Co zjemy w Galerii Północnej?
14 lutego 2017
Specjalne piwo dla Białołęki, kuchnia tajska, sushi i kilka popularnych fast foodów - dostępne na Tarchominie menu niedługo znacznie się powiększy.
Z wyjątkiem dosłownie kilku lokali na Tarchominie, Żeraniu czy w Legionowie brakuje dobrej gastronomii - przekonał się o tym każdy, kto próbował znaleźć ciekawe miejsce na wypad ze znajomymi czy spotkanie biznesowe. Sprawdziliśmy, co zmieni się jesienią, po otwarciu Galerii Północnej.
Bierhalle
Pils, weizen albo marcowe w litrowym kuflu, żeberka w sosie barbecue i biesiada do północy - to znaki rozpoznawcze lokali Bierhalle, które w ciągu zaledwie 12 lat mocno zmieniły mapę towarzysko-gastronomiczną Warszawy. W 2005 roku otwarcie restauracji stylizowanej na niemiecką piwiarnię było sporą sensacją. Wszystko za sprawą własnego, nowoczesnego minibrowaru, dzięki któremu Bierhalle serwowało - i serwuje nadal - unikatowe piwa. Najpopularniejszym gatunkom (pils i weizen) towarzyszą produkowane okresowo dunkel, alt, koźlak i marcowe. W menu królują też dania mięsne, na czele z golonką, żeberkami i sznyclem holsztyńskim.
Na Tarchominie Bierhalle będzie mieć ponad 500 m2 powierzchni, osobne wejście i ogródek piwny od strony mało ruchliwego Traktu Nadwiślańskiego. Będzie to jedyny lokal tej sieci, w którym spróbujemy stworzonego specjalnie dla białołęczan... piwa północnego.
Kuchnie europejskie...
Makarun to największa polska sieć spaghetterii. Lokal na Tarchominie będzie oferował makarony przygotowane z produktów wysokiej jakości, bez konserwantów, na bazie włoskiego makaronu z pszenicy durum. W menu znajdą się typowe włoskie smaki jak bolognese czy carbonara, ale także bardziej oryginalne, inspirowane kuchnią meksykańską czy indyjską.
Z ciekawym designem i tradycyjną polską oraz włoską kuchnią spotkamy się w Warsztacie Kulinarnym. Co tam zjemy? We wtorkowym menu w jednym z warszawskich lokali sieci mamy kotleta schabowego, rosół, krem z buraka, kurczaka w płatkach kukurydzianych, karkówkę w sosie miodowo-musztardowym, cannelloni ze szpinakiem i farfalle z tuńczykiem.
Nie mogło zabraknąć także pizzerii. O tym, co Amerykanie zrobili z tradycyjnymi włoskimi potrawami i jak dobrze im to wyszło, przekonujemy się m.in. dzięki Pizza Hut. I właśnie tej sieci lokal powstanie przy Światowida.
Sporą ciekawostką będzie bar Olimp, serwująca posiłki w samoobsługowym systemie sprzedaży na wagę. W skrócie: klient sam komponuje swoje menu na zasadzie szwedzkiego stołu a wszystkie potrawy są w tej samej cenie za 100 g.
...i kuchnie azjatyckie
Miłośnikom kuchni azjatyckich w przystępnym dla Polaków wydaniu nie trzeba przedstawiać lokali Thai Wok, w których furorę robią zupa tom kha gai czy kurczak z orzechami nerkowca.
Z kolei fanów smaków japońskich ucieszy otwarcie Zushi Point. Trzecia restauracja pod tym szyldem będzie zarazem pierwszą w północnej Warszawie.
- Chcemy, by była nową jakością w tej części miasta - mówi dodaje Sławek Wasilewski, właściciel Zushi Point. - Będzie miejscem otwartym dla różnych grup odbiorców, gdzie będą mogli odkryć, jak bardzo różnorodne i zaskakujące mogą być smaki Japonii.
Coś zdrowego...
W Galerii Północnej zobaczymy także Salad Story - lokal promujący zdrowy tryb życia, serwujący klientom dania zdrowej kuchni: duże lunchowe porcje sałatek, sycące wrapy, ciepłe boxy z kaszą i świeżo wyciskane soki. Potrawy w Salad Story składają się wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku polepszaczy smaku i wypełniaczy.
Na kanapkę, sałatkę czy wrapa można liczyć także w Subway. Trudno zliczyć, który będzie to lokal, bo Amerykanie mają ich już ponad 44 tys. w 112 krajach.
...czy może...?
Od kilku lat mamy w Warszawie ciekawe zjawisko: warszawiacy krytykują fast foody, których wciąż przybywa i są nadal wyjątkowo chętnie odwiedzane przez tych samych warszawiaków. Byłoby prawdziwą sensacją, gdyby na Tarchominie zabrakło marek McDonald's, Burger King i KFC oraz baru z kebabem. Uspokajamy: nie zabraknie, a słynne "na cienkim czy na grubym?" usłyszymy w Sevi Kebab.
I jeszcze deser
Odwiedzający Galerię będą mogli mogą liczyć także na kawę, pączka, donuta czy lody. Tradycyjne warszawskie smaki zaserwują Blikle i Grycan, zaś słodycze amerykańskie - oczywiście Dunkin' Donuts.
(dg)