REKLAMA

pan materac black week 2025 1pan materac black week 2025 2pan materac black week 2025 0
Forum › Bemowo

REKLAMA

autoreklama tustolica 2autoreklama tustolica 0

# jkk

07.11.2025 11:11

To nie mieszkańcy samowolnie zrobili sobie parking w miejsce ścieżki rowerowej na Batalionów, była to głupia i niezgodna z planem miejscowym Chrzanów 2 oraz z WZ dla osiedli po południowej stronie tej ulicy decyzja urzędników przed przedostatnimi wyborami samorządowymi. Teraz na 80 metrowym odcinku ulicy przywrócono za pieniądze przyszłych mieszkańców stan ulicy na zgodny z prawem. Dobrze by było jeszcze poprawić niejednoznaczne aktualnie oznakowanie na 80 metrowym odcinku chodnika na wysokości numeru 82, najlepiej usuwając znaki umożliwiające parkowanie co w końcu poprawi bezpieczeństwo pieszych. W tej chwili, niezgodnie z oznaczeniem, parkują 3 samochody. W ciągu ostatnich 10 minut wąziutkim strzępem chodnika pędziło 3 rowerzystów. ZDM, jak widać, się nie spieszy - prowadzi grę na zwłoki.

# Bezpieczeństwo

07.11.2025 21:30

Najważniesze jest bezpieczeństwo. Poprawa bezpieczeństwa. Należy zwiększyć bezpieczeństwo. Bezpieczeństwo dzieci. Bezpieczeństwo ludzi starszych. Bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, bezpieczeństwo...

# jkk

07.11.2025 22:57

Bezpieczeństwo. Żartowałem. Co tam dzieciak, który jadąc na wrotkach wpadł pod samochód wjeżdżający na posesję dlatego, że jakiś cymbał zaparkował przy wjeździe zasłaniając widoczność dziecku i kierowcy. Ważne jest to , żeby ów cymbał mógł sobie parkować w dowolnym miejscu za frajer, przecież on ma samochód i jemu się należy.
Swoją drogą, ZDM chce zrobić porządek na Batalionów dopiero po ukończeniu budowy metra. Obiekty metra to wentylatornia przy Coopera jakieś 300 m od Batalionów oraz stacja przy Szeligowskiej/ Rayskiego jakieś 400 m od Batalionów.

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

# jkk

08.11.2025 21:44

Do wszystkiego dochodzą talenty naszych, i nie tylko naszych, kierowców. Prowizoryczne oznakowanie 80 metrowego odcinka Batalionów przed skrzyżowaniem z Coopera to dla nich czarna magia. Przechodziłem tam przed godziną i widziałem aż trzy stojące pojazdy, wszystkie niezgodnie z prawem. Dwa pojazdy stały na zakazie, trzeci na ukraińskich numerach stał na chodniku przy wjeździe na posesję 82 zasłaniając widoczność przy wjeździe jak też znaki drogowe. To mikrobus o dopuszczalnym ciężarze całkowitym zdecydowanie przekraczającym dopuszczalne 2,5 tony. Takich pojazdów znajdujemy w okolicy mnóstwo, np. na chodniku na Coopera.

# jkk

10.11.2025 13:16

Przypomnę założenia planu miejscowego oraz WZ dla terenów przyległych do ulicy Batalionów Chłopskich. Plan miejscowy Chrzanów 2 nie obejmował samej tej ulicy ale ustalał na północ od niej zabudowę jednorodzinną od nr 78 do ulicy Św. Mikołaja z obowiązkiem zapewnienia pełnych potrzeb parkingowych na działkach, co wyklucza możliwość parkowania na Batalionów. WZ dla osiedli zbudowanych po południowej stronie Batalionów przewidywały w większości 1,5 miejsca postojowego na mieszkanie, określoną ilość miejsc postojowych na lokale usługowe, 20% miejsc ogólnodostępnych - wszystko na terenach inwestorów poza pasem ulicy Batalionów Chłopskich. Część właścicieli pojazdów okupuje miejsca ogólnodostępne przeznaczone np. dla gości czy interesantów.
Przed poprzednimi wyborami samorządowymi władze Bemowa zlikwidowały ścieżkę rowerową na Batalionów ustanawiając w jej miejscu parking, który nie miał tam prawa zaistnieć. Kierowcy przestali zatem szukać sobie miejsc do parkowania tam, gdzie winny one na nich czekać, lecz zaczęli parkować na Batalionów, często poza wyznaczonymi miejscami stwarzając niebezpieczne sytuacje np. przy wjazdach na posesje. Dla pieszych pozostawiono wąski pasek chodnika. Tym chodnikiem pędzą często także rowerzyści i posiadacze innych wspomagaczy ruchu, dzieciarnia na rowerkach, hulajnogach, matki z wózkami z dziećmi, osoby starsze zmierzające w stronę przychodni itp.
Osobna sprawa to pojazdy dostawcze parkujące na chodniku, ograniczają one widoczność np. zasłaniając znaki drogowe, np. stojący od kilku dni ukraiński mikrobus skutecznie zasłania oznaczenie przejścia dla pieszych.
Tymczasem np. na osiedlu VL nie zdarzyło mi się jeszcze spotkać z sytuacją aby nie zobaczyć na zewnętrznym parkingu przynajmniej jakichś 15 wolnych miejsc. Na innych osiedlach są jeszcze niewykupione miejsca na parkingach, wystarczy przejść się ulicą Coopera. No i te parkujące samochody na polach przy Batalionów czy Coopera w pobliżu budowanej wentylatorni...

# Moni18

11.11.2025 11:44

Serio to jest temat, aby pisać o chodniku który ma kilka metrów, a reszta woła o pomstę ? Pozwala się deweloperom na budowanie bez żadnego pomysłu, ciasno, brak.miejsc parkingowych itp.

REKLAMA

bck balwanek 01 2bck balwanek 01 0

# jkk

11.11.2025 13:54

#Moni18 napisał(a) 11.11.2025 11:44
Serio to jest temat, aby pisać o chodniku który ma kilka metrów, a reszta woła o pomstę ? Pozwala się deweloperom na budowanie bez żadnego pomysłu, ciasno, brak.miejsc parkingowych itp.
Jeśli chodzi o brak miejsc parkingowych problem jest trochę bardziej skomplikowany. Przede wszystkim nie ma obowiązku kupna miejsca parkingowego wraz z mieszkaniem. Dlatego na niektórych osiedlach są jeszcze niewykupione istniejące miejsca. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest wykupowanie mieszkań na wynajem bez kupna miejsc postojowych - niech się wynajmujący sam martwi o miejsce postojowe. Dlatego niektórzy deweloperzy kombinują niczym koń pod górkę tworząc np. miejsca parkingowe tworzące równocześnie z tą funkcją powierzchnię biologicznie czynną.
Nie opłaca się miastu budować płatnych parkingów bo nie będzie zbyt wielu chętnych do korzystania z nich. Niedawno, bodaj w Katowicach, po okresie możliwości darmowego korzystania z parkingu wprowadzono obowiązek opłaty - większość dotychczasowych użytkowników zrezygnowała. Problem zatem w tym, że chętnie byśmy korzystali z parkingów ale za darmo. Dlatego np. po pólnocnej stronie Batalionów Chłopskich jest tak wiele kukułczych jaj w postaci samochodów mieszkańców osiedli z południowej strony tej u;icy.
Aż prosi się o dokonanie audytu w okolicznych osiedlach w kwestii ilości stworzonych i wykupionych miejsc parkingowych, sytuacja zacznie się jeszcze pogarszać z chwilą oddania metra oraz z momentem rozpoczęcia budowy kolejnych osiedli na terenach gdzie obecnie parkują na dziko duże ilości różnych pojazdów.
Koszty parkowania to składowa kosztów utrzymania pojazdu. W Japonii np. nie zarejestruje się samochodu bez wykazania dowodu posiadania dla niego miejsca parkingowego.
I jeszcze do tego nasze przestarzałe przepisy z okresu stanu wojennego umożliwiające parkowanie na chodnikach...

# Mnm

11.11.2025 15:41

#jkk napisał(a) 11.11.2025 13:54
Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest wykupowanie mieszkań na wynajem bez kupna miejsc postojowych - niech się wynajmujący sam martwi o miejsce postojowe.
Aż prosi się o dokonanie audytu w okolicznych osiedlach w kwestii ilości stworzonych i wykupionych miejsc parkingowych
Koszty parkowania to składowa kosztów utrzymania pojazdu.

Słusznie. Ja mam dwa miejsca postojowe i gdy ruszam w miasto, zawsze jedno zabieram ze sobą.

# jkk

11.11.2025 17:23

#Mnm napisał(a) 11.11.2025 15:41

Słusznie. Ja mam dwa miejsca postojowe i gdy ruszam w miasto, zawsze jedno zabieram ze sobą.
Ja też mam dwa miejsca postojowe. Jedno z nich dla gości, czasem użyczam sąsiadom dla ich gości. A na mieście korzystam z płatnych parkingów.

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

# jkk

15.11.2025 17:51

Wykonawca zdążył już dokonać poprawek na zbudowanym przez siebie chodniku. Pozostał jedynie bałagan po niechlujnym projektancie. Chodzi o wprowadzenie nowego oznakowania, dokonano tego prawidłowo dla odcinka 80 metrów przylegającego do inwestycji dewelopera, pozostałe niemal 80 metrów aż do Coopera które ZDM planuje zbudować od nowa w "dalej" nieokreślonej przyszłości, funkcjonuje i zapewne ma jeszcze funkcjonować przez lata na"wariackich papierach ". Stworzono, oparte na kamiennych podstawach, oznakowanie zakończenia zakazu zatrzymywania i postoju, które niektórzy kierowcy mają gdzieś, na tym samym tymczasowo ulokowanym słupku przymocowano oznakowanie parkingu. To parking na 1 samochód w miejscu dotychczas nie oznaczonym. Nieco bliżej, przy wjeździe na posesję 82, gdzie dotychczas było miejsce do parkowania na 1 pojazd, wobec braku przy oznakowaniu parkingu że dotyczy on tylko wyznaczonych miejsc, stworzył się bałagan. A to newralgiczne miejsce z uwagi na bezpieczeństwo zwłaszcza dzieciarni.
Moja propozycja rozwiązania problemu, dopóki ZDM będzie swoją niemoc zwalał na konieczność poczekania co zrobią budowniczowie metra, to usunięcie tymczasowego słupka z oznakowaniem parkingu oraz usunięcie znaku koniec parkingu przy posesji 82. To darmowe rozwiązanie skasuje tylko 1 miejsce do parkowania istniejące niezgodnie z przepisami od kilku lat, natomiast otworzy nowe perspektywy dla pieszych poprawiając ich bezpieczeństwo.
:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
:

REKLAMA

marywilska mikolajki 2025 1marywilska mikolajki 2025 2marywilska mikolajki 2025 0

Najnowsze informacje na TuBemowo

REKLAMA

bemowo 2bemowo 0

REKLAMA

bck królowa śniegu 2025 2bck królowa śniegu 2025 0

REKLAMA

bck hip hop 3bck hip hop 0

REKLAMA

moje bielany 003 1moje bielany 003 2moje bielany 003 0

REKLAMA

marywilska 7 dni w tygodniu 3marywilska 7 dni w tygodniu 0

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 1refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

olowkowa kraina swiatowida 10-25 3olowkowa kraina swiatowida 10-25 0

REKLAMA

bck joga 1bck joga 2bck joga 0