Wola pączkami stoi. Zjedz je wszystkie i zostań bohaterem
10 lutego 2017
Na Woli narodziła się nowa, świecka tradycja. Już po raz piąty uczcimy Tłusty Czwartek obserwując zawody o tytuł Wolskiego Pączusia.
W dobie powszechnej amerykanizacji cały świat delektuje się donutami o mocno "chemicznym" posmaku...
Pyszne pączki i różany skwer dla Kolonii Wawelberga
XIX-wieczne osiedle na Woli zyskało nowy skwer. To sukces czy porażka? Przekonamy się wiosną.
Cały? Nie! Jedna dzielnica dzielnie stawia opór najeźdźcy. To Wola, gdzie tradycyjne polskie pączki są w Tłusty Czwartek wynoszone na sztandar. Duża w tym zasługa Pracowni Cukierniczej "Zagoździński". Firma z 92-letnią tradycją sprawiła, że XIX-kamienica przy Górczewskiej 15 ściąga dziś miłośników pączków nie tylko z Warszawy. W grudniu powstał przed nią nawet Różany Skwer Pysznych Pączków z ławką dedykowaną "uroczej babci" Zagoździńskiej oraz stylizowaną latarnią z nazwą i... imponującym, żelaznym pączkiem.
Zostań Wolskim Pączusiem
Zbliżający się Tłusty Czwartek już po raz piąty zostanie uczczony zawodami o tytuł Wolskiego Pączusia. 23 lutego o 18:00 w wolskim ratuszu zmierzą się śmiałkowie, gotowi zjeść pięć pączków w rekordowym czasie. W tym roku po raz pierwszy rywalizacja rozegra się w dwóch kategoriach: kobiet i mężczyzn.
- Obecny rekordzista uzyskał w 2015 roku wynik 1 min 18 s - przypomina burmistrz Krzysztof Strzałkowski. - Pobić ten wynik będzie niezwykle trudno, ale wszystko jest możliwe.
Zdobywcy tytułu otrzymają pamiątkowe dyplomy, stos pączków i zestaw upominków. Fundatorem pączków i partnerem zawodów jest oczywiście "Zagoździński". Zapisy trwają do 14 lutego do godz. 14:00. Zarejestrować można się drogą mailową (wolski.paczus@um.warszawa.pl) lub telefonicznie (22 443 56 17, w dni powszednie w godz. 8:00-16:00). W treści maila należy wpisać imię i nazwisko, wiek i numer telefonu.
(dg)
.