Nowe przepisy kulinarne
# Duśka 09.02.2003 23:03 |
|
Wróciłam z ferii i mam nowe przepisy kulinarne. Pola co ty na to? Duśka.
|
# pola 10.02.2003 00:15 |
|
Hej Duśka! Witaj!!! Czekałam na nie!!Ale nie wiem od czego zacząć- indyka robiłam już dwa razy i dodałam raz paczkę śliwek mrożonych..też pychota...A teraz..Nie wiem co masz dobrego- może jakiaś sałatka pyszna???Pozdrawiam!
|
# Duśka 10.02.2003 12:51 |
|
Pola! To nie sałatka, ale pyszne placki. Można podawać do ziemniaczków jak kotleciki na obiad albo jako danie samo w sobie na kolację. Przywiozłam z okolic Bielska Białej. A oto przepis: Pierś z jednego kurczaka pokroić na drobne kawałeczki, posolić, trochę vegety. Zostawić na 2 godziny. Dobre, bo można sobie wcześniej przygotować. Potem dodać 2 łyżki mąki, 2 jajka, 2 łyżki majonezu, 30 dag podsmażonych pokrojonych pieczarek, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i smażyć na patelni jak placki. Jadłam dwa razy - pychotka. Spróbuj i napisz jak Ci smakowało. Duśka.
|
# pola 10.02.2003 20:22 |
|
brzmi ekstra- spróbuje -dzięki- nie wiem czy znasz potrawę przywiezioną przeze mnie z Podlasia- kartacze lub jak inni wolą zeppeliny???Pycha!!!Jak nie znasz to dam przepis!
Bużka.Pa |
# pola 12.02.2003 22:45 |
|
Duśka! To jest nieziemsko dobre! Mój mąż nie wierzył, że to takie proste, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Zrobiłam dom p placuszków sos czosnkowo- pietruszkowy. Bomba.Chcę jeszcze!!! Przepisów ma się rozumieć....
Pozdrawiam serdecznie. |
# Duśka 13.02.2003 13:01 |
|
Najpierw poproszę przepis na zeppeliny, ha, ha. Potem dostaniesz przepis na super prostego murzynka, który długo nie robi się suchy. Duśka
|
# DAG 13.02.2003 14:08 |
|
A jak zrobić taki sos czosnkowo- pietruszkowy?
|
# aza 13.02.2003 14:14 |
|
Sos pietruszkowy
5 dag ugotowanej pietruszki (korzeń), ząbek czosnku lub dwa - w zależności od stopnia "lubienia" czosnku, czosnek zetrzeć lub zmiażdżyć moździeżą 1/3 szklanki wywaru z pietruszki, 5 łyżek posiekanej naci pietruszki, 1/4 szklanki jogurtu, sól, pieprz, sok cytrynowy lub ocet Ugotowaną i ostudzoną pietruszkę pokroić i zmiksować z dodatkiem wywaru i jogurtu. Wymieszać z posiekaną nacią pietruszki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. |
# DAG 13.02.2003 15:27 |
|
Dzięki, już chce mi się jeść.
|
# aza 13.02.2003 15:36 |
|
a może jakiś przepis na kolację?
tak na szybko :) na dziś :) |
książkowa 13.02.2003 17:57 |
|
Duśka,
gdzie Ty się nauczyłaś takich przepisów?? Powiem krótko: JAK DLA MNIE REWELACJA |
# ania 14.02.2003 13:45 |
|
Duśka
Miałam podobny przepis na te placki tylko z cebulką i bez majonezu, reszta tak samo. Zrobiliśmy w domu obie wersje - dobre. I pytanie jeszcze - czy w tej holenderskiej pomidorowce można pomidory świerze zastapić przecierem albo p z puszki? Bo dwa kilo zimowych pomidorów to troche nie halo |
# Duśka 14.02.2003 18:15 |
|
Aniu - jak chcesz mieć dobrą zupę to niech cię ręka boska broni zastępować świeże "jakimś czymś". To już nie to samo. Chyba, że ama latem robiłaś gęsty przecier. Bo ta zupka jest gęsta jak krem to nie nasza polska wodnista zupka to ma być gęściutkie. Duśka
|
# ania 15.02.2003 12:36 |
|
No tak myślałam, tylko że pomidory są niezbyt smaczne :(
Pozdrawiam |
# Duśka 15.02.2003 16:14 |
|
Ja też nie przepadam za pomidorami, szczególnie jak w zupie są pestki, ale wierz mi, że ta zupka jest poza wszelkimi obawami. Spróbuj. Duśka
|
# xne 03.08.2016 07:03 |
|
podbijam
|
# mella3 03.08.2016 12:37 |
|
W takim razie ja również polecę dobry przepis. Jest to przepis na podpłomyki
http://przepisy.pl/przepis/podplomyki Są to delikatne placuszki, które są zdrową alternatywą pizzy. Na wierzchu mozna położyc praktycznie wszystko co można położyć na pizzy. Czyli paprykę, ser , pomidory oraz salami jeśli wolicie wersję mięsną. Bardzo często piekę jak mam ochotę na coś smacznego i jednocześnie zdrowego. Podpłomyki robią również duże wrażenie na gościach :) |
# amelka 03.12.2019 18:49 |
|
Przepyszny jest ten placek ala pizza https://www.mykitchenlife.pl/socca/ . Jest z mąki z ciecierzycy, a piecze się go chwile. Już dwa razy go robiłam, raz na śniadanie, a raz na kolację, tak wszystkim smakował.
|
# amelka 03.12.2019 18:50 |
|
Daję link jeszcze raz, bo coś się nie wrzucił dobrze: https://www.mykitchenlife.pl/socca/
|
LINKI SPONSOROWANE