Przy stole z tyranem
autor: | Christian Roudaut |
przekład: | Łukasz Muller |
wydawnictwo: | Znak Koncept |
wydanie: | pierwsze, Kraków |
data: | 10 sierpnia 2022 |
forma: | książka, okładka miękka ze skrzydełkami |
wymiary: | 144 × 205 mm |
liczba stron: | 272 |
ISBN: | 978-83-2408402-9 |
Inne formy i wydania
e-book (epub, mobipocket) | 2022.08.10 |
książka, okładka miękka ze skrzydełkami, pierwsze | 2022.08.10 |
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, jakim jesteś dyktatorem
Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja.
Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy Ceau?escu - ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich krwawych rządów.
?Czy Bokassa naprawdę był ludożercą?
?Co się stało z żydowską kucharką Hitlera i jego plutonem testerek potraw?
?Dlaczego Mao nigdy nie korzystał z toalety, a Ceau?escu ukradkiem zrzucał jedzenie pod stół?
?Dlaczego żona Stalina popełniła samobójstwo po kolacji, w czasie której odmówiła wzniesienia toastu?
?Jakie danie Husajn przyrządzał samodzielnie dla swoich ochroniarzy?
Pełna soczystych i pikantnych anegdot opowieść pozwoli poczuć groźną, a czasem tragikomiczną atmosferę panującą przy stołach despotów.
Potrawy i dekoracje się zmieniają, ale strach nigdy nie wychodzi z menu...
Tytułowy stół to tylko pretekst. Menu to jedynie kanwa opowieści. Dziennikarzom i historykom często wystarcza cytowanie jadłospisów dyktatorów, Roudaut patrzy jednak szerzej i zagląda głębiej. Z garnków i talerzy wyłaniają się obrazy wielkiej polityki, bezlitosne portrety psychologiczne i zadziwiające przykłady splotów losów świata ze splotami jelitowymi tyranów.
Łukasz Modelski, historyk, dziennikarz, autor książek i programów o historii kuchni
Christian Roudaut jest francuskim dziennikarzem, autorem kilku książek non fiction i reportaży telewizyjnych. Mieszka w Paryżu, współpracuje z kanałami telewizyjnymi Arte, France 5 i dziennikiem ,,Le Monde". Wcześniej pracował w Wielkiej Brytanii jako zagraniczny korespondent Radio France.
Poprzednie książki i filmy dokumentalne Christiana Roudauta również dotyczyły kulinariów (napisana wspólnie z kucharzem Pałacu Elizejskiego Bernardem Vaussionem Au service du Palais czy napisana z Gillesem Bragardem Chefs des chefs), a także spraw wielkich tego świata: prezydentów i dyplomatów (Ces croyants qui nous gouvernent).
Na sąsiedniej półce
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Noski. Tak ćpają polskie dzieciPiotr Mieśnik, Magda Mieśnik
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życieJohn Glatt
-
nowość[ książka ]Przestawianie zwrotnicy. Jak politycy bawią się kolejąKarol Trammer
-
nowość[ książka ]Przeżyć. Droga dziewczyny z Korei Północnej do wolnościYeonmi Park, Maryanne Vollers
-
nowość[ książka, audiobook ]Pieniądz. Historia ludzkościDavid McWilliams
-
nowość[ książka, e-book ]Rywalki. Dziesięć utalentowanych kobiet, które zmieniły historięPaola Calvetti
-
nowość[ książka, e-book ]Przeklęty. Historia domu SmurlówEd Warren, Lorraine Warren, Robert Curran, Jack Smurl, Janet Smurl
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Oddycham, odkąd moi rodzice umarliKatarzyna Butowtt, Wiktor Słojkowski
-
nowość[ książka, e-book ]Inny dom. Ludzie, system i granice wsparcia w polskich DPSJędrzej Dudkiewicz
-
nowość[ audiobook, e-book ]Sad idzieIrena Krzywicka
-
nowość[ e-book ]Jak podzielić jajko. Prawdziwa historii głodu, miłości i obfitościBonny Reichert
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Pożegnanie z Narwią. Rozmawia Wojciech TochmanHanna Krall, Wojciech Tochman