Dobre sushi na Białołęce? "Nie każdy potrafi je zrobić"
14 marca 2016
Moda na japońskie dania nie omija Białołęki. I choć lokali z sushi przybywa, rzadko można znaleźć taki, który działa kilka lat. A właśnie taki jest przy Płochocińskiej.
A zrobić dobre sushi to nie jest taka łatwa sprawa. - Przychodzą do nas ludzie, którzy robią w domach samodzielnie sushi, ale wolą nasze. Dlaczego? O ile samo zlepienie składników nie jest niczym trudnym dla sprawnej manualnie osoby, to już przygotowanie i doprawienie ryżu, sporządzenie sosu, ryb i dodatków i umiejętne ich skomponowanie proste nie jest. Nasz sushi master Bogdan jest jednym z pierwszych Polaków, którzy robią sushi, zajmuje się tym od dwudziestu pięciu lat, a wciąż powtarza, że musi się jeszcze wiele nauczyć.
Jak odróżnić sushi po nazwach? Hosomaki to zawinięty w glony ryż z jednym dodatkiem - ogórkiem, tykwą kanpyo czy tuńczykiem. Futomaki to rolki wieloskładnikowe - oprócz ryżu znaleźć w nich można sałatę czy awokado, serek lub majonez i całą gamę ryb i owoców morza. Czasami zamiast glonów ryż zawijany jest w japoński omlet tamago. Z kolei california to sushi "na odwrót" - ryż znajduje się na zewnątrz. A temaki - to ryż z dodatkami zwijany ręcznie. Wreszcie gunkan, czyli rolka pół na pół ryżu z dodatkami (kawior, tatar z łososia lub drobno posiekana sałatka) oraz nigiri - owalne kulki ryżowe przykryte warzywem lub rybą.
Ale kuchnia japońska to nie tylko sushi. - Warto spróbować też surowych kawałków ryb, czyli sashimi, są pyszne zupy, na przykład miso - rodzaj bulionu z dodatkami zależnymi od pory roku; warto też próbować sałatek z glonów, ryb i warzyw.
Co do picia? Prócz najbardziej znanego sake, ryżowego wina serwowanego na ciepło w Kanpai można spróbować umeshu (likieru z moreli) czy japońskich piw. A dla abstynentów - różne rodzaje zielonej herbaty.
Tak więc - kanpai! Czyli "na zdrowie".
Kanpai Sushi
Płochocińska 162
www.kanpai.com.pl
tel. 22 741 73 23
kom. 666 854 043.