Forum Bielany
# Erwin_Derdwin 20.02.2023 12:33 |
|
Ręce precz od dolinki marymonckiej
|
# Patryk Bernardelli 21.02.2023 12:19 |
|
Szanowni Państwo, miło mi, że napisali Państwo o moim projekcie. Niemniej niezgodzę się, że większość z mieszkańców z niego nie skorzysta. Przede wszystkim to jednak park / ogród i jako taki ma być dla wszystkich. Jeśli chodzi o orientacje przestrzenną to w mojej ocenie jest to coś nowego, ciekawostka z której chetnie mogą skorzystać nie tylko osoby z niepełnosprawnością, ale właściwie wszyscy.
Odnosząc się do komentarza @Erwin_Derdwin pragnę podkreślić, że również jestem fanem obecnej dolinki marymonckiej. Zaproponowałem ją żeby pokazać, że nie jestem przyspawany do jednej lokalizacji, być może urzędnicy znajdą jeszcze lepszą lokalizację. Pozdrawiam |
# Kolo 22.02.2023 09:30 |
|
Powiem krótko, to już jakaś przesada. Wymyślanie na sile różnych podobnych projektów i topienie w nich publicznych pieniędzy w sytuacji, w której jest tyle oczywistych potrzeb to aberracja. Jesli chodzi o osoby niepełnosprawne i nie tylko, to bardziej potrzebne jest likwidowanie barier architektonicznych, czy choćby prosta poprawa nawierzchni chodników i przejść. W niektórych miejscach dzielnicy infrastruktura jest w stanie bardziej przypominającym trzeci świat, a nie stolicę europejskiego kraju. Przykład pierwszy z brzegu to ul Dorycka i inne sąsiednie. Chodniki są w takim stanie że nawet młody i zdrowy może wrócić do domu bez zębów, ulica wydrukowana dziurawa trylinka z lat 60 tych, na której podczas samego przechodzenia można nie tylko urwać podeszwa buta ale stracić równowagę i uderzyć głowa o podłoże, wszystko szczelnie zestawione gruchotem tak że nie tylko niepełnosprawny lub matka z wózkiem dziecięcym nie może przejechać, ale nieraz trudno w ogóle przejść, do tego rozlewiska po każdym deszczu, ruszajace się płyty chodnikowe, brak sprzątania i ogólny syf (szczególnie w okolicach garazy). Rozumiem że to jest w porządku i nie przeszkadza niepełnosprawnym w normalnym życiu. Zatem zamiast wydawać publiczne pieniądze na cos co prawdopodobnie podzieli los słynnej strefy relaksu z europalet i paru innych podobnych pomysłów, to może lepiej zacząć od rzeczy podstawowych i najprostszych czyli poprawy chodnikow, posprzatania, uporządkowania parkowania, likwidacji barier architektonicznych etc. Zasada jest prosta, jak brakuje chleba to nie kupuje się czekolady. A tu brakuje podstawowej infrastruktury. Poza tym stawiam perły przeciw kasztanom że nikt nie będzie tam chodził i uczył się przestrzeni. To jakiś absurd.
|
# GosiaK 23.02.2023 08:46 |
|
" Proponowałbym również, aby ostateczny projekt był konsultowany z organizacjami zrzeszającymi osoby z niepełnosprawnościami - dodaje autor projektu, obecnie ocenianego przez urzędników pod kątem formalno-prawnym."
A mnie się pomysł bardzo podoba i bardzo mądra uwaga Autora projektu. Mamy takie fundacje, które pomagają nauczyć się korzystać ze sprzętu pomagającego w przemieszczaniu się. Będą konkretnym źródłem informacji. |
# rex 23.02.2023 14:00 |
|
Każdy kosmiczny projekt jest dobry,jeśli generuje koszty.A kosztami podwykonawcy zwykle dzielą sie z zamawiającym i inwestorem.Te 10-20 % to już taka niepisana świecka tradycja.A że te pieniądze i tak są przeznaczone na rozkurz ,to i żal mniejszy.Po co jest ten miś??? Nikt nie wie po co. I dlatego nikt nie zapyta. A na wiosnę miś zgnije. I zrobi sie protokół zniszczenia.
|
LINKI SPONSOROWANE
REKLAMA
REKLAMA
Wstąp do księgarni
REKLAMA
REKLAMA
Najnowsze informacje na TuBielany
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Artykuły partnerskie
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.
Polecamy w naszym pasażu
Wstąp do księgarni
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA