REKLAMA

Białołęka

nasi przedsiębiorcy »

 

Dobre sushi na Białołęce? "Nie każdy potrafi je zrobić"

  14 marca 2016

alt='Dobre sushi na Białołęce? "Nie każdy potrafi je zrobić"'

Moda na japońskie dania nie omija Białołęki. I choć lokali z sushi przybywa, rzadko można znaleźć taki, który działa kilka lat. A właśnie taki jest przy Płochocińskiej.

REKLAMA

Kanpai Sushi istnieje od 2008 roku. - To realizacja hobby i zamiłowania do kuchni japońskiej - przyznaje właściciel lokalu. - Ma ona od lat wielu fanów i nic dziwnego: japońskie dania są piękne, zdrowe, lekkie i smaczne.

A zrobić dobre sushi to nie jest taka łatwa sprawa. - Przychodzą do nas ludzie, którzy robią w domach samodzielnie sushi, ale wolą nasze. Dlaczego? O ile samo zlepienie składników nie jest niczym trudnym dla sprawnej manualnie osoby, to już przygotowanie i doprawienie ryżu, sporządzenie sosu, ryb i dodatków i umiejętne ich skomponowanie proste nie jest. Nasz sushi master Bogdan jest jednym z pierwszych Polaków, którzy robią sushi, zajmuje się tym od dwudziestu pięciu lat, a wciąż powtarza, że musi się jeszcze wiele nauczyć.

Jak odróżnić sushi po nazwach? Hosomaki to zawinięty w glony ryż z jednym dodatkiem - ogórkiem, tykwą kanpyo czy tuńczykiem. Futomaki to rolki wieloskładnikowe - oprócz ryżu znaleźć w nich można sałatę czy awokado, serek lub majonez i całą gamę ryb i owoców morza. Czasami zamiast glonów ryż zawijany jest w japoński omlet tamago. Z kolei california to sushi "na odwrót" - ryż znajduje się na zewnątrz. A temaki - to ryż z dodatkami zwijany ręcznie. Wreszcie gunkan, czyli rolka pół na pół ryżu z dodatkami (kawior, tatar z łososia lub drobno posiekana sałatka) oraz nigiri - owalne kulki ryżowe przykryte warzywem lub rybą.

Ale kuchnia japońska to nie tylko sushi. - Warto spróbować też surowych kawałków ryb, czyli sashimi, są pyszne zupy, na przykład miso - rodzaj bulionu z dodatkami zależnymi od pory roku; warto też próbować sałatek z glonów, ryb i warzyw.

Co do picia? Prócz najbardziej znanego sake, ryżowego wina serwowanego na ciepło w Kanpai można spróbować umeshu (likieru z moreli) czy japońskich piw. A dla abstynentów - różne rodzaje zielonej herbaty.

Tak więc - kanpai! Czyli "na zdrowie".

Kanpai Sushi
Płochocińska 162
www.kanpai.com.pl
tel. 22 741 73 23
kom. 666 854 043.

 

REKLAMA

Komentarze (4)

# mjgzkf

15.03.2016 10:22

Ładny lokal i można zjeść niby smacznie, jednak w Warszawie najlepsze sushi jak dotąd znalazłam w Wesołej - www.sushiwesola.pl :)

# Ogrodnik2

21.03.2016 22:44

thia, to zdecydowanie moje ulubione sushi w Warszawie (ok, to gdzie mieszkam - ZB, ma wpływ). Niestety ostatnimi czasy rzadko zamawiam tam sushi, bo przyznaję, że sush (nie tylko w Kanpai)i nie jest na moją kieszeń.

# m.grabina!

17.04.2016 15:12

Dziwne miejsce i beznadziejna atmosfera i wszystko z wielką łaską :-( Kiedyś jeszcze nie było tak źle zamiast się rozwijać to się psują. Znalazlem lepsze sushi na Zielonej Białołęka i fantastyczna atmosfera.

REKLAMA

 warsaw_girl

05.05.2016 13:35

Wiele razy jadłam w Warszawie sushi, ale w sushiberry jest jednak najlepsze. Bezdyskusyjnie wygrywa jak dla mnie z całą resztą :)
więcej na forum

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą

Najchętniej czytane na TuBiałołęka

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl