REKLAMA

atal 002 1atal 002 2atal 002 0

Przy stole z tyranem

autor: Christian Roudaut
przekład: Łukasz Muller
wydawnictwo: Znak Koncept
wydanie: pierwsze, Kraków
data: 10 sierpnia 2022
forma: książka, okładka miękka ze skrzydełkami
wymiary: 144 × 205 mm
liczba stron: 272
ISBN: 978-83-2408402-9

Inne formy i wydania

książka, okładka miękka ze skrzydełkami, pierwsze  2022.08.10

Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, jakim jesteś dyktatorem

Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja.

Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy Ceau?escu - ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich krwawych rządów.

?Czy Bokassa naprawdę był ludożercą?

?Co się stało z żydowską kucharką Hitlera i jego plutonem testerek potraw?

?Dlaczego Mao nigdy nie korzystał z toalety, a Ceau?escu ukradkiem zrzucał jedzenie pod stół?

?Dlaczego żona Stalina popełniła samobójstwo po kolacji, w czasie której odmówiła wzniesienia toastu?

?Jakie danie Husajn przyrządzał samodzielnie dla swoich ochroniarzy?

Pełna soczystych i pikantnych anegdot opowieść pozwoli poczuć groźną, a czasem tragikomiczną atmosferę panującą przy stołach despotów.

Potrawy i dekoracje się zmieniają, ale strach nigdy nie wychodzi z menu...

Tytułowy stół to tylko pretekst. Menu to jedynie kanwa opowieści. Dziennikarzom i historykom często wystarcza cytowanie jadłospisów dyktatorów, Roudaut patrzy jednak szerzej i zagląda głębiej. Z garnków i talerzy wyłaniają się obrazy wielkiej polityki, bezlitosne portrety psychologiczne i zadziwiające przykłady splotów losów świata ze splotami jelitowymi tyranów.

Łukasz Modelski, historyk, dziennikarz, autor książek i programów o historii kuchni

Christian Roudaut jest francuskim dziennikarzem, autorem kilku książek non fiction i reportaży telewizyjnych. Mieszka w Paryżu, współpracuje z kanałami telewizyjnymi Arte, France 5 i dziennikiem ,,Le Monde". Wcześniej pracował w Wielkiej Brytanii jako zagraniczny korespondent Radio France.

Poprzednie książki i filmy dokumentalne Christiana Roudauta również dotyczyły kulinariów (napisana wspólnie z kucharzem Pałacu Elizejskiego Bernardem Vaussionem Au service du Palais czy napisana z Gillesem Bragardem Chefs des chefs), a także spraw wielkich tego świata: prezydentów i dyplomatów (Ces croyants qui nous gouvernent).

Na sąsiedniej półce

Szukasz książki, audiobooka? Skorzystaj z wyszukiwarki
;

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

biedronka 018 3
Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

biedronka 017 2

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

cemat box 3cemat box 0

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

REKLAMA