Droga przez mąkę
autor: | Łukasz Modelski |
wydawnictwo: | Znak |
wydanie: | pierwsze, Kraków |
data: | 2 października 2019 |
forma: | książka, okładka twarda |
wymiary: | 148 × 205 mm |
liczba stron: | 600 |
ISBN: | 978-83-2404554-9 |
Inne formy i wydania
e-book (epub, mobipocket) | 2019.09.23 |
książka, okładka twarda, pierwsze | 2019.10.02 |
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haąka, a może czerwone wino Rolanda Barthes'a?
Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.
Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.
Po siedmiu latach prowadzenia kultowej ,,Drogi przez mąkę", Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu ,,literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
Na sąsiedniej półce
-
[ książka, e-book ]Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniuŁukasz Modelski
-
[ książka ]Fotobiografia PRLŁukasz Modelski
-
[ książka ]Dziewczyny wojenneŁukasz Modelski
-
[ książka ]Madonna. A rebel life. BiografiaMary Gabriel
-
[ książka ]Pierwsza młodośćKarolina Korwin-Piotrowska
-
[ książka, audiobook ]Rekin z parku YoyogiJoanna Bator
-
[ książka ]Bezsenność w TokioMarcin Bruczkowski
-
[ książka, audiobook, e-book ]Boniecki. Rozmowy o życiuAdam Boniecki, Anna Goc
-
[ książka ]Miłosz. BiografiaAndrzej Franaszek
-
[ książka ]Ukrywałam Anne Frank. Wszystkie tajemnice ElisabethJoop van Wijk-Voskuijl
-
[ książka ]Gangi IzraelaArtur Górski
-
[ książka ]Jeden dzień z życia Abeda Salamy. ReportażNathan Thrall
LINKI SPONSOROWANE