Dzień miodu. Wspomnienie o jedzeniu, miłości i wojnie
tytuł oryg.: | Day of Honey |
autor: | Annia Ciezadlo |
przekład: | Dominika Cieśla-Szymańska |
wydawnictwo: | Świat Książki |
wydanie: | Warszawa |
data: | 19 września 2012 |
forma: | e-book (epub, mobipocket) |
liczba stron: | 496 |
ISBN: | 978-83-2730057-7 |
Dzień miodu splata historię, sztukę kulinarną i naoczną relację w pełną odwagi, osobistą opowieść o przetrwaniu.
Jesienią 2003 roku Annia Ciezadlo spędziła miesiąc miodowy w Bagdadzie. Przez kolejne sześć lat mieszkała na przemian w Bejrucie i Bagdadzie, jadła przy jednym stole z szyitami i sunnitami, lokalnymi watażkami i uchodźcami, gospodyniami i szajchami.
W przejrzystej, inteligentnej prozie, Ciezadlo wykorzystuje tradycje kulinarne, by pokazać pełen życia Bliski Wschód, jakiego większość ludzi Zachodu nigdy nie miała okazji oglądać.
Poznajemy Ruę, pełną determinacji młodą Kurdyjkę, która marzy o poznawaniu świata, miłośnika książek Abu Rifa'ata, Salamę al-Chafadżi, dentystkę, której, mimo zamachów na jej życie, udaje się zostać najpopularniejszą w Iraku kobietą politykiem oraz Umm Hassane, teściową Ciezadlo, która uczy ją gotować wyjątkowe domowe potrawy (w dodatku na końcu książki znajdują się przepisy na smakowite bliskowschodnie dania).
Wraz z Autorką trafiamy w głąb Bliskiego Wschodu w historycznym momencie, kiedy nadzieja zderza się z lękiem. Dzień miodu to namalowany z odwagą i współczuciem obraz życia zwykłych ludzie w czasie konfliktu zbrojnego - poruszające świadectwo siły miłości i gościnności, dzięki którym można przezwyciężyć dramat wojny.
Wyraziste wspomnienia z życia na ogarniętym wojną Bliskim Wschodzie. Ciezadlo, zanurzając się w temat gotowania i jedzenia, szuka oparcia we wszechogarniającym chaosie, a znajduje klucz do zrozumienia ludzi, którzy musieli przetrwać lata krwawego konfliktu. Ta ambitna i wielopłaszczyznowa książka to uczta dla umysłu i dla serca.
,,Kirkus Review"
Przykuwająca uwagę, przenikliwa, poruszająca książka o odważnych ludziach w koszmarze wojny, opisywanych z czułością i humorem. Ważną rolę odgrywa tu jedzenie - to ono ukazuje kolejne warstwy kultury, historii i cywilizacji, odsłania normy zachowania i poczucie tożsamości. Ta książka to prawdziwa uczta, którą należy się rozkoszować.
Claudia Rodden, autorka The New Book of Middle East Food
Ciepła, zabawna, przerażająca, zachwycająca, szaleńczo inteligentna debiutancka książka, która zapada w serce i pozwala zobaczyć Bliski Wschód - i cały świat - z głęboko humanistycznej perspektywy. A jeśli tego mało, jest w niej jeszcze rozdział poświęcony przepisom. Do kupienia natychmiast!
James Oseland, redaktor naczelny ,,Saveur"
Annia Ciezadlo była specjalnym wysłannikiem ,,The Christian Science Monitor" w Bagdadzie oraz ,,The New Republic" w Bejrucie. Pisała o kulturze, polityce i Bliskim Wschodzie dla ,,The Nation", ,,Saveur", ,,The Washington Post", ,,The New York Times", ,,The New York Observer" i libańskiego ,,Daily Star". Jej artykuł o gotowaniu z irackimi uchodźcami w Bejrucie znalazł się w tomie Best Food Writing w 2009. Annia Ciezadlo mieszka z mężem w Nowym Jorku.
Na sąsiedniej półce
-
[ książka, audiobook ]Dzień mioduAnnia Ciezadlo
-
[ książka, e-book ]Rozbieżne emancypacje. Przewodnik po prozie 1976-2020Przemysław Czapliński
-
[ książka ]Właściwy moment. Pół wieku z aparatemChris Niedenthal
-
[ książka, e-book ]Rozmowy o ludziach i pisaniuKazimierz Orłoś, Krzysztof Lisowski
-
[ książka, e-book ]King! AutobiografiaMuniek Staszczyk, Rafał Księżyk
-
[ książka, audiobook, e-book ]Służące do wszystkiegoJoanna Kuciel-Frydryszak
-
[ książka, audiobook ]Nie dajmy się podzielićSzymon Hołownia, Michał Kolanko
-
[ książka, e-book ]Koreańska sztuka szczęściaBarbara J. Zitwer
-
[ książka ]The New Yorker. Biografia pisma, które zmieniło AmerykęMichał Choiński
-
[ książka, e-book ]Osobliwość coraz bliżej. Kiedy połączymy się z AIRay Kurzweil
-
[ książka ]Osiecka. Rodzi się ptakKarolina Felberg
-
[ e-book ]VesticaŁukasz Maziewski, Michał Stachyra
LINKI SPONSOROWANE