Forum › Bemowo
# Orto Graff 25.10.2022 10:55 |
|
A nie powinno być "Szkoła przy Rozłogach"?
M.: kto, co? - te Rozłogi. D.: kogo, czego? - tych Rozłogów. C.: komu, czemu? - tym Rozłogom. B.: kogo, co? - te Rozłogi. N.: kim, czym? - tymi Rozłogami. M.: o kim, o czym? - o tych Rozłogach. W.: Rozłogi! |
# DeWu 25.10.2022 13:33 |
|
#Orto Graff napisał(a) 25.10.2022 10:55 A nie powinno być "Szkoła przy Rozłogach"? M.: kto, co? - te Rozłogi. D.: kogo, czego? - tych Rozłogów. C.: komu, czemu? - tym Rozłogom. B.: kogo, co? - te Rozłogi. N.: kim, czym? - tymi Rozłogami. M.: o kim, o czym? - o tych Rozłogach. W.: Rozłogi! NIe. Przy (ulicy - w domyśle) Rozłogi |
# jkk 25.10.2022 14:30 |
|
Ja noszę kalosze.
Ty nosisz kalosisz. On nosi kalosi. My nosimy kalosimy. Wy nosicie kalosicie. Oni noszą kaloszą. Tylko kiedy te kalosze będzie można zanieść do nowej szkoły przy Szeligowskiej, która z pewnością odciąży szkołę przy Rozłogi? |
# Orto Graff 25.10.2022 15:01 |
|
#DeWu napisał(a) 25.10.2022 13:33 Nie. Bo analogicznie by było "Przy Szczere Pole" albo "Przy Kacze Dołki". Bez sensu.Przy (ulicy - w domyśle) Rozłogi |
# Ferduś 25.10.2022 22:48 |
|
No proszę, to władze i dyrekcja szkoły dopiero teraz dowiedzieli się o przepełnieniu. Refleks szachisty - gratulacje.
A nie można było pani Walka ruszyć małymi skurczonymi rozumkami i "wdrożyć" to przed początkiem roku 2022/2023???? Przerosło jednak. |
# Ferduś 25.10.2022 22:51 |
|
aaaaa, zapomniałem o popisach "polonistów, gramatyków i pseudo bralczyków", którzy zamiast pochylić się nad meritum sprawy popisują się nie wiedząc, że robią z siebie idiotów a przede wszystkim nic nie mając do powiedzenia na siłę próbują zaistnieć.
|
# jkk 26.10.2022 08:55 |
|
Ferduś.
Nie jestem polonistą ale, moim zdaniem, władze i dyrekcja "dowiedziały się". Uważam za przesadną opinię Orto Graffa, stąd mój wcześniejszy komentarz pokazujący do czego może prowadzić przesada. Co do meritum sprawy, wskazałem na rozwiązanie w postaci nowej szkoły na ulicy Szeligowskiej. Rzeczniczka urzędu dzielnicy o tym wspomniała, brakło jednak szczegółów kiedy ta szkoła ma szanse zaistnieć. Osobiście jestem zdania, że szkoła powinna być zbudowana tam gdzie są uczniowie, czyli przy Batalionów Chłopskich. I jeszcze jedna uwaga. Wybory samorządowe będą mieć miejsce dopiero w przyszłym roku, tak się składa że najczęściej tuż przed wyborami wdrażane są w życie pomysły, które mają na celu uzmysłowienie mieszkańcom jak władze o nich dbają. |
LINKI SPONSOROWANE
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Kup bilet
Najnowsze informacje na TuBemowo
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.