Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku
autor: | Andreas Viestad |
przekład: | Małgorzata Rost |
wydawnictwo: | Znak |
wydanie: | Kraków |
data: | 12 lipca 2021 |
forma: | e-book (epub, mobipocket) |
liczba stron: | 1 |
ISBN: | 978-83-2408352-7 |
Inne formy i wydania
e-book (epub, mobipocket) | 2021.07.12 |
książka, okładka miękka ze skrzydełkami, pierwsze | 2021.07.14 |
OBIAD W RZYMIE
HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.
Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.
Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.
Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:
Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
........................................................................................................................................................
Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze - nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.
Nigella Lawson
Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.
Alice Waters
Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą ,,The Washington Post" oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.
Na sąsiedniej półce
-
[ książka ]Listy do MilenyFranz Kafka
-
[ książka ]Białoruś. Kartoflana dyktaturaMarcin Strzyżewski
-
[ książka ]Jak być renesansową kobietą. Nieopowiedziana historia piękna i kobiecej kreatywnościJill Burke
-
[ książka ]Tokyo Crush. Jak szukałam miłości w JaponiiVanessa Montalbano
-
[ książka ]Opowiedzcie mi o miłości. Jak się zakochujemy i dlaczego się rozstajemySusanna Abse
-
[ książka ]Naziści po wojnie. Kariery ludzi HitleraDanny Orbach
-
[ książka ]Muzy. My stworzyłyśmy sztukęRuth Millington
-
[ książka ]Nieocalony. Tadeusz Borowski. BiografiaMarta Byczkowska-Nowak
-
[ książka ]Najdroższa. Podwójne życie Damy z gronostajemKatarzyna Bik
-
[ książka ]Ukryci. Głosy z kryjówek przed ZagładąArkadiusz Lorenc
-
[ książka ]Maligna. Migracja oznacza przetrwanieDorota Pawlak
-
[ książka ]Wybrałam Allaha. Polki, które przeszły na IslamDanuta Awolusi
LINKI SPONSOROWANE
Najnowsze informacje na Tu Stolica
REKLAMA
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
REKLAMA
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Polecamy w naszym pasażu
REKLAMA