Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku
| autor: | Andreas Viestad |
| przekład: | Małgorzata Rost |
| wydawnictwo: | Znak Koncept |
| wydanie: | pierwsze, Kraków |
| data: | 14 lipca 2021 |
| forma: | książka, okładka miękka ze skrzydełkami |
| wymiary: | 150 × 200 mm |
| liczba stron: | 272 |
| ISBN: | 978-83-2407387-0 |
Inne formy i wydania
| e-book (epub, mobipocket) | 2021.07.12 |
| książka, okładka miękka ze skrzydełkami, pierwsze | 2021.07.14 |
OBIAD W RZYMIE
HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.
Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.
Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.
Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:
Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
........................................................................................................................................................
Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze - nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.
Nigella Lawson
Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.
Alice Waters
Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą ,,The Washington Post" oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.
Na sąsiedniej półce
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Laboratorium Palestyna. Jak Izrael eksportuje technologię przemocy na cały światAntony Loewenstein
-
nowość[ książka ]Wielkie dziękiKinga Janaszek
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Maria Czubaszek. W coś trzeba nie wierzyćVioletta Ozminkowski
-
nowość[ książka, e-book ]Moc truchleje. Święta w cieniu wojny. Historie wigilijne 1939-1945Sylwia Winnik
-
nowość[ książka, audiobook ]Z okopu do Europy. Trzy dekady w centrum wydarzeńRadosław Sikorski
-
nowość[ e-book ]Wielka księga seryjnych morderców. 150 profiliJack Rosewood, Rebecca Lo
-
nowość[ książka, e-book ]Mini Majk. Wielka historiaMateusz Krzyżanowski, Mikołaj Milcke
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Break Point. Żołnierz Sił specjalnych o sile, odwadze i przetrwaniuOllie Ollerton
-
nowość[ książka, audiobook ]Niebezpieczna sieć. True crime. Zbrodnie, które zaczęły się w internecieMonika Prześlakowska
-
nowość[ książka, audiobook ]Republika pobożnych. Chasydzka historia PolskiDorota Bidzińska
-
nowość[ książka ]Chłopaki (nie) płaczą. Muniek Staszczyk bez ciemnych okularów w rozmowie z Piotrem ŻyłkąMuniek Staszczyk, Piotr Żyłka
-
nowość[ książka, e-book ]Jeszcze będzie przepięknieTomek Lipiński
LINKI SPONSOROWANE







































