REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

Rondo Osvatha

Depeche

21.09.2014 16:39

Witam.
Mam pewną wątpliwość. Otóż jakiś czas temu nadano z wielką pompą rondu u zbiegu ulic Strumykowej i Ordonówny nazwę "Rondo Laszlo Osvatha" i postawiono obok pomnik tegoż pana. Był on podobnież węgierskim ministrem spraw zagranicznych z okresu II wojny światowej i "pomagał tysiącom polskich imigrantów, którzy trafili do obozów dla uchodźców na Węgrzech". Jest tylko jeden problem - minister spraw zagranicznych to raczej dość ważna fucha, a ja nie znalazłem notki o tym panu w jakiejkolwiek encyklopedii czy książce o drugiej wojnie światowej. Jedyne wiadomości o rzekomej przeszłości tego pana pojawiają się dopiero po nadaniu nazwy rondu i postawieniu pomnika, wcześniej - ani słowa. Czyżbyśmy mieli do czynienia z mistyfikacją?
Jeśli ktoś z Państwa ma jakieś sensowne źródła dot. tego pana, prosiłbym o podrzucenie i rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam,

Depeche

23.09.2014 20:16

Podbijam.

# Info

24.09.2014 17:15

Może dlatego, że był pracownikiem Ministerstwa Sprawa Wewnętrznych :) a nie Ministrem Spraw Zagranicznych

REKLAMA

Depeche

24.09.2014 18:33

Cóż, może i Wewnętrznych, szukałem przeróżnych informacji i na jednych stronach (np. Solidarni 2010) jest mowa o MSZ, a na innych o MSW - pewnie dlatego, że NIE MA żadnych źródeł! Także szukam dalej ;)
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni