Delizia! Wielka historia Włochów i ich jedzenia
| autor: | John Dickie |
| przekład: | Natalia Mętrak-Ruda |
| wydawnictwo: | W.A.B |
| wydanie: | Warszawa |
| data: | 23 kwietnia 2025 |
| forma: | książka, okładka miękka ze skrzydełkami |
| wymiary: | 145 × 210 mm |
| liczba stron: | 520 |
| ISBN: | 978-83-8387691-7 |
Nowa książka autora międzynarodowego bestsellera!
Wszyscy kochają włoskie jedzenie. Ale jak to się stało, że Włosi jedzą tak smacznie? Twórcy reklam wmawiają nam, że odpowiedź leży w toskańskich winnicach i gajach oliwnych - wśród smaganych słońcem chłopów i mamme podających makaron pod pergolą. Ta nostalgiczna wizja mało ma jednak do czynienia z prawdziwą historią włoskiej kuchni. Przez tysiąc lat bowiem to włoskie miasta były magnesem dla tego wszystkiego, co tworzy dobre jedzenie: składników, utalentowanych kucharzy, pieniędzy i władzy. Włoskie jedzenie to jedzenie miejskie, a opowiadać o jego historii to znaczy opowiadać historię Włochów jako mieszkańców miast.
W książce ,,Delizia!" autor zabiera nas w podróż po smakach włoskich miast. Od gwaru średniowiecznego Mediolanu po pompatyczny Rzym czasów faszyzmu, od ogrodów renesansowej Ferrary po wstrętne uliczki dziewiętnastowiecznego Neapolu. Ukazując bogate miejskie życie, ,,Delizia!" dowodzi, że przemoc i intryga, a także kreatywność i smak połączyły się, by stworzyć najpopularniejszą kuchnię na świecie.
Na sąsiedniej półce
-
[ książka, e-book ]Masoni. Architekci nowoczesnego świataJohn Dickie
-
[ książka, e-book ]Włoska mafia. Cosa Nostra, Kamorra i 'Ndrangheta od 1946 roku po czasy dzisiejszeJohn Dickie
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Miłość'44. 44 prawdziwe historie powstańczej miłościAgnieszka Cubała
-
nowość[ książka, e-book ]Da Vinci. Wizjoner. Geniusz. Tajemnica. Biografia człowieka wolnegoCarlo Vecce
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Franz. 44 sceny z życia Franciszka SmudyJan Mazurek
-
nowość[ książka, e-book ]Kat polskich dzieci. Opowieść o Eugenii PolBłażej Torański
-
nowość[ książka ]Piekarz z AuschwitzPatryk Hertig
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Daliśmy radę, chłopaku. WspomnieniaAnthony Hopkins
-
nowość[ książka, e-book ]Iluzjonista. Jak Donald Trump zmienił AmerykęMaggie Haberman
-
nowość[ książka ]Misterium wiary. Jon Fosse w rozmowie z Eskilem SkjeldalemJon Fosse, Eskil Skjeldal
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]PRL od kuchniSławomir Koper, Mariusz Mucha
-
nowość[ książka, e-book ]Idę do woja. Znani Polacy w armii PRLJerzy Kubrak
LINKI SPONSOROWANE







































