Przy stole z tyranem
tytuł oryg.: | A LA TABLE DES TYRANS |
autor: | Christian Roudaut |
przekład: | Łukasz Muller |
wydawnictwo: | Znak |
wydanie: | Kraków |
data: | 10 sierpnia 2022 |
forma: | e-book (epub, mobipocket) |
liczba stron: | 1 |
ISBN: | 978-83-2409251-2 |
Inne formy i wydania
e-book (epub, mobipocket) | 2022.08.10 |
książka, okładka miękka ze skrzydełkami, pierwsze | 2022.08.10 |
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, jakim jesteś dyktatorem
Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja.
Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy Ceau?escu - ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich krwawych rządów.
? Czy Bokassa naprawdę był ludożercą?
? Co się stało z żydowską kucharką Hitlera i jego plutonem testerek potraw?
? Dlaczego Mao nigdy nie korzystał z toalety, a Ceau?escu ukradkiem zrzucał jedzenie pod stół?
? Dlaczego żona Stalina popełniła samobójstwo po kolacji, w czasie której odmówiła wzniesienia toastu?
? Jakie danie Husajn przyrządzał samodzielnie dla swoich ochroniarzy?
Pełna soczystych i pikantnych anegdot opowieść pozwoli poczuć groźną, a czasem tragikomiczną atmosferę panującą przy stołach despotów.
Potrawy i dekoracje się zmieniają, ale strach nigdy nie wychodzi z menu...
Tytułowy stół to tylko pretekst. Menu to jedynie kanwa opowieści. Dziennikarzom i historykom często wystarcza cytowanie jadłospisów dyktatorów, Roudaut patrzy jednak szerzej i zagląda głębiej. Z garnków i talerzy wyłaniają się obrazy wielkiej polityki, bezlitosne portrety psychologiczne i zadziwiające przykłady splotów losów świata ze splotami jelitowymi tyranów.
Łukasz Modelski, historyk, dziennikarz, autor książek i programów o historii kuchni
Christian Roudaut jest francuskim dziennikarzem, autorem kilku książek non fiction i reportaży telewizyjnych. Mieszka w Paryżu, współpracuje z kanałami telewizyjnymi Arte, France 5 i dziennikiem ,,Le Monde". Wcześniej pracował w Wielkiej Brytanii jako zagraniczny korespondent Radio France.
Poprzednie książki i filmy dokumentalne Christiana Roudauta również dotyczyły kulinariów (napisana wspólnie z kucharzem Pałacu Elizejskiego Bernardem Vaussionem Au service du Palais czy napisana z Gillesem Bragardem Chefs des chefs), a także spraw wielkich tego świata: prezydentów i dyplomatów (Ces croyants qui nous gouvernent).
Na sąsiedniej półce
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Wrobiony w dożywocieEwa Ornacka
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Moja rodzina i jej kat. Wspomnienia syna "rzeźnika Polski"Niklas Frank
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Wspomnienia cesarsko-królewskiej guwernantkidzieło anonimowe
-
nowość[ książka ]Ewa. Której dzień narodzin to dzień śmierci mamyEwa Jarmolovic
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Nomadzi. Długa podróż do domuIzabela Klementowska
-
nowość[ książka, e-book ]Zielone wzgórza AfrykiErnest Hemingway
-
nowość[ książka ]Pakiet: Mafia StoryIwona Kienzler
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Ukryci. Głosy z kryjówek przed ZagładąArkadiusz Lorenc
-
nowość[ książka ]Bóg i mój nowotwórBożena Dobrowolska
-
nowość[ książka, audiobook ]HOMO DIGITALIS. Jak internet pożera nasze życie?Wojciech Kardyś
-
nowość[ książka ]KPL - Krakowianki, Krakowianki. KontynuacjaAlicja Zioło
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Pola. Ukryte życie Apolonii Machczyńskiej-ŚwiątekGrażyna Plebanek
LINKI SPONSOROWANE