Kurczak z pieca tandur zawitał na Bemowo
23 maja 2014
W lutym w pasażu przy Powstańców Śląskich 106 powstała nowa indyjska restauracja - Madras Palace. Czy kurczak tikka masala podbije dzielnicę?
Prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą z pieca tandoor jest kurczak (tandoori chicken), przyrządzany przez nasączenie kawałków kurczaka w jogurcie i przyprawach, a następnie nabicie ich na rożen, na którym są pieczone w bardzo wysokich temperaturach. Kawałki kurczaka często mają czerwony kolor za sprawą pieprzu kajeńskiego i innych przypraw. Serwuje się je z cebulą i cytryną.
- Restauracja powstała na Bemowie, bo w najbliższej okolicy nie było żadnego orientalnego lokalu - mówią właściciele. - To jedna z najszybciej rozwijających się dzielnic Warszawy. Mieszka tu wiele młodych osób, które cenią sobie egzotyczną kuchnię, obfitującą we wspaniałe zapachy i nowe smaki. W niedalekiej przyszłości chcemy zrealizować kilka projektów, w których będziemy promować nie tylko indyjską kuchnię, ale także kulturę.
DG