Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku
autor: | Andreas Viestad |
przekład: | Małgorzata Rost |
wydawnictwo: | Znak Koncept |
wydanie: | pierwsze, Kraków |
data: | 14 lipca 2021 |
forma: | książka, okładka miękka ze skrzydełkami |
wymiary: | 150 × 200 mm |
liczba stron: | 272 |
ISBN: | 978-83-2407387-0 |
Inne formy i wydania
e-book (epub, mobipocket) | 2021.07.12 |
książka, okładka miękka ze skrzydełkami, pierwsze | 2021.07.14 |
OBIAD W RZYMIE
HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.
Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.
Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.
Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:
Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
........................................................................................................................................................
Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze - nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.
Nigella Lawson
Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.
Alice Waters
Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą ,,The Washington Post" oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.
Na sąsiedniej półce
-
[ książka ]Szukając Dory Maar. Historia słynnej surrealistki, którą zniszczył PicassoBrigitte Benkemoun
-
[ książka ]Tischner. Rozmowy z mistrzemJózef Tischner
-
[ książka, e-book ]Tamte czasy. Raport z teraźniejszościMartin Caparrós
-
[ książka ]Nikola Tesla. Geniusz i wizjonerPatrick Shannon
-
[ książka ]Genialnie zmyślone? Skarby, fałszerstwa, mistyfikacjeJakub Kuza
-
[ książka ]Rafał. Rafał Trzaskowski w rozmowie z Donatą SubbotkoRafał Trzaskowski, Donata Subbotko
-
[ książka ]Okradzione. Jak kobiety napisały historię, a mężczyźni okryli się chwałąLeonie Scholer
-
[ książka ]Domy na piasku. Polacy w Iranie (1942-1945)Katarzyna Rodacka
-
[ książka ]Włochy prawdziwe. Podróż śladami mafii, migracji i kryzysówMateusz Mazzini
-
[ książka ]Wielka karuzela. Życie Aleksandra Weissberga-CybulskiegoIrena Grudzińska-Gross
-
[ książka ]Po co nam inteligencja? Dlaczego mądrzy ludzie podejmują głupie decyzjeMartin-Manuel Loeches
-
[ książka ]Chiny 5.0. Jak powstaje cyfrowa dyktaturaKai Strittmatter
Najnowsze informacje na Tu Stolica
REKLAMA
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
REKLAMA
REKLAMA