Przy stole z tyranem
tytuł oryg.: | A LA TABLE DES TYRANS |
autor: | Christian Roudaut |
przekład: | Łukasz Muller |
wydawnictwo: | Znak |
wydanie: | Kraków |
data: | 10 sierpnia 2022 |
forma: | e-book (epub, mobipocket) |
liczba stron: | 1 |
ISBN: | 978-83-2409251-2 |
Inne formy i wydania
e-book (epub, mobipocket) | 2022.08.10 |
książka, okładka miękka ze skrzydełkami, pierwsze | 2022.08.10 |
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, jakim jesteś dyktatorem
Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja.
Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy Ceausescu - ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich krwawych rządów.
? Czy Bokassa naprawdę był ludożercą?
? Co się stało z żydowską kucharką Hitlera i jego plutonem testerek potraw?
? Dlaczego Mao nigdy nie korzystał z toalety, a Ceausescu ukradkiem zrzucał jedzenie pod stół?
? Dlaczego żona Stalina popełniła samobójstwo po kolacji, w czasie której odmówiła wzniesienia toastu?
? Jakie danie Husajn przyrządzał samodzielnie dla swoich ochroniarzy?
Pełna soczystych i pikantnych anegdot opowieść pozwoli poczuć groźną, a czasem tragikomiczną atmosferę panującą przy stołach despotów.
Potrawy i dekoracje się zmieniają, ale strach nigdy nie wychodzi z menu...
Tytułowy stół to tylko pretekst. Menu to jedynie kanwa opowieści. Dziennikarzom i historykom często wystarcza cytowanie jadłospisów dyktatorów, Roudaut patrzy jednak szerzej i zagląda głębiej. Z garnków i talerzy wyłaniają się obrazy wielkiej polityki, bezlitosne portrety psychologiczne i zadziwiające przykłady splotów losów świata ze splotami jelitowymi tyranów.
Łukasz Modelski, historyk, dziennikarz, autor książek i programów o historii kuchni
Christian Roudaut jest francuskim dziennikarzem, autorem kilku książek non fiction i reportaży telewizyjnych. Mieszka w Paryżu, współpracuje z kanałami telewizyjnymi Arte, France 5 i dziennikiem ,,Le Monde". Wcześniej pracował w Wielkiej Brytanii jako zagraniczny korespondent Radio France.
Poprzednie książki i filmy dokumentalne Christiana Roudauta również dotyczyły kulinariów (napisana wspólnie z kucharzem Pałacu Elizejskiego Bernardem Vaussionem Au service du Palais czy napisana z Gillesem Bragardem Chefs des chefs), a także spraw wielkich tego świata: prezydentów i dyplomatów (Ces croyants qui nous gouvernent).
Na sąsiedniej półce
-
[ książka ]The New Yorker. Biografia pisma, które zmieniło AmerykęMichał Choiński
-
[ książka ]Osiecka. Rodzi się ptakKarolina Felberg
-
[ książka ]Osobliwość coraz bliżej. Kiedy połączymy się z AIRay Kurzweil
-
[ książka ]Koreańska sztuka szczęściaBarbara J. Zitwer
-
[ książka ]Nie musisz być szalony, żeby tu pracowaćBenji Waterhouse
-
[ książka ]Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego MiastaMagdalena Wolińska-Riedi
-
[ książka ]Ten głos. Ksawery Jasieński. Biografia słynnego prezentera radiowego i lektoraMarta Kawalec
-
[ książka, e-book ]Włoska mafia. Cosa Nostra, Kamorra i 'Ndrangheta od 1946 roku po czasy dzisiejszeJohn Dickie
-
[ książka ]Powrót fatumTomasz Stawiszyński
-
[ książka ]Róża Luksemburg. Domem moim jest cały światWeronika Kostyrko
-
[ książka ]Swoją drogą...Bogdan De Barbaro, Justyna Dąbrowska
-
[ książka ]Dezorientacje. Biografia KonopnickiejMagdalena Grzebałkowska
LINKI SPONSOROWANE