| # TOT 27.05.2017 09:48 | |
| ...."Hodowla zakwasu to bardzo złożony proces praco- i czasochłonny".... Jak rozumiem piekarnia ta płaci drożdżom za ich pracę !. To, że produkcja zakwasu jest czasochłonna jest jasne ale że pracochłonna ? Proszę o wyjaśnienie. | |
| # papcio 27.05.2017 15:17 | |
| no drożdże muszą zjeść te węglowodany ,przetrawić i potem wydalić - no jest to pracochłonne szczególnie jak mają zatwardzenie :) | |
| # Współczuję 27.05.2017 15:44 | |
| Mocno nie fajne zdjęcie zostało opublikowane. Biedny piekarz wygląda na wycieńczonego, jakby za chwilę miał zemdleć, jakaś udręka i kara boska, straszny widok, aż w dołku ściska. Ale jest jeszcze coś z drugim dnem a propos tytułu. Pod szuflą z bochenkami leży... drugi piekarz i podtrzymuje ją rękami. Przyjrzyjcie się uważnie. Ps. Zakwasy w mięśniach - murowane! | |
| # chomik 28.05.2017 23:13 | |
| Warto podkreślić, że ten chlebek, w odróżnieniu od produktów konkurencji, zachowuje pyszny smak i świeżość nawet przez okres tygodnia. | |
| # honorata 29.05.2017 14:28 | |
| Najzdrowsze jest to co sobie sama upieczesz, ja bardzo często piekę sama taki jest najlepszy i nigdy Ci się nie zepsuje. Nawet na portalu adamed.expert czytałam ostatnio że taki chleb swojski bardzo dobrze działa na nasz organizm | |
| # Piekarnia Piwoński 31.05.2017 10:51 | |
| #TOT napisał(a) 27.05.2017 09:48Hodowlę naszego zakwasu utrzymujemy od kilkudziesięciu lat, a w ciągu 10-14 godzin (w zależności od warunków atmosferycznych) zakwas przechodzi pięć faz fermentacji- zaczątek, przedkwas, półkwas pełen kwas i ciasto właściwe. Podczas każdej fazy ciastowy dolewa wody i dosypuje mąki w różnych proporcjach, aby mikroflora zakwasu została "dokarmiona" i mogła się dalej rozwijać. Np. w fazie przedkwasu konsystencja ciasta jest luźna (jak gęsta zupa)- podczas niej rozmnażają się przede wszystkim drożdże; z kolei w fazie półkwasu ciasto jest gęste i rozmnażają się głównie bakterie kwasu mlekowego. W dobrej jakości zakwasie żyją głównie bakterie kwasu mlekowego (na 100 komórek kwasu mlekowego przypada 1 komórka drożdży) i tym mikroorganizmom należy stworzyć odpowiednie warunki do życia, a zakwas należy nieustannie pielęgnować- nieważne czy są Święta Bożego Narodzenia, Wielkanocne czy Sylwester- zakwas trzeba dokarmić. Więcej informacji znajdzie Pan na naszej stronie: http://www.tradycyjnapiekarnia.pl/ na podstronie RZEMIOSŁO. ...."Hodowla zakwasu to bardzo złożony proces praco- i czasochłonny".... Jak rozumiem piekarnia ta płaci drożdżom za ich pracę !. To, że produkcja zakwasu jest czasochłonna jest jasne ale że pracochłonna ? Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiamy serdecznie! | |
| # kolakola 28.06.2017 09:38 | |
| Zerknijcie sobie na adamed.expert czytam go już od ponad roku i naprawdę ciężko jest się oderwać. Ciągle czekam na nowe tematy bo sporo jest takim porad dla ludzi takich jak my. Wszystko wyjaśnione kiedy i jak trzeba zrobić jakieś badania itd | |
| # esterkaplm 28.06.2017 18:20 | |
| Pieczywo jest właśnie najlepsze takie pieczone samodzielnie, ja jak mam czas to piekę no ale niestety bardzo często po prostu nie mam czasu to kupuję w piekarni dobrej jakości taki droższy chleb. Zresztą bardzo zdrowy jest kwas chlebowy widziałam tez na adamed.expert bardzo obszerny artykuł na temat właściwości kwasu chlebowego. Kiedyś nie zdawałam sobie sprawy nawet z właściwości no ale teraz jak mam rodzinę staram się zdrowo odżywiać dla nich | |
| # linus 10.10.2017 21:48 | |
| Smaki dzieciństwa. | |
| # MRydz 11.10.2017 08:27 | |
| hheheh, nie ma to jak pisać samemu o sobie.......ehhhhh takie czasy pieczywo Piwońskich nie jest złe, każdemu wg gustu. Mi osobiście bardziej smakuje od SPC, nawet biedronkowe nie jest złe smaczne jest też pieczywo z Lidla, kupuję i mi smakuje a pierniczenie o rocznych mrożonkach z chin to niech sobie Państwo "P" w d..... schowają | |
| # MRydz 11.10.2017 13:18 | |
| Nie ma to jak samemu piec chleb, tylko dużo z tym roboty | |
| # MKIo 12.10.2017 13:20 | |
| Drożdże i "pożyteczna mikroflora" bez problemów przeżywają głębokie zamrożenie, jednak z całą pewnością nie przeżywają procesu pieczenia. Mówienie o drożdżach i mikroflorze w kontekście pieczywa to mieszanie w głowach. | |
| # Anastazjazx 12.10.2017 19:21 | |
| #chomik napisał(a) 28.05.2017 23:13Tja jasne, będzie pyszny i świeży nawet za rok, jak go zamrozisz Warto podkreślić, że ten chlebek, w odróżnieniu od produktów konkurencji, zachowuje pyszny smak i świeżość nawet przez okres tygodnia. | |
| # sid 26.10.2017 16:23 | |
| Pieczywo z piekarni Piwońskich jest przepyszne. | |
| # Boleslaw 26.10.2017 20:01 | |
| To go żryj i innych nie namawiaj, mi to pieczywo nie smakuje!!!!!!!!!!! | |
| # syrop 26.10.2017 22:03 | |
| Nie namawiał. Napisał jest przepyszne. | |
| # beneficjent 500+ 26.10.2017 22:12 | |
| Lepsza wódka niż chleb mówię wam. | |
| # Kiełbasa 26.10.2017 23:10 | |
| Rex już tu idzie, chlebek nie idzie? Powiedz Żydzie!!!!! Kogo ku...wa obchodzi pieczywo piwonskich ?? Jest to dobrze, nie ma jeszcze lepiej, mało to lepszego chleba w sklepach? | |
| # nulek 19.12.2017 19:52 | |
| Reklama w Echu dźwignią handlu. Pieczywo Piwońskich zna każdy Czytelnik tej Gazety. | |
| # Cebulak 19.12.2017 19:53 | |
| Chyba z tej złej strony | |
| Heroisem 29.01.2018 08:38, wpis modyfikowany 1 raz, | |
| Pracochłonny? :D dobre.. | |
LINKI SPONSOROWANE





























