# Nie dla malkontentów 15.10.2012 09:43 |
|
Tuszasz jak zwykle zajmuję się głupotami i propagandą, kogo obchodzi ten schodek, czy to najważniejsze problemy mieszkańców Białołęki?! Bądźmy poważni i lepiej swoją energię skupmy na tramwaju, który Tumasz zablokował, a którego mieszkańcy potrzebują na gwałt!
|
# Sokrates 15.10.2012 09:47 |
|
Zgadzam się! Co prawda to prawda! Zamiast cieszyć się, że wiadukt powstał, szuka dziury w całym!
|
# qal 15.10.2012 09:54 |
|
tarantula odblokuj tramwaj!!!
|
# Paweł 15.10.2012 10:05 |
|
Niestety u nas już się tak robi inwestycje. Ja na przykład nie mogę zrozumieć, dlaczego pod wiaduktami nie zaplanowano od razu stworzenia miejsc parkingowych, tylko posiano trawę, która po pewnym czasie i tak uschnie. Bo nie podejrzewam, że jest to sytuacja tego typu, że jacyś "krewni i znajomi królika" będą zarabiać na konserwacji i utrzymaniu zieleni (właściwie będą tylko wystawiać faktury), a następni "krewni i znajomi królika" zarobią na projektowaniu super wypasionego parkingu typu Park&Ride, który nigdy nie zostanie wybudowany, a straż miejska zarobi na wystawionych mandatach za parkowanie wzdłuż Czołowej. To jest po prostu niemożliwe w naszym praworządnym, demokratycznym i sprawnie zarządzanym państwie.
|
# mamusia 15.10.2012 10:15 |
|
Bo w tym debilnym kraju zawsze musi być chociaż jeden schodek!
nawet w nowych inwestycjach! Wszystko projektują debile! |
# Jack1971 15.10.2012 10:32 |
|
nie życzę nikomu ale postrzeganie schodów zmieni się gdy ktos usiądzie na wózku na dobre - i będziecie grzmić wszędzie w koło o niesprawiedliwości... już tak jest, bogaty nie zrozumie biednego... a kretynizm, arogancja i paranormalizm urzędników zwiększa się z kolejnymi wyborami - polecam zmieleni.pl
|
# inż. Karwowski 15.10.2012 11:17 |
|
Dyżurnym krytykom Tumasza jak widać rozum odbiera. Partia robi papkę z mózgu. Bardzo dobrze, że ktoś zauważa nawet takie drobiazgi, które osobom starszym, a szczególnie niepełnosprawnym utrudniają życie. Odpowiedź Pana z PKP powinno sie wysłać do Komisji Europejskiej, jako przykład całkowicie niezgodnego z intencją UE przestrzegania przepisów związanych z 5-letnim embargiem na dotowane inwestycje
|
# z Płudek 15.10.2012 11:29 |
|
widać, że w tych urzędach pracują jeszcze większe betony niż za komuny. Unia Europejska na pewno zaakceptuje wniosek dot. małych przeróbek dla dobra niepełnosprawnych. ----- A dlaczego RADNY TUMASZ - nie interweniował przed budową tego wiaduktu, przecież jest on wg siebie wysokiej klasy specjalistą tu i tam tylko zawsze po fakcie - tak jest we wszystkich sprawach .
|
# Anioł 15.10.2012 12:30 |
|
W Chotomowie dobudowują schody do wiaduktu, więc niech pan Telecki nie opowiada banialuków o tych 5 latach. To ta sama linia kolejowa, a nawet ten sam wykonawca (INTOP) co w Płudach.
|
# z Dąbrówki 15.10.2012 15:06 |
|
Póki jest się zdrowym i pięknym, to schody nie przeszkadzają. Ale wystarczy złamać nogę i pochodzić po mieście.
Plus dla radnego |
# Robcio 15.10.2012 17:42 |
|
Na tym wiadukcie nie zaprojektowano nawet ścieżki rowerowej, więc co sie dziwić takim schodkom. Taką mamy kadrę inżynierską w kraju. Najlepsi kończą uczelnie i tyle ich widzimy. Pracują na całym świecie, ale nie u nas. A urzędnicy, którzy nie powinni zatwierdzać takiego projektu... szkoda klawiatury
|
# porekol12 15.10.2012 18:09 |
|
qal masz racje tarantula (paskudny robal) powinien zająć się odblokowaniem tramwaju, który zablokował, to radny który najbardziej szkodzi naszej dzielnicy!
|
# 2lukasz81 15.10.2012 19:41 |
|
Dla jednych Dzielnica Białołęka kończy sę np na ul. Mehoffera a dla Pana Tumasza na Aluzyjnej lub Kępie Tarchomińskiej. Każdy Kto mieszka na Dąbrówce Wiślanej rozumie dla czego Radny Tumasz chce zmian trasy tramwaju, radni z Tarcomina, a nawet Nowodworów uważaja, że Tumasz wymyśla głupstwa zarówno w sprawie tramwaju jak i tych schodków. Uczciwie patrząc na te sprawy trzeba jednak Panu radnemu W. Tumaszowi przyznać rację w obu tematach.
|
# Nicky 15.10.2012 19:49 |
|
perkol12
możesz wyjaśnić jaką szkodę wyrządza naszej dzielnicy radny Tumasz starając się o poprawę dostępu do peronu w Płudach dla osób starszych i niepełnosprawnych. Sorki, że ci zawracam głowe, ale za głupi jestem, żeby ogarnąć Twój tok rozumowania |
# ktoś 15.10.2012 20:08 |
|
Ale brak tramwaju komukolwiek doskwiera? Mi jakoś nie - widać jaki drenaż mózgów zrobiono niektórym przed wyborami: Brak tramwaju, to koniec świata będzie.
|
# antyurzędnik 15.10.2012 21:20 |
|
Ktosiu zacznie Ci za chwilę doskwierać jak Grota pójdzie do remontu, a wjazd na Północny będzie trwał 40 minut. Pamiętaj, że z Modlińskiej nie wjedziesz na Grota.
|
# Picolo 15.10.2012 21:32 |
|
rozumiem to będzie tramwaj tymczasowy na czas remontu i będzie kursował tylko po moście - no to gratulacje.Widać, że władza dba o mieszkańców żeby w korkach nie stali .A póżniej po remoncie Grota linię tą rozbiorą bo by woziła tylko powietrze
|
tarantula01 15.10.2012 22:59 |
|
#z Płudek napisał(a) 15.10.2012 11:29 Bo nie widziałem dokumentacji (nikt mi nie chciał udostępnić) przed zbudowaniem wiaduktu. Ale http://radny.com.pl/dokumenty/pisma/pkp/pkp-przejazdy080227_ztm.pdf też nie http://radny.com.pl/dokumenty/pisma/pkp/pkp-przejazdy080319_bdik.jpg.A dlaczego RADNY TUMASZ - nie interweniował przed budową tego wiaduktu, przecież jest on wg siebie wysokiej klasy specjalistą tu i tam tylko zawsze po fakcie - tak jest we wszystkich sprawach . Pozdrawiam |
tarantula01 15.10.2012 22:59 |
|
#z Płudek napisał(a) 15.10.2012 11:29 Bo nie widziałem dokumentacji (nikt mi nie chciał udostępnić) przed zbudowaniem wiaduktu. Ale http://radny.com.pl/dokumenty/pisma/pkp/pkp-przejazdy080227_ztm.pdf też nie http://radny.com.pl/dokumenty/pisma/pkp/pkp-przejazdy080319_bdik.jpg.A dlaczego RADNY TUMASZ - nie interweniował przed budową tego wiaduktu, przecież jest on wg siebie wysokiej klasy specjalistą tu i tam tylko zawsze po fakcie - tak jest we wszystkich sprawach . Pozdrawiam |
# pasażer 16.10.2012 07:20 |
|
unia zabierze pieniądze, gdy ktoś doniesie, że inwestycja wykonana jest niezgodnie z przepisami, a zwłaszcza ograniczając dostęp niepełenosprawnym
|
# z Płudek 16.10.2012 07:38 |
|
Panie radny Tumasz - przepraszam, wierzę na słowo. Drobna rzecz a jakże przydatna, dziwię się, że UE akceptując projekt nie wzięła tego pod uwagę a jeszcze bardziej dziwię się bezmyślnym wypowiedzią urzędników - pewnie mają problem ze znalezieniem tłumacza "języka unijnego" aby móć napisać odpowiedni wniosek-o akceptację zmian.
|
# z Dąbrówki 16.10.2012 10:58 |
|
Z tego wynika, że miasto zgłaszało do PKP w ramach budowy wiaduktu Mehoffera-BIS (dziękuję Panie Radny za udostępnione dokumenty) kompleksowe rozwiązanie (przystanki, schody, windy lub pochylnie) dla wiaduktu Mehoffera. Koń jaki jest każdy widzi. A może niech poseł Kierwiński teraz przejmie pałeczkę i popyta dlaczego tego nie zrealizowano?
|
# Hubert Pollak 16.10.2012 20:47 |
|
pisać skargi bezpośrednio do Centrum Unijnych Projektów Transportowych a potem na UE Transport, że inwestycje nie zostały tak naprawdę dostosowane do osób niepełnosprawnych i należy anulwoać dotację. A podnośniki to ściema - sa włączane na jeden dzień tylko. Na PKP Aleje Jeroozmiskie to akurat o dziwo windy zrobiono. Niestety zaczeły rdziewieć (nei były nawet zdemolowane wygladały jak sztuki nówki tyle, że nie sprzątane) wiec 3 tygodnie temu spuszczono je do połowy i wyłączono. Teraz nie rdzewieją już.
|
tarantula01 16.10.2012 21:47, wpis modyfikowany 1 raz, |
|
A co powiecie http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2pkp/pkp-pludy121009pochylnia-.pdf ?
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2pkp/pkp-pludy121009pochylnia-zal.jpg . Trzeba dorobić dodatkowe drzwi i przeprogramować automatykę dźwigu. dodano: Zgodnie z sugestią, napisałem do posła Kierwińskiego. Pozdrawiam PS. Gdyby kogoś ciekawiła odpowiedź w sprawie wielomiesięcznego opóźnienia inwestycji, to będzie ona na stronach sejmu -> posłowie -> Marcin Kierwiński -> Interpelacje |
tarantula01 16.10.2012 21:47, wpis modyfikowany 1 raz, |
|
A co powiecie http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2pkp/pkp-pludy121009pochylnia-.pdf ?
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2pkp/pkp-pludy121009pochylnia-zal.jpg . Trzeba dorobić dodatkowe drzwi i przeprogramować automatykę dźwigu. dodano: Zgodnie z sugestią, napisałem do posła Kierwińskiego. Pozdrawiam PS. Gdyby kogoś ciekawiła odpowiedź w sprawie wielomiesięcznego opóźnienia inwestycji, to będzie ona na stronach sejmu -> posłowie -> Marcin Kierwiński -> Interpelacje |
# mieszk biadwo 16.10.2012 22:13 |
|
a te windy już dzialają?
|
# kolegi tata 17.10.2012 08:42 |
|
#mieszk biadwo
pytanie trzeba zadać inaczej. "Czy te windy jeszcze działają?" jestem tatą często poruszającym się po mieście z dzieckiem w wózku. To co się dzieje to jest jakiś absurd. Wszędzie schodzy, wszędzie zepsute windy, podnośniki. Ok, ja ważę 90 kg, mam siłę dźwignąć wózek raz i drugi. Ale co ma zrobić kobieta ważąca 50 kg. Wózek 5-10 kg, dziecko 10 kg, zakupy w wózku 5 kg. Czy 50 kg kobieta jest w stanie co i raz podnosić 25 kg niewygodny, uwierający i latający na boki ciężar? Nie wspominam już o osobach niepełnosprawnych, dla których dwa schodki to jest bariera nie do pokonania w pojedynkę. Czy w tym kraju ktoś z odpowiedzialnych za to wszystko myśli? |
# Winnica 17.10.2012 09:17 |
|
Bo widzisz. Winda na taki wiadukt, na etapie projektowania i realizacji jest dla inwestora z 1,5 razy tańsza niż pochylnia i kosztuje pewnie z 400 tys. zł. Ale potem utrzymywanie tej windy, przeglądy, dozór techniczny, mycie, jest z 15 razy droższe niż pochylni i kosztuje jakieś 10 tys. rocznie. Po 10 latach użytkowania wychodzi, ze pochylnia jednak jest tańsza. No i się nie psuje.
|
# Pasztun 17.10.2012 09:54 |
|
@Nie dla malkontentów:
Swoim wpisem coś jednak udowodniłeś. Permanentną ignorancję. Tak rozbuchaną, że nie mieści się w ramach słownikowej definicji. Kogo obchodzą te dwa schodki? Mnie, kiedy idę z dzieckiem w wózku, moją sąsiadkę, kiedy swoim elektrycznym fotelu usiłuje dostać się na peron, moją babcię utykającą stukając kosturkiem, kuzyna ze złamaną nogą ect, ect, ect... O wielkich inwestycjach chcesz rozmawiać? Duperele cię nie obchodzą? Zdziwisz się, jak linia tramu zostanie zbudowana ale znajdziesz w nowootwartej inwestycji multum takich kwiatków jak powyższe 2 schodki. Wtedy zapewne też sprawę zlekceważysz, bo będziesz miał w głowie kolejne wielkie przedsięwzięcia. |
# roro 17.10.2012 11:11 |
|
Tramwaju na Tarchomin nie zablokował radny Tumasz, tylko ignorancja ZTM.
|
# Magda 17.10.2012 17:37 |
|
Podobnie jest problem z wiaduktem w Choszczówce. U nas nie ma schodów, nie ma wind, zapier... na około. Nie starczyło tez na ekrany, mimo wiedzy, że poprowadzą tu Mehoffera bis i 260 pojazdów na godzinę. Pan Krzysztof Pietras nam też ciekawie odpowiadał. PKP bajki pisze i tyle. Może chociaż Pietras nie dostał premii za fuszerki?!
|
# Ola 17.10.2012 17:38 |
|
Zgadzam się z mamusią. Musiał Pietras opuścić kilka wykładów z projektowania wiaduktów.
|
# OLA 19.10.2012 09:17 |
|
Najgorsze jest to,że budują windy, które ciągle są zepsute. Jak ma przejść na 2 stronę matka z maluchem w wózku???
|
# dworska 22.10.2012 09:56 |
|
Tak, te widny to totalna pomyłka!
Więcej czasu niedziałają niż działają. Dodatkowo totalnym idotyzmem był projekt by nie zatrzymywały się na poziomie peronu! To załatwiło by wszystkie problemy z pochlniami itp. Jeśli "Unia" akceptuje takie durne projekty to długo to się nie utrzyma |
# z Dąbrówki 22.10.2012 11:28 |
|
Tacy urzędnicy, którzy zatwierdzili projekt
|
Matka_Sławka_z_Gdańska 22.10.2012 12:25, wpis modyfikowany 1 raz, |
|
A ktoś tu wspomniał o pokładających się ze śmiechu ( zdziwienia? ) Norwegach?
Otóż pocieszajmy się i My, norweskim rozbawieniem. Norweski podatnik nie dał nawet "złamanej korony" na te "fanaberie" tutejszego partyjnego bydła... Chociaż tyle dobrego w tym wszystkim! Nie zapłacił ani grosza za rechot dysponentów unijnych pieniędzy dopytujących Radnego, Pana Wojciecha Tumasza, skąd i czemu przychodzi by wiedzieć: kiedy? Gotowy wiadukt będzie czynny! Nie czeka za swoje ciężko zarobione pieniądze miesiącami, aż Poseł i Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ( a niby z jakiej racji? ) wydalą z siebie odpowiedź na interpelację Radnego w tej sprawie! A czy znają historię "biletomatu"? Opowiedzcie im... ha, ha, ha... cuci lepiej umysł, niż sopel wsadzony w tyłek! |
tarantula01 06.11.2012 20:10 |
|
Ostatecznie poseł Kierwiński http://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=541CB8A1 i dostał http://orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i08653o0/$File/i08653o0.pdf. Tylko prosiłem, aby poseł Kierwiński zadał pytanie o przyczyny opóźnienia:
"Czy możesz wystosować do Ministra właściwego resortu zapytanie o to kiedy będą otwarte wiadukty drogowe w Płudach i Choszczówce oraz co jest przyczyną obecnego, 9-miesięcznego opóźnienia tej inwestycji? Służę wszelkimi materiałami." Pozdrawiam |
tarantula01 06.11.2012 20:10 |
|
Ostatecznie poseł Kierwiński http://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=541CB8A1 i dostał http://orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i08653o0/$File/i08653o0.pdf. Tylko prosiłem, aby poseł Kierwiński zadał pytanie o przyczyny opóźnienia:
"Czy możesz wystosować do Ministra właściwego resortu zapytanie o to kiedy będą otwarte wiadukty drogowe w Płudach i Choszczówce oraz co jest przyczyną obecnego, 9-miesięcznego opóźnienia tej inwestycji? Służę wszelkimi materiałami." Pozdrawiam |
tarantula01 06.11.2012 20:13 |
|
Dodatkowo 3 tygodnie temu do swojego posła znów przesłałem prośbę o zapytanie czemu nie zrealizowano wiaduktu przy Mehoffera zgodnie z wytycznymi http://radny.com.pl/dokumenty/pisma/pkp/, zaś obecnie nie można w Płudach wykonać dostosowania przystanku dla niepełnosprawnych - nie przyjmuję odpowiedzi, że uzgodniono projekt i nikt (z urzędników) nie zgłaszał zastrzeżeń. Pojawia się pytanie: Dlaczego zatwierdzono wadliwy projekt?
|
tarantula01 06.11.2012 20:13 |
|
Dodatkowo 3 tygodnie temu do swojego posła znów przesłałem prośbę o zapytanie czemu nie zrealizowano wiaduktu przy Mehoffera zgodnie z wytycznymi http://radny.com.pl/dokumenty/pisma/pkp/, zaś obecnie nie można w Płudach wykonać dostosowania przystanku dla niepełnosprawnych - nie przyjmuję odpowiedzi, że uzgodniono projekt i nikt (z urzędników) nie zgłaszał zastrzeżeń. Pojawia się pytanie: Dlaczego zatwierdzono wadliwy projekt?
|
LINKI SPONSOROWANE