REKLAMA

olowkowa kraina swiatowida ostatnie miejsca 1olowkowa kraina swiatowida ostatnie miejsca 2olowkowa kraina swiatowida ostatnie miejsca 0
Forum › Bia這喚ka

REKLAMA

totalbud porto zeran 2

# wyborca

06.10.2014 12:40

Za PRLu, to poszed� w diab造 tak瞠 tramwaj do Wilanowa. Tam te� teraz si� go chce odbudowa�.

# vlad non log

06.10.2014 14:03

M鎩 dziadek i stryj doje盥瘸li t� kolejk� na Prag� do pracy w czasie okupacji.

# Pejter

06.10.2014 16:51

Z tego co m闚i� m鎩 ojciec, kt鏎y t� kolejk� jeszcze pami皻a, przetrwa� jeden z budynk闚, kt鏎y by� stacj� tej w御kotor闚ki. Chodzi mi o zielony drewniany dom, w po這wie drogi mi璠zy ul. Podr騜nicz� a Drogow� (mocno zaro郾i皻y drzewami)
Nie wiem czy to prawda, ale takie s造sza貫m opowie軼i...

REKLAMA

autoreklama tustolica 2autoreklama tustolica 0

# BW這dkowski

06.10.2014 18:51

nieprawda :) Ale zielony by� pierwszy budynek stacji Henryk闚 (d逝go przed wojn�) :)

# milek

06.10.2014 23:02

Przy ca造m sentymencie do w御kotor闚ek, a zw豉szcza bia這喚ckiej - ten system komunikacyjny (nawet przyjmuj帷 zast徙ienie lokomotyw parowych spalinowymi bezpieczniejszymi i ekologiczniejszymi) jako� sie sprawdza� jako kolejka dojazdowa na obszarach rzadko zaludnionych, pozbawionych tzw. bitych dr鏬.
W zadnym wypadku nie by� w stanie pe軟i� swojej roli (za wolny i za ma這 przepustowy w mie軼ie). W latach 50. na tyle zmodernizowano drogi, 瞠 autobusy by造 lepsze po ka盥y wzgl璠em. Chyba, 瞠... te zaczyna造 sie korkowac.
Dlatego przewidujac du篡 ruch (zak豉dy przemys這we) zbudowano lini� tramwajow� do 疾rania. O wiele wydajniejsza niz waskotor闚ka. Dalej do ko鎍a lat 80. nie mia這by to sensu- wozi造by powietrze. Modli雟ka zacze豉 si� korkowa� dopiero w latach 90. I wtedy zacza� by� potrzebny tramwaj - inwestycja znaczniej bardziej rozwini皻a technicznie ni� waskotor闚ka.
Inna rzecz, 瞠 tak jak waskotorowka by豉, pe軟ym uroku, ale jednak rozwiazaniem prowizorycznym. Tak tramwaj ten czy inny nie zast徙i skomunikowania Bia這喚ki poprzez metro. Skoro metro nie przesz這 przez Wis喚 na Tarchomin, to pewnie za 20 lat przejdzie tras� waskotor闚ki.
:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma si� zaczyna� pogrubienie i wpisz [b]. Na ko鎍u pogrubienia wpisz [/b].
Przyk豉d: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma si� zaczyna� kursywa i wpisz [i]. Na ko鎍u kursywy wpisz [/i].
Przyk豉d: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonk�, kt鏎a chcesz wstawi� w tre軼i w miejscu kursora:
:

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

atal zakatek harmonia 3atal zakatek harmonia 0
Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

cmp moje zdrowie 1cmp moje zdrowie 2cmp moje zdrowie 0

Najnowsze informacje na Tu Bia這喚ka

REKLAMA

less mess 09-26 2less mess 09-26 0

REKLAMA

totalbud mirabelki 01 1totalbud mirabelki 01 0

Kup bilet

Znajd� swoje wakacje

Powy窺ze tre軼i pochodz� z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasa簑

Wst徙 do ksi璕arni