Forum › Białołęka
Czwartek - tłusty..........
# Piotrek z Odkrytej 27.02.2003 09:17 |
|
Tak tylko przypominam, bo nie sądzę, żebyśmy zapomnieli o tradycji "obżerania się" pączkami. A może jakiś cudowny przepis na pączusie pieczone w domu, bo te sklepowe nie są często spełnieniem naszych smakowych marzeń ? Ja jem pączki tylko w tłusty czwartek i czekam na ten dzień, aby trochę z pączkami przesadzić.
|
# aza 27.02.2003 10:05 |
|
Przepis mojej babci - pracochłonny niestety.
Rozczyn: 5 dkg drożdży, 3 dkg cukru, mleko CIASTO:4 zółtka, 3 jajka, 8 dkg. cukru, 75 dkg.mąki,ok 2 szkl. mleka, sól, łyżka spirytusu, 15 dkg.masła, 30 dkg, cukier waniliowy ,cukier puder do posypania zrobić rozczyn z drożdży , pastawić do wyrośnięcia, utrzeć jaja,żółtka z cukrem, przesiać mąkę dodać wyrośnięty rozczyn mleko,sól (szczypta) spirytus,wyrobić średniej gęstości ciasto . ZA RZADKIE NIE DAJE SIĘ WAŁKOWAĆ, ZA GĘSTE JEST PO USMAŻENIU MAŁO PULCHNE!! Po połączeniu wszysykich składników dodać po trochu roztopione letnie masło,wyrobić ciasto, postawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy jeszcze raz swoją objętość ,podzielić ciasto na cztery części wyłożyć na stolnicę, rozwałkować dość grubo Zwywałkowanego ciasta wykrajać krążki na każdy nałożyć powidła lub konfiturę skleić jak pierogi,lekko ukształtować okrągłe paczki położyć na stolnicę wysypaną mąką ,przykryć ściereczką ,odstawić do ponownego wyrośnięcia. w tzw międzyczasie nastawić tłuszcz do głębokiego smażenia . Zrobić próbę kawałkiem ciasta . Wyrośnięte pączki kłaśc na gorący tłuszcz ,gdy połowa pączka się zrumieni patyczkiem orócić i smażyć z drugiej strony. Po usmażeniu odsączyć na bibule , posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym ,lub zanużyć w lukrze. Pozdr |
# meja 27.02.2003 12:03 |
|
zjadlam dwa, chyba wystarczy :)
|
# antypolityka 27.02.2003 13:07 |
|
duśka też się powinna wypowiedzieć
|
# Duśka 27.02.2003 16:14 |
|
Nigdy nie robiłam pączków. Za to bardzo lubię takie lekko czerstwe, na drugi dzień do gorącego mleka. A wszystkim życzę smacznego. Za to mam dobry przepis na faworki mojej cioci. Jak ktoś chce to podam. Duśka
|
książkowa 27.02.2003 16:27 |
|
Duśka, nie pytaj się czy ktoś chce, wiadomo, że Twoje przepisy są rewelacyjne
|
# piotr 27.02.2003 22:32 |
|
Zjadłem 8.........
|
# antypolityka 28.02.2003 08:39 |
|
..... a ja cztery, a co do faworków to i tak najlepsze robi moja mama
|
# Piotrek z Odkrytej 28.02.2003 10:54 |
|
No no, ja zjadłem 4. Za to faworki mogę jeść codziennie - czekoladę też. Chociaż nie pozwalam sobie na to, niestety. Duśka, poproszę o ten przepis faworczany.
|
# Duśka 01.03.2003 11:07 |
|
Proszę bardzo. Oto przepis:
- 2 szklanki mąki - 5 żółtek - czubek łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kieliszek spirytusu lub wódki (tylko proszę wcześniej nie wypić, bo faworki będą tłuste) - 2 do 3 łyżek kwaśnej smietany 22% - łyżka masła Wszystko razem zagnieść na ciasto, aż będzie miało bąbelki. Włożyć na pół godziny do lodówki, potem wałkować cienkie plastry i wykrawać faworki. Naciąć pośrodku, przewinąć i smażyć na złoty kolor, najlepiej na smalcu, ale może być olej. Smacznego. Sama jeszcze nie robiłam z tego przepisu, ale jadłam i są wspaniałe. Duśka |
# Kurczak 01.03.2003 16:59 |
|
nigdy nie kupujcie pączków w cukierni na Świderskiej, chyba że lubicie takie przedwczorajsze:)
|
# znawca 01.03.2003 19:09 |
|
Takie są najlepsze.
|
LINKI SPONSOROWANE
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Znajdź swoje wakacje
Najnowsze informacje na TuBiałołęka
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.