobie jeszcze poszaleć niech szaleje.
tym bardziej, gdy jest się dorosłą odpowiedzialną osobą, która decyzję o dziecku podejmuje świadomie, wzajemnie ze swoją drugą połową.
ludzie - rozmawiajcie ze sobą! a nie poruszajcie takich tematów na forum! myślisz, że ja Tobie podpowiem, czy będziesz dobrym ojcem? czy jesteś na to przygotowany? czy powinieneś poczekać?

REKLAMA

# Kotka

06.03.2003 21:30

Ale myślę, że forum to również sposób na rozmowę i dzielenie się swoimi emocjami. W czasach, kiedy małżenstwa są weekendowe, a dla przyjaciół ma się czas raz w miesiącu, a w pracy się pracuje, a nie nawiązuje kontakty międzludzkie -- a także w czasach reality show -- to chyba lepszy sposób na samotność niż pół litra. Szczególnie to forum, bo tu wszyscy się czują jak paczka starych przyjaciół -- przy zachowaniu anonimowości. Czy chodzi o podjęcie trudnej decyzji, czy depresję, czy ból po stracie ukochanego stworzenia, czy o fetor z Czajki...

# Piotrek z Odkrytej

13.03.2003 16:30

Marek, moim zdaniem spłyciłeś coś, co jest piękne - ojcostwo. Gdybyś zapytał czy warto kupić nowy samochód, zmienić mieszkanie, wyemigrować pewnie byłoby łatwiej Ci doradzić. Jeśli potraktować bycie rodzicem w kategorii materialnej to na pewno nie warto (ja tak odebrałem ten wątek), przecież kilkanaście lub więcej lat inwestujesz w berbecia, potem młodego człowieka, a potem pewnie On/Ona Ci nie podziękuje - my chyba też za to, że jesteśmy nie dziękowaliśmy swoim rodzicom, ale nawiązuje się coś między rodzicami i dziećmi o czy ja nie podejmuję się pisać, bo to jakaś magia. I pewnie po to i dlatego mamy te nasze pociechy, możemy im pomóc (jak umiemy), przytulić i sprawić, że są szczęśliwsze - a my z nimi. A na starość mamy wnuki i pewnie poczujemy się znowu młodsi.

# Jolka

09.11.2015 08:12

Warto mieć dziecko. Dla dziecka mama i tata są całym jego światem. Masz dla kogo żyć. Będąc starszą osobą będziesz dziecko Ciebie będzie odwiedzać. Nie zostaniesz sama jak palec.

REKLAMA

# elektronator

09.11.2015 19:52

nie warto mieć dziecka bo:
1) brak perspektyw rozwoju;
2)jako matka/ojciec może umrzeć i dziecko będzie bez matki/ojca;
3) przemoc w szkole;
4)nietolerancyjne społeczeństwo;
5)choroby nowotworowe, psychiczne i inne;
6)wyścig szczurów;
7)rodząc dziecko, może się ono urodzić chore, więc zmusisz je do cierpienia;
8)dziecko może się spatologizować;
9)może być tak, że będziesz mieć depresję poporodową
10) dziecko kosztuje;
11)pierwsze 2 lata są wyjęte z życia;
12)opuścisz partnerkę i dziecko się zaburzy;
Ogólnie pronatalizm to zło. Poczytaj o eksperymencie dr Calhouna :-)

# tiki

10.11.2015 07:38

warto mieć ale powyżej 1 tj 500 zl + 500 zl +.......

# pppbbb

10.11.2015 10:23

ale to jak będzie z jednym ojcem i jedną matką.

REKLAMA

# karantonpips

12.11.2015 17:33

#Marek napisał(a) 06.03.2003 11:18
Czy warto mieć dziecko?
nie warto. jedno dziecko kosztuje tyle co dobrej klasy samochód.

# Marysia

13.11.2015 12:46

Jeżeli to jest rodzaj ankiety to podzielam zdanie poprzednika.
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy