REKLAMA

Białołęka

nasi przedsiębiorcy »

 

Dobre sushi na Białołęce? "Nie każdy potrafi je zrobić"

  14 marca 2016

alt='Dobre sushi na Białołęce? "Nie każdy potrafi je zrobić"'

Moda na japońskie dania nie omija Białołęki. I choć lokali z sushi przybywa, rzadko można znaleźć taki, który działa kilka lat. A właśnie taki jest przy Płochocińskiej.

REKLAMA

Kanpai Sushi istnieje od 2008 roku. - To realizacja hobby i zamiłowania do kuchni japońskiej - przyznaje właściciel lokalu. - Ma ona od lat wielu fanów i nic dziwnego: japońskie dania są piękne, zdrowe, lekkie i smaczne.

A zrobić dobre sushi to nie jest taka łatwa sprawa. - Przychodzą do nas ludzie, którzy robią w domach samodzielnie sushi, ale wolą nasze. Dlaczego? O ile samo zlepienie składników nie jest niczym trudnym dla sprawnej manualnie osoby, to już przygotowanie i doprawienie ryżu, sporządzenie sosu, ryb i dodatków i umiejętne ich skomponowanie proste nie jest. Nasz sushi master Bogdan jest jednym z pierwszych Polaków, którzy robią sushi, zajmuje się tym od dwudziestu pięciu lat, a wciąż powtarza, że musi się jeszcze wiele nauczyć.

Jak odróżnić sushi po nazwach? Hosomaki to zawinięty w glony ryż z jednym dodatkiem - ogórkiem, tykwą kanpyo czy tuńczykiem. Futomaki to rolki wieloskładnikowe - oprócz ryżu znaleźć w nich można sałatę czy awokado, serek lub majonez i całą gamę ryb i owoców morza. Czasami zamiast glonów ryż zawijany jest w japoński omlet tamago. Z kolei california to sushi "na odwrót" - ryż znajduje się na zewnątrz. A temaki - to ryż z dodatkami zwijany ręcznie. Wreszcie gunkan, czyli rolka pół na pół ryżu z dodatkami (kawior, tatar z łososia lub drobno posiekana sałatka) oraz nigiri - owalne kulki ryżowe przykryte warzywem lub rybą.

Ale kuchnia japońska to nie tylko sushi. - Warto spróbować też surowych kawałków ryb, czyli sashimi, są pyszne zupy, na przykład miso - rodzaj bulionu z dodatkami zależnymi od pory roku; warto też próbować sałatek z glonów, ryb i warzyw.

Co do picia? Prócz najbardziej znanego sake, ryżowego wina serwowanego na ciepło w Kanpai można spróbować umeshu (likieru z moreli) czy japońskich piw. A dla abstynentów - różne rodzaje zielonej herbaty.

Tak więc - kanpai! Czyli "na zdrowie".

Kanpai Sushi
Płochocińska 162
www.kanpai.com.pl
tel. 22 741 73 23
kom. 666 854 043.

 

REKLAMA

Komentarze (4)

# mjgzkf

15.03.2016 10:22

Ładny lokal i można zjeść niby smacznie, jednak w Warszawie najlepsze sushi jak dotąd znalazłam w Wesołej - www.sushiwesola.pl :)

# Ogrodnik2

21.03.2016 22:44

thia, to zdecydowanie moje ulubione sushi w Warszawie (ok, to gdzie mieszkam - ZB, ma wpływ). Niestety ostatnimi czasy rzadko zamawiam tam sushi, bo przyznaję, że sush (nie tylko w Kanpai)i nie jest na moją kieszeń.

# m.grabina!

17.04.2016 15:12

Dziwne miejsce i beznadziejna atmosfera i wszystko z wielką łaską :-( Kiedyś jeszcze nie było tak źle zamiast się rozwijać to się psują. Znalazlem lepsze sushi na Zielonej Białołęka i fantastyczna atmosfera.

REKLAMA

 warsaw_girl

05.05.2016 13:35

Wiele razy jadłam w Warszawie sushi, ale w sushiberry jest jednak najlepsze. Bezdyskusyjnie wygrywa jak dla mnie z całą resztą :)
więcej na forum

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Najchętniej czytane na TuBiałołęka

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA