REKLAMA

Artykuł sponsorowany

Sezon na owoce rozpoczęty - jak o nie zadbać przed podaniem na stół?

Sezon na owoce rozpoczęty - jak o nie zadbać przed podaniem na stół?

Przed nami najpiękniejsza pora roku - lato i sezon na świeże owoce. Jednak aby w pełni cieszyć się smakiem owoców, warto zadbać o ich oczyszczenie przed podaniem. Samo opłukanie pod bieżącą wodą może nie wystarczyć. Zobacz, jak myć owoce, by mieć pewność, że są czyste i pozbawione szkodliwych substancji oraz pasożytów.

Dlaczego trzeba myć owoce?

Mogłoby się wydawać, że mycie owoców zrywanych prosto z drzewa lub krzaka nie jest koniecznością. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie.

Mycie owoców to sposób na usunięcie z nich pozostałości ziemi (kto jadł niemyte truskawki, ten wie, o czym mowa), ale też pestycydów oraz pasożytów.

Mycie owoców to kwestia zdrowia - przenoszenie jaj lub larw pasożytów do organizmu może skutkować różnorakimi chorobami przewodu pokarmowego. Niektóre są bardzo groźne.

Warto przy okazji zauważyć, że konieczność mycia owoców dotyczy także tych, które mają skórkę. Powód jest dość prosty. Jeśli zaniedbamy mycie, różnorakie zanieczyszczenia podczas obierania i krojenia mogą trafić na jadalną cześć owoców.

Dlaczego mycie owoców pod kranem nie wystarczy?

Mycie owoców pod bieżącą wodą zwykle trwa krótko i nie przynosi oczekiwanych rezultatów. To, że zanieczyszczeń nie widać, nie oznacza, że wcale ich nie ma. Pobieżne i niedokładne płukanie usunie kurz, drobinki ziemi i... to właściwie tyle. Twarde owoce można, a nawet należy myć przez dokładne pocieranie. Z miękkimi nie jest tak łatwo. Na szczęście są sposoby na skuteczne mycie owoców bez pozbawiania ich smaku i substancji odżywczych.

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

Przede wszystkim trzeba mieć świadomość, że proces mycia owoców nie powinien trwać kilka lub kilkanaście sekund. Jeśli ma być skuteczny, trzeba mu poświęcić co najmniej kilka minut.

Najprostszym sposobem "wyciągnięcia" pestycydów z owoców jest wypłukanie ich w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Na litr wody przypada jedna łyżeczka sody. Do przygotowanego roztworu wkładamy owoce i płuczemy je co najmniej trzy minuty. Woda może zrobić się mętna lub brudna - to znak, że kąpiel zadziałała tak, jak powinna. Na koniec owoce trzeba wypłukać w czystej wodzie.

Jak usunąć bakterie z powierzchni owoców?

Bakterie są obecne w naszym otoczeniu praktycznie cały czas i nie wszystkie trzeba uznawać za niebezpieczne. Jednak nigdy nie wiemy, jakie trafiły na owoce, więc trzeba je usunąć. Najlepiej sprawdzi się dokładne wypłukanie ich w wodzie z dodatkiem octu - szklanka octu na dwa litry wody. Płukanie powinno trwać minimum trzy minuty. Ostatni krok to płukanie w czystej wodzie.


Innowacyjny sposób mycia owoców - myjka do żywności

Ultradźwiękowa myjka do warzyw i owoców to rozwiązanie oparte na technologii megasonicznej połączonej z aktywnym tlenem. Samo korzystanie z urządzenia jest bardzo proste, wystarczy włożyć owoce do wody, zanurzyć myjkę i uruchomić. Myjka jest niezastąpiona przy usuwaniu z owoców pestycydów, pleśni i metali ciężkich.

Używanie myjki nie wymaga stosowania sody ani octu, co pozwala uniknąć nieprzyjemnego zapachu i posmaku. Co więcej - urządzenie jest tak skonstruowane, że można nim myć nie tylko twarde owoce, ale nawet te bardzo miękkie, np. jagody.

O skuteczności myjki do żywności najlepiej świadczy fakt, iż umyte z jej pomocą owoce dłużej zachowują świeżość. Mówiąc potocznie - nie psują się.


Chcesz przekazać coś więcej, poprawić SEO swojej strony?

REKLAMA