Forum › Białołęka
# Aka 03.03.2021 11:48 |
|
No cóż, praca w międzynarodowych korporacjach coraz częściej powoduje, że posługujemy się "pongliszem" zamiast po prostu mówić i pisać po polsku. Zjawisko istnieje i raczej nie ma szans na walkę z nim, natomiast czy warto sankcjonować używanie angielskiego zamiast polskiego w przestrzeni publicznej? I co z ustawą o języku polskim?
|
# Werka29 03.03.2021 18:44 |
|
A ja proponuję witacz z napisem: CZAJKA CORAZ BLIŻEJ ZAMKNIJ NAWIEWNIKI
|
# Mishka 05.03.2021 06:13 |
|
Mi się pomysł podoba. Doświadczenie pokazuje, że wszelkie symbole i napisy charakterystyczne dla danego miejsca bardzo dobrze są przyjmowane i zapamiętywane. Mogą być wykorzystane w materiałach promujących dzielnicę chociażby. Ludziom lepiej się mieszka i łatwiej tworzy wspólnotę, gdy mają jakiś punkt odniesienia, gdy mogą się identyfikować z jakimś miejscem.
|
# Werka29 05.03.2021 06:54 |
|
#Mishka napisał(a) 05.03.2021 06:13 Mi się pomysł podoba. Doświadczenie pokazuje, że wszelkie symbole i napisy charakterystyczne dla danego miejsca bardzo dobrze są przyjmowane i zapamiętywane. Mogą być wykorzystane w materiałach promujących dzielnicę chociażby. Ludziom lepiej się mieszka i łatwiej tworzy wspólnotę, gdy mają jakiś punkt odniesienia, gdy mogą się identyfikować z jakimś miejscem. W pełni się z Tobą zgadzam. Takim spoiwem wszystkich mieszkańców Białołęki może być Czajka. Symbol i bardzo charakterystyczna wizytówka dzielnicy. |
# Menschmaschine 07.03.2021 12:05 |
|
#Werka29 napisał(a) 03.03.2021 18:44 Gdzie Czajka, a gdzie Ostródzka, heloł?!A ja proponuję witacz z napisem: CZAJKA CORAZ BLIŻEJ ZAMKNIJ NAWIEWNIKI |
# Werka29 07.03.2021 19:38 |
|
#Menschmaschine napisał(a) 07.03.2021 12:05 Gdzie Czajka, a gdzie Ostródzka, heloł?! Ostródzką od S8 jedzie się w kierunku Czajki, heloł? |
# Kris 07.03.2021 21:39 |
|
#Werka29
#Menschmaschine napisał(a) 07.03.2021 12:05 Gdzie Czajka, a gdzie Ostródzka, heloł?! Ostródzką od S8 jedzie się w kierunku Czajki, heloł? No jedzie się... jakieś 12 km. To już zdecydowanie bliżej jest w drugą stronę pod Ratusz na Płac Bankowy więc z tą Czajką trochę jak kulą w płot... |
LINKI SPONSOROWANE
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Zapraszamy na zakupy
Najnowsze informacje na TuBiałołęka
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.