Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu
autor: | Tembi Locke |
wydawnictwo: | Editio |
wydanie: | Gliwice |
data: | 22 kwietnia 2024 |
forma: | e-book (epub, pdf, mobipocket) |
liczba stron: | 352 |
ISBN: | 978-83-8322381-0 |
Serial Netflix
Bestseller New York Timesa
Reese's Book Club
Ta książka wywołuje we mnie cały wachlarz emocji! [Tembi Locke] uczy się zdrowieć w najpiękniejszy sposób - poprzez wsparcie trzech pokoleń kobiet - i tak, jest też włoskie jedzenie.
Reese Witherspoon we wpisie dla swojego fanklubu (
Pierwszy raz Tembi spotkała Saro na ulicy we Florencji. Uczucie między nimi wybuchło niemal natychmiast, choć pochodzili z całkowicie różnych światów. Saro był rodowitym Sycylijczykiem i szefem kuchni, a Tembi - czarnoskórą Amerykanką, artystką. Rodzina Saro ceniła tradycję i nie chciała zaakceptować jego małżeństwa z Tembi. Ich miłość jednak w końcu pokonała tę niechęć. Wtedy zjawił się nowy, groźny wróg - nowotwór. Saro dzielnie walczył o każdy dzień, ale bezlitosna choroba nie ustępowała. Mieli dla siebie coraz mniej czasu...
Sycylijczycy mawiają, że każda historia zaczyna się od małżeństwa lub śmierci. Od zera jest właśnie taką historią i - co istotne - wydarzyła się naprawdę. Po śmierci ukochanego kobieta wyjechała na sycylijską wieś, gdzie spędziła wiele dni ze swoją córką i teściową. Szukała śladów utraconej miłości, próbowała się nauczyć żyć bez Saro i pogodzić ze swoim wdowieństwem. Nie było to łatwe, ale proste życie, tradycyjna kuchnia i mądrość zżytej społeczności pozwoliły Tembi wreszcie odnaleźć ukojenie i odkryć tajemniczą siłę płynącą ze wsparcia kochającej się rodziny i trzech pokoleń kobiet.
Ta wzruszająca i pięknie napisana opowieść pokaże Ci, jak ważna jest odwaga, aby sięgnąć po miłość i walczyć o to, co ważne. Uzmysłowi Ci również, że zawsze jest nadzieja na odbudowanie siebie, nawet po najbardziej bolesnej stracie. Przekonasz się też, że włoskie jedzenie może smakować jak szczęśliwe życie.
Prolog
Część I. Przed
- Pierwsze smaki
- Posmaki
- Willa. Miotła
Część II. Pierwsze lato
- Kamienna wyspa
- Coś wspaniałego
- Chleb i solanka
- Ciasto Schiavellego
- Piasek wulkaniczny
- Gorzkie migdały
Część III. Drugie lato
- Pamiątki rodzinne
- Przy stole
- Ricotta
- Ksiądz
- Hera i szafirowe morze
- Terra vostra
Część IV. Trzecie lato
- Dziki fenkuł
- Procesja
- Sos
- Szałwia i święci
Przepisy
- Pierwsze lato
- Drugie lato
- Trzecie lato
Od autorki
Podziękowania
Na sąsiedniej półce
-
[ książka ]Miecz i korona. Czas zdrajcówSabine Ebert
-
[ książka ]Beautiful liesAT. Michalak, Bartosz Pankowski
-
[ książka ]Tylko nie TyLucy Score
-
[ audiobook ]Obiecaj, że mnie kiedyś odnajdzieszAnna Ficek
-
[ książka, audiobook, e-book ]Pokusa ErinElizabeth O'Roark
-
[ audiobook ]Zerwany układ. Seria: Złamane serce #1Paulina Hanus
-
[ audiobook ]Heart of the devilWiktoria Wolf
-
[ audiobook ]Koło ratunkoweElisa Rocher
-
[ audiobook ]Po tamtej stronie tęczyKatarzyna Anna Gieracz
-
[ książka, audiobook, e-book ]Siedem lat wsteczAshley Poston
-
[ audiobook ]Moment życia. Tom 2. Ulotna chwilaJoanna Zawadzka
-
[ audiobook ]MaharaniNina Nirali
LINKI SPONSOROWANE