Forum › Białołęka
# karpatek 27.08.2015 18:52 |
|
Gomułki? Chcecie być bardziej polscy niż Gazeta Polska.
|
# historyk- 27.08.2015 20:28 |
|
Pomyłka także systemowa. Takie tajne pochówki to raczej specyfika lat 40. (po 44 roku) i ewentualnie początku lat 50. Potem w latach 1953-55 raczej nie wykonywano w znacznej skali kar śmierci czy zabijano skrytobójczo. Potem przyszła odwilż, amnestia etc. W latach 60. wyroki jakoś polityczne dotyczyły raczej przestepstw gospodarczych lub szpiegostwa i było ich kilka w skali kraju.I raczej trzymano się procedur- wiadomo gdzie grzebano ofiary. Tak wiec osoba zatrudniona w ZK w latach 60. jest mocno pośrednim źródłem. Oczywiscie nie można wykluczyć, że np. w 1945 r. z jakis powodów ofiary egzekucji pochowano w lesie w Choszczówce i pamiec o tym jakoś w srodowisku przetrwała.
|
# historyk@ 27.08.2015 20:29 |
|
Pomyłka także systemowa. Takie tajne pochówki to raczej specyfika lat 40. (po 44 roku) i ewentualnie początku lat 50. Potem w latach 1953-55 raczej nie wykonywano w znacznej skali kar śmierci czy zabijano skrytobójczo. Potem przyszła odwilż, amnestia etc. W latach 60. wyroki jakoś polityczne dotyczyły raczej przestepstw gospodarczych lub szpiegostwa i było ich kilka w skali kraju.I raczej trzymano się procedur- wiadomo gdzie grzebano ofiary. Tak wiec osoba zatrudniona w ZK w latach 60. jest mocno pośrednim źródłem. Oczywiscie nie można wykluczyć, że np. w 1945 r. z jakis powodów ofiary egzekucji pochowano w lesie w Choszczówce i pamiec o tym jakoś w srodowisku przetrwała.
|
# (DG) 27.08.2015 21:09 |
|
Rzadko odnoszę się do komentarzy Czytelników (choć czytam praktycznie wszystkie), ale tym razem zrobię wyjątek. Nie wiem, co "Gazeta Polska" ma wspólnego z tym, że Gomułka był dyktatorem, którego rządy kwalifikowały się do oskarżenia go w Hadze o zbrodnie przeciwko ludzkości. W krótkim informacyjnym artykule nie było na to miejsca, ale jako historyk chcę przypomnieć (lub poinformować), że wrogów politycznych mordowano w komunistycznej Polsce zarówno za dyktatury Bieruta, jak i Gomułki, Gierka czy Jaruzelskiego. Jeśli mają Państwo jakieś informacje lub fachowe opinie, które mogłyby pomóc w wyjaśnieniu tajemnicy mogiły w Choszczówce, proszę o kontakt pod adresem dominik.gadomski@gazetaecho.pl Być może wśród naszych starszych Czytelników z Choszczówki są osoby, które słyszały jakieś strzępy informacji o pochówkach ofiar komunistycznych zbrodni w okolicznych lasach.
|
# też historyk 28.08.2015 11:09 |
|
z całym szacunkiem, ale użycie słowa dyktatura do czasów po 1956 r. jest chyba trochę na wyrost.
No i zbrodnia przeciwko ludzkości to określenie prawnicze i ciężko pod nią podciągnąć każdą działalność godzącą w prawa człowieka i obywatela. A ludzi ginęli i po 1989 roku, więc wtedy mieliśmy do czynienia z dyktatorem Wałęsą, Kwaśniewskim, Kaczyńskim, Komorowskim? |
# też historyk 28.08.2015 11:09 |
|
choć oczywiście sprawę należy zbadać.
|
AnnaMaria1960 29.08.2015 10:17 |
|
Starsi członkowie mojej rodziny opowiadali, że w okresie okupacji na posterunku w Płudach mieszczącym się w budynku stacji pracował granatowy policjant, który razem ze swoim wspólnikiem - miejscowym opryszkiem wyłapywał i mordował Żydów i komunistów. Policjant zabijał i zabierał cenniejsze przedmioty, resztę pozostawiał dla wspólnika. Ciała swych ofiar zakopywali w krzakach po przeciwnej stronie torów.
|
# (DG) 08.09.2015 22:33 |
|
@też historyk
"użycie słowa dyktatura do czasów po 1956 r. jest chyba trochę na wyrost" Pan raczy żartować. |
LINKI SPONSOROWANE
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Zapraszamy na zakupy
Najnowsze informacje na TuBiałołęka
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.